Ο Τζάκι Τσαν είναι πλέον action hero από τα κινέζικα

Το trailer από τη νέα του ταινία μας έβαλε σε σκέψεις: πώς κατάντησε έτσι;

Από παιδί μου άρεσε ο Τζάκι Τσαν. Δεν ήταν μόνο οι γνώσεις του στις πολεμικές τέχνες που με εντυπωσίαζαν, αλλά κυρίως το κασκαντερικά του κόλπα. Θυμάμαι πως στις βιντεοκασέτες που έπαιρνα με τον ξάδερφο μου, μετά τους τίτλους τέλους έδειχνε -σε κάποιες από αυτές- πως είχαν γυριστεί οι επικίνδυνες σκηνές.

Ο Τζάκι δεν ήταν απάτη.

Δεν είχε κάποιον double που να τον αντικαθιστά σε όλες αυτά τα τρομαχτικά stunts. Ήταν πάντα ο ίδιος. Γέμιζε μελανιές. Του άνοιγε η μύτη. Έσπαγε χέρια και πόδια με αποτέλεσμα τα γυρίσματα να μένουν πίσω. Ο Τζάκι Τσαν ήταν η απόδειξη ότι η κινηματογραφική «σχολή» του Χονγκ-Κονγκ, είχε πράγματι ζόρικους τύπους. Δεν ήταν Σταλόνε ή Σβαρτσενέγκερ. Όμως όσοι μεγάλωσαν με τις παλιές του ταινίες, τον είχαν σαν έναν νεώτερο Μπρούς Λι – όπου ο Τζάκι έχει κάνει stunts και για τις δικές του ταινίες.

jackie chan 2007 05 27
Ο Τζάκι τις τρώει από τον Μπρούς Λι.

Πριν λίγες κυκλοφόρησε το trailer άλλης μίας Χολιγουντιανής ταινίας του, που μυρίζει Fail από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Το Kung-Fu Yoga.

Γιατί ρε Τζάκι; ΓΙΑΤΙ;

Το πήγαινες καλά, ρε Τζάκι

Μιλάμε για έναν τύπο που έμαθε τις κασκαντερικές του κινήσεις σε σχολή χορού και κατάφερε να τις περάσει μέσα στις ταινίες της Golden Harvest. Θα θυμάσαι σίγουρα κάποιες εμβληματικές ταινίες του Τζάκι από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Όχι μόνο από βιντεοκασέτες αλλά και από την τηλεόραση. Το «Police Story». Το οποίο είχε και συνέχειες. Το «Cannonball Run». Τον «Πιο Γρήγορο Μπάτσο της Ανατολής». Και πολλά άλλα. Δεν ήταν ταινιάρες.

Σήμερα θα τα έλεγες καλτ. Αλλά τουλάχιστον παρουσίαζαν τον Τζάκι στο μοναδικό ρόλο που θα μπορούσε να ταιριάξει. Σε εκείνον του action hero. Γιατί ο Τζάκι που αγάπησε η δική μας γενιά, ήταν ο τύπος που πήδαγε από οροφές και ξυλοφόρτωνε κόσμο χωρίς σαχλό χιούμορ. Η αυθεντική action νότα στις ταινίες του, δεν υπάρχει πλέον ούτε για πλάκα.

PoliceStoryPart2a
Ο Τζάκι Τσαν στο Police Story 2.

Από το κακό στο χειρότερο

Πέστε πάνω μου να με φάτε, αλλά ο Τζάκι, από την εποχή που βρήκε τον δρόμο για την Δύση, δεν έχει παίξει ούτε σε μία ταινία της προκοπής. Έγινε γνωστός στο mainstream κοινό της Αμερικής με το «Αλεξίσφαιροι Ντετέκτιβ» και από εκεί ξεκίνησε να παίρνει την κάτω βόλτα. Οπωσδήποτε, με τα λεφτά που ξεκίνησαν να του προσφέρουν οι εταιρείες παραγωγές, ούτε εμείς θα δυσκολευόμασταν να πούμε όχι.

Υπολογίζονται ότι μέχρι σήμερα, η περιουσία του Τζάκι αγγίζει τα 350 εκατομμύρια δολάρια. Τέτοια ποσά δεν είδε ούτε ο Μπρους Λι, που ήταν πρώτο όνομα σε κάθε ταινία και είχε ισόβιο (ναι, ισόβιο) συμβόλαιο με την Golden Harvest. Θυμηθείτε όμως με την σειρά όλες εκείνες τις σαπίλες. Ήταν λες και ο Τζάκι να έψαχνε ποια θα ήταν η χειρότερη ταινία της χρονιάς  για να πρωταγωνιστήσει. Ειδικά εκείνο το απαράδεκτο «Ο Κινέζος θα σφυρίξει τρεις φορές» με τον Όουεν Γουίλσον και το «Σμόκιν της Συμφοράς» με το άλλοτε μωράκι των 90s την Τζένιφερ Χιούιτ, πρέπει να είναι από τις χειρότερες ταινίες που κυκλοφόρησαν ποτέ στις αρχές των 00’s.

Με την εμφάνιση του Τζετ Λι, ο οποίος, αν και δεν ήταν σπουδαίος, έφερε μαζί του το ξύλο των πολεμικών τεχνών όπως έπρεπε να είναι, οι φιγούρες του Τζάκι σε συνδυασμό με το χιουμοράκι, σταμάτησαν να ενδιαφέρουν τον κόσμο. Το αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή του στο remake του «Καράτε Κιντ», όπου ο Τζάκι κατέστρεψε μία από τις πιο κλασσικές ταινίες των παιδικών μας χρόνων. Η όλη μεταμόρφωση του Τζάκι δεν σώζεται ούτε με την συμμετοχή του στο «Kung Fu Panda».

Ρε Τζάκι, σύνελθε λέμε

Σε μία συνέντευξη που είχε δώσει στο ΕW!, είχε δηλώσει πως η κωμωδία ήταν πάντα κάτι που τον ενδιέφερε. Ωραία όλα αυτά και δεν λέμε όχι. Αλλά η κωμωδία από την γελοιότητα έχουν μία απειροελάχιστη απόσταση. Μέχρι και οι 80’s ταινίες του Τζάκι είχαν μια δόση χιούμορ, αλλά δεν έφταναν στο σημείο να κινούνται και να εξελίσσονται γύρω από αυτόν.

Ο Τζάκι Τσαν μπορεί να είναι σήμερα ο αγαπημένος Κινέζος της Αμερικής, αλλά έχασε την ταυτότητα του από όλο τον υπόλοιπο κόσμο, που τον γνώρισε μέσα από αξιοσημείωτες ταινίες δράσεις. Όλοι οι ηθοποιοί έχουν κάνει κακές επιλογές, ή τις κάνουν σκόπιμα για τα λεφτά, αλλά δεν θα ήταν άσχημο μία στο τόσο να τον βλέπουμε και σε κάτι πιο αξιοπρεπές. Μπορεί να είναι 62 χρονών αλλά δεν έχει τα κιλά ιπποπόταμου όπως ο Στήβεν Σιγκάλ.

Βρες τον εαυτό σου Τζάκι. Να το βράσω το Όσκαρ που το πήρες και χαριστικά. Μην κλείσεις την καριέρα σου σαν κλόουν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved