Henny Ray Abrams | AP Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ ο Ozzy Osbourne;

Ο πλέον 72χρονος ροκσταρ δεν μπήκε στην καρδιά μας μόνο για τα τραγούδια του. 

Ήμουν περίπου 12 χρονών όταν άκουσα για πρώτη φορά το Paranoid. Ο μεγάλος μου ξάδερφος βρισκόταν στο σπίτι για το Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό δείπνο και κουβαλούσε μαζί  του μία κασέτα που του είχε γράψει ο πατέρας του – εξίσου μεγάλος φαν του Ozzy. Δεν ξέρω πως εξελίχθηκε η κουβέντα γύρω από την μουσική, αλλά η ατάκα του με προβλημάτισε σε σημείο που με έκανε να αναρωτηθώ αν τόσα χρόνια χάνω κάτι το μοναδικό. «Μα καλά, δεν έχεις ακούσει Black Sabbath;».

 

 

Είναι περιττό να κάτσουμε να αναλύσουμε για ακόμη μία φορά -όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα σε χιλιάδες κείμενα- για την προσφορά των Black Sabbath στη μουσική. Από τους πιο σκληροπηρυνικούς ροκάδες μέχρι τους απλούς μουσικόφιλους, όλοι αναγνωρίζουν πως οι Black Sabbath δημιούργησαν μία σκηνή, όταν καλά-καλά αυτή δεν υπήρχε. Το αγγλικό ροκ της εποχής τους μαζί με άλλες διθυραμβικές μπάντες όπως οι Rolling Stones, οι Led Zeppelin και πόσοι ακόμη, έθεσαν τις βάσεις για να δημιουργηθούν μία σειρά από συγκροτήματα και μουσικά events, που ανέδειξαν άλλες μεγάλες μπάντες και άλλους κορυφαίους τραγουδιστές που μέχρι σήμερα αναγνωρίζουν την επίδραση του Ozzy στη ζωή τους, δίνοντας τους μία αγιοποίηση. Και τι κοινό έχουμε εμείς με τον μουσικό αυτόν κόσμο; Όλοι αναγνωρίζουμε τον Ozzy, σαν τον πιο κουλ τύπου που έχει βγάλει η ροκ μουσική. Γιατί όμως τον γουστάρουμε τόσο πολύ;

 

Great Forgotten Songs

 

Φέτος το καλοκαίρι διάβασα το βιβλίο με την βιογραφία του Ozzy. Ήξερα τα βασικά και σχεδόν κανένα highlight από την παρασκηνιακή ζωή του. Επίσης γνώριζα τις καταχρήσεις. Κρατάω εκείνη την κουβέντα του γιατρού του μέσα από το βιβλίο που σε κάποια φάση γύρισε και του είπε «Κύριε Osbourne απορώ γιατί είστε ακόμη ζωντανός». Γελάς εκείνη την ώρα. Σκέφτεσαι την φάτσα του Ozzy και το γεγονός πως, πιθανότατα, μετά τον γιατρό θα πήγε στο σπίτι του και θα ήπιε ένα μπουκάλι κρασί. Γιατί όμως το γουστάρουμε όλο αυτό το σκηνικό; Γιατί ο Ozzy είναι ένας τύπος που έζησε (και συνεχίζει να ζει) την ζωή του στο φουλ. Δεν παριστάνει πως είναι κάποιος νηφάλιος τύπος που η ζωή του rock star τον έχει παρασύρει. Αντιλαμβάνεται πως το lifestyle το οποίο ακολουθούσε για χρόνια, κάποια στιγμή τον πρόδωσε. Και αυτό συζητιέται δηλαδή γιατί αν πράγματι αναρωτηθείς καλύτερα την ατάκα του γιατρού, ο Ozzy απλά δεν θα έπρεπε να ζει. «Υπήρχε μία περίοδος που έπινα πάνω από 10 μπίρες, τζιν και μπουκάλια με κρασί. Ξυπνούσα μόνο και μόνο για να ξαναπιώ». Από τους μάνατζερ (και την Sharon) μέχρι τους διοργανωτές των συναυλιών, όλοι τους δεν μιλούσαν μόνο για το πόσο τρελός εμφανιζόταν ο Ozzy αλλά και πόσο μεθυσμένος στα περισσότερα από τα σώου. Και ξέρετε τι; Ο κόσμος το λάτρευε. Και τον ίδιο και την «δρακουλιάρικη» φάση του.

 

39954963 10216441951903519 3948324256521125888 n

 

Όλοι θα ήθελαν να πιούν μία μπίρα με τον Ozzy. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι πλέον είναι πολύ κουρασμένος για να πίνει με τον κόσμο που του μιλάει στο δρόμο, αλλά ας το κάνουμε λίγο εικόνα. Αυτή η φάση δηλαδή που ξεκινάς με μία τίμια μαύρη μπίρα και σου μιλάει για όλα εκείνα τα κουλά που έχει κάνει στη ζωή του. Την ημέρα που ο Tony Iommi πήγε να του σπάσει το κεφάλι στο σχολείο. Που η τέως Barbara Bush γύρισε και του είπε ότι λατρεύει την μουσική του και εκείνος έψαχνε που είναι η τουαλέτα στον Λευκό Οίκο γιατί ήθελε να κάνει εμετό. Που κυνήγησε έναν κλέφτη μεθυσμένος μέσα στο σπίτι του την στιγμή που ο συγχωρεμένος o Lemmy των Motorhead διάβαζε βιβλία στο καθιστικό. Ο λόγος που ο Ozzy έχει ζήσει μία συναρπαστική ζωή, είναι ότι ο ίδιος ως χαρακτήρας είναι συναρπαστικός. Είναι το άλλοτε φτωχό παιδί που είχε πάντα στο μυαλό του την ατάκα του Arthur Miller. «Η ζωή είναι ένα μεγάλο πάρτι που απορείς πως βρέθηκες καλεσμένος. Κοιτάς να περάσεις καλά όσο παίζει η μουσική». Φαίνεται ότι ο Ozzy ανησυχούσε τόσο πολύ μην χάσει αυτά που έχει, που αποφάσισε να συνεχίσει την μουσική μόνος του. Γιατί αν κρατάμε κάτι από τον Ozzy που τα εβδομηντάρησε, είναι το γεγονός ότι συνεχίζει να έχει αυτό το μοναδικό, αθώο και ειλικρινές στυλ, που δηλώνει περήφανα το «Χέστηκα ποια είναι η άποψή σας, εγώ θα κάνω ό,τι γουστάρω».

 

ozzy osbourne GIF

 

O Ozzy είναι κομμάτι μίας σπουδαίας κληρονομιάς, που κατάφερε να ξεχωρίσει για την ποιότητα της μουσικής του και που αγαπήθηκε για τον ακόμη πιο ξεχωριστό χαρακτήρα του. Χρόνια πολλά απίστευτε τύπε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved