Γιατί το Goldfinger είναι δικαίως η καλύτερη ταινία του James Bond

Μία αναδρομή σε στοιχεία που την καθιστούν αληθινό χρυσάφι για το σινεμά. 

Για αρκετό καιρό δεν γνώριζα πως το Goldfinger ήταν η πρώτη ταινία James Bond που κέρδισε Όσκαρ – για το Μοντάζ Ήχου συγκεκριμένα. Ήταν το έβδομο βιβλίο του Ian Fleming, το οποίο άλλαξε αρκετά σε κάποια σημεία για να μπορέσει να εξελιχθεί η ταινία. Για τον περισσότερο κόσμο ωστόσο, είναι μία από τις καλύτερες ταινίες James Bond που γυρίστηκαν ποτέ. Ήταν η πρώτη που κατάφερε να καλύψει από τα έσοδα το budget της μέσα στις δύο πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας της και που ανήκει -πλέον- στις 100 πιο επιδραστικές ταινίες του κινηματογράφου σύμφωνα με το AFI.

H ταινία έκανε την πρεμιέρα της στη Νέα Υόρκη το 1965, με το κοινό να περιμένει με ανυπομονησία την τρίτη κατά σειρά ταινία James Bond, που είχε ήδη προβληθεί την περασμένη χρονιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν αυτή η ταινία που θα «κολλούσε» για τα καλά το μικρόβιο του James Bond στο αμερικανικό κοινό και που ξεκίνησε να γιγαντώνει τον θρύλο του 007. Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που καθιστούν την ταινία ως μία από τις καλύτερες του Βρετανού πράκτορα.

 

Αρχικά ο ίδιος ο Sean Connery

aston db5 goldfinger

Αν εξαιρέσεις την προχωρημένη αραίωση που είχε από τα 21 του χρόνια, η περίοδος εκείνη ήταν η καλύτερη για τον Sean Connery – τόσο σε επίπεδο καριέρας όσο και εμφάνισης. Ήταν 34 χρονών όταν ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του Goldfinger, της ταινίας που μαζί με το Dr. No έχει χαρακτηρίσει και ο ίδιος ως αγαπημένη του. Έκανε μαθήματα judo μαζί με την Honor Blackman για τον ρόλο, γυμναζόταν ήδη τακτικά και ονομάστηκε από τις γυναίκες της εποχής ως ένας από τους ωραιότερους άντρες του κόσμου. Αν υπήρχε ο παραμικρός ενδοιασμός για το στυλ και την συμπεριφορά του Bond από το Dr. No, το Goldfinger τον εδραίωσε ως έναν από τους 007 με το πιο λεπτό χιούμορ και την ιδιαίτερη φινέτσα. Από τον τρόπο που παράγγελνε τα ποτά μέχρι το πως αντιμετώπιζε τους εχθρούς και πως μιλούσε τις γυναίκες, ο James Bond του Goldfinger ήταν αυτό που είχαν οι άντρες στο νου τους όταν μιλούσαν για διαχρονικούς θρύλο με φόντο την αρρενωπότητα.

 

Ένας από τους καλύτερους κακούς

Goldfinger Silk Dinner Jacket 2

Oι παραγωγοί της ταινίας ήθελαν από την πρώτη στιγμή τον Orson Wells για τον ρόλο του Auric Goldfinger, για να καταλήξουν τελικά στον Gert Frobe (σ.σ.: ο πρώτος τους βγήκε ακριβός για τα γούστα τους). Όμως πέρα από τον διάσημο ηθοποιό, ο ρόλος του Goldfinger ήταν από την φύση του καλογραμμένους και δικαίως θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους «κακούς» που πέρασαν ποτέ. Αντιπροσωπεύει άλλωστε και σαν χαρακτήρας πολλά. Είναι ο στυγνός πλουτοκράτης με την περιορισμένη αντίληψη, που για να ικανοποιήσει το «εγώ» του θέλει να κερδίζει με οποιοδήποτε τρόπο – ακόμη και αν χρειαστεί να κλέψει. Ο στόχος του είναι να ωφεληθεί από το οικονομικό χάος που θα επικρατήσει αν διαλύσει τα αποθέματα του Fort Knox, μόνο και μόνο για να γίνει ακόμη πιο ζάμπλουτος. Όμως το γοητευτικό, είναι ο «κίτρινος πυρετός» που τον διακατέχει. Η ανιδιοτελής αγάπη για τον χρυσό καθώς και ό,τι το περιβάλλει.

 

Ένα κουίζ για τους αφοσιωμένους φίλους του 007.

 

To αυτοκίνητο

msdgold ec041

Για όσους το ξέχασαν ή απλά δεν το θυμούνται, ήταν η πρώτη φορά που μία Aston Martin DB5 έκανε το ντεμπούτο της σε ταινία του 007. Μάλιστα οι παραγωγοί αναγκαστήκαν να αγοράσουν το αμάξι για τα γυρίσματα – ήταν βέβαια η πρώτη και η τελευταία φορά που θα γινόταν αυτό. Οι πωλήσεις του αυτοκινήτου αυξήθηκαν 50% μετά την κυκλοφορία της ταινίας, ενώ χαρακτηρίστηκε ως «Το πιο διάσημο αυτοκίνητο στον πλανήτη». Από την άλλη ίσως το αμάξι να μην αποκτούσε την φήμη που έχει αν δεν υπήρχαν και τα gadgets του Q. Πολυβόλα, εκτοξευτής καρφιού και λαδιών, θήκη για όπλο, θερμός που περιλάμβανε χειροβομβίδα και το περίφημο εκτινασσόμενο κάθισμα για τους…ανεπιθύμητους. Όλα αυτά, σε μία ταινία που η αρχική επιλογή της παραγωγής για το αμάξι του 007, ήταν μία E-Type Jaguar. Αλλά όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο.

 

Οι ωραιότερες γυναίκες του Bond

goldfinger girls

Πράγματι, είναι από τις λίγες ταινίες που θα παρατηρήσει κανείς τον 007 με τόσες πολλές γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί, μέχρι τότε, δεν είχε εγκαθιδρυθεί ο ορισμός του Bond Girl. Είδαμε αρκετές και ήταν όλες υπέροχες. Από το μπικίνι της Shirley Eaton που βοήθησε τον Goldfinger να κλέψει στα χαρτιά, μέχρι την Pussy Galore, την πιλότο του μεγιστάνα του χρυσού και η μόνη γυναίκα σε ταινία James Bond που είχε μεγαλύτερη ηλικία από τον 007. Η επίσης πανέμορφη Tania Mallet έκανε μία σύντομη εμφάνιση ως η αδερφή της Jill Masterson που θέλησε να πάρει εκδίκηση για την καλυμμένη με μπογιά αδερφή της, αλλά και η Margaret Nolan που εμφανίζεται ως μασέρ του 007. Tέλος, ως σταθερή αξία, η Lois Maxwell στο ρόλο της Moneypenny. Παρότι στην ταινία είναι η Pussy Galore που καταλήγει να έχει το ειδύλλιο με τον Bond, είναι το χρυσό κορίτσι Shirley Eaton που πήρε την αναγνωσιμότητά της από το Goldfinger. Και δικαίως εδώ που τα λέμε.

 

Η πινελιά του μπράβου

Oddjob Goldfinger 1

Μπορεί εκείνη την εποχή η εμφάνιση του να ήταν κάπως κωμική και αμφισβητήσιμη, όμως ο Harold Sakata στο ρόλο του Oddjob είναι πράγματι ένας σπουδαίος κακός. Είναι ξεκάθαρα από τους δυσκολότερους αντιπάλους που έχει αντιμετωπίσει ο Bond, χαρακτηριστικός για το ταλέντο του να σκοτώνει τα θύματά του με το ατσάλινο καπέλο του. O Sakata υπήρξε Ολυμπιονίκης αργυρού μεταλλίου και έγινε καλός φίλος με τον Frobe μετά το πέρας των γυρισμάτων. Αξίζει να αναφερθεί πως στην τελευταία σκηνή έκαψε όντως το χέρι του, αλλά για να μην χαλάσει την σκηνή περίμενε να ακούσει το «Cut!» του σκηνοθέτη Guy Hamilton.

 

To μεγαλείο της Shirley Bassey

0b5b43849c06a9e46a041abffc31a626

Ίσως το καλύτερο τραγούδι μαζί με το Diamonds are Forever, το οποίο έχει επίσης ερμηνευθεί από την θρυλική Shirley Bassey. Tο soundtrack του Goldfinger ήταν δημιούργημα του μεγάλου John Barry o οποίος είχε προηγουμένως συνθέσει και την μουσική για το From Russia With Love. Θα μπορούσε να πει κανείς πως το άλμπουμ ήταν ένα από τα καλύτερα ενορχηστρωμένης τζαζ που είχαν κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή, με τρανή απόδειξη το γεγονός πως το ομώνυμο τραγούδι Goldfinger, ήταν το πρώτο που κατάφερε να βρεθεί μέσα στην 10αδα του Billboard και αγγίζοντας την κορυφή. Μετά την μεγάλη επιτυχία, η Shirley Bassey επιλέχθηκε τόσο για το Diamonds are Forever όσο και για το Moonraker.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved