Τα ατελείωτα κότσια της Charlize Theron

Υπάρχει λόγος που θυμόμαστε ακόμη την Furiosa εκδοχή της στο Mad Max.

Η αλήθεια είναι, πως κανείς από εμάς δεν περίμενε το Fury Road για να διαπιστώσει την υπεροχή της Charlize Theron. Σε όλα τα σημεία. H πρώτη ταινία που την αντίκρισα, ήταν ο «Δικηγόρος του Διαβόλου». Η ίδια ήταν ενδιαφέρουσα αλλά ο ρόλος της όχι. Ακολούθησε το «Italian Job» όπου με εξέπληξε ευχάριστα, μέχρι να αντικρίσω το απόλυτο πάντρεμα μεταμόρφωσης και υποκριτικής ικανότητας: το «Monster». Η ταινία της Patty Jenkins όπου η Charlize υποδύεται μία αληθινή serial killer, είναι από τα ωραιότερα πράγματα που έχουν συμβεί στον νεότερο κινηματογράφο. Εύφημο μνεία στην μεταμόρφωση της από αγγελικό προσωπάκι στον απόλυτο τρόμο. Και εκεί που νομίζαμε πως αυτά γίνονται μία φορά, ήρθε το Fury Road.

 

Screen shot 2015 04 02 at 7.39.49 PM

 

Η γέννηση μίας νέας ηρωίδας

Να πούμε αυτό: θέλει μαγκιά να κλέψεις τα ηνία του ήρωα από έναν φτασμένο ήρωα. Ο Max Rockatansky -o Mad Max ντε- δεν είναι κάποιο πείραμα που ξεπετάχτηκε χθες. Είναι ίσως μία από τις πιο πετυχημένες post-apocalyptic ιστορίες που έδωσαν αφορμή για νεότερα σενάρια ταινιών, τηλεοπτικές σειρές, διηγήματα αλλά και video games. Ο Max έγινε από απλός θνητός, αυτός ο ευρηματικός ήρωας που βασίζεται στο ένστικτο για επιβίωση ώστε να βγει ζωντανός από μία κατάσταση. Γι’ αυτό και τον γουστάραμε τόσο. Γιατί θα μπορούσε να είναι ένας από εμάς. Όμως στην περίπτωση του Fury Road με τον Tom Hardy, η Imperator Furiosa -ο χαρακτήρας της Theron- όχι απλά στάθηκε τίμια δίπλα στο πλευρό του ήρωα, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς πως του έκλεψε και λίγη από την δόξα του. Και τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί τόσο πετυχημένα, αν βρισκόταν άλλη στη θέση της Charlize.

Από σκλάβα,  Imperator

impe

 

Ο George Miller δεν ήθελε απλά την γέννηση μίας νέας ηρωίδας, αλλά την προσαρμογή της σε μία κοινωνία χωρίς ανθρωπισμό. Πώς επιβιώνεις; Γίνεσαι πιο σκληρή από εκείνους. Σύμφωνα με το σενάριο, η Furiosa μεγάλωσε στο περίφημο Green Place από τις Πολλές Μανάδες – μία μητριαρχική  φυλή που είχε ως αντικείμενο να κρατήσει ζωντανό το ανθρώπινο είδος, διδάσκοντάς το γραφή και ανάγνωση. Η Furiosa και η μητέρα της, Mary Jo Bassa, έφτασαν στο Citadel του Immortan Joe ως σκλάβες. Εκείνη δεν έγινε μία από τις γυναίκες του καθότι ήταν στείρα και η μητέρα της πέθανε 3 ημέρες μετά την αιχμαλωσία. Από εκείνο το σημείο και το εξής ξεκινάει μία εκπαίδευση αντάξια ενός πολεμιστή. Ακόμη και με ένα χέρι λιγότερο, το προσθετικό μεταλλικό της Furiosa την κάνει επικίνδυνη και αδίστακτη. Σε τέτοιο βαθμό, που γίνεται μία από τους Imperators του Immortan Joe. Όλα αυτά , πριν ξεκινήσει το στόρι του Fury Road, που θέλει την Furiosa να θυμάται τα ουμανιστικά ιδανικά της.

 

 

Το στυλ που σκοτώνει

Ειλικρινά, αδυνατώ να σκεφτώ αν κάποια άλλη πέρα από την Charlize θα μπορούσε να υποδυθεί τον ρόλο τόσο ιδανικά. Η Theron στους ρόλους της έχει κάτι βασικό: δεν τους αντιμετωπίζει από την γυναικεία πλευρά. Δεν ψάχνει για προσαρμογή. Είναι αυτό που λέμε «one of the guys». Σου βγάζει την εντύπωση πως θα σε στριμώξει στην γωνία και θα σε σπάσει στο ξύλο μέχρι να μην μπορείς να ανοίξεις τα μάτια σου. Ως Imperator Furiosa, είχες μία αγνή Σπαρτιάτισσα. Λίγο το buzzcut μαλλί, λίγο το φούμο στα μούτρα (σ.σ.: ήταν το διακριτικό όλων των Imperator), λίγο το ξυλίκι και τα όπλα, δεν ήταν μία τύπισσα που ήρθε να παίξει πόλεμο. Ήταν η Θεά του Πολέμου. Και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που ακόμη και ο Max τα χρειάστηκε. Αυτή είναι η Charlize που γουστάρουμε χρόνια. Πολύ ζόρικη για να την χειριστείς, πολύ όμορφη για να σε κοιτάξει. Και μας αρέσει.

Χρόνια πολλά με μία ελπίδα

Ελπίζουμε η ταινία που σχεδιάζει ο Miller με την Furiosa να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, ακόμη και με την Charlize να μην έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.. Ίσως το καλύτερο για όλους, θα ήταν μία ξεχωριστή ταινία από εκείνες του Mad Max. Μετά το πέρας των γυρισμάτων του Fury Road, ο Miller είχε εκστασιαστεί  σε τέτοιο βαθμό με την ηρωίδα, που είχε σκεφτεί να κάνει μία ξεχωριστή τριλογία. Μετά αποφάσισε πως αυτές οι ταινίες θα αργήσουν να έρθουν και ο κόσμος, αφού δάγκωσε το τυράκι, δαγκώνεται τώρα μόνος του για το πότε θα αποφασίσει ο  μπαρμπα-George να αρχίσει τα γυρίσματα. Δεν ξέρουμε όσο γρήγορα θα το δούμε, αλλά υπενθυμίζουμε στους παραγωγούς πως σήμερα, η Charlize γίνεται 45 ετών. Η αγάπη μας για εκείνη δεν θα τελειώσει.

 

Δώσε πόνο ξανθούλα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved