5+1 ιστορίες του Μπον Σκοτ κρυμμένες πίσω από τους ύμνους των AC/DC

⚡ Σαν σήμερα, ο θρυλικός frontman φεύγει από μία άσωτη ζωή, γραμμένη σε πάρτι, δίσκους και στίχους ⚡ 

O Μπον Σκοτ ήταν μία πολυτάραχη και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με εξίσου αμφιλεγόμενο τέλος, το οποίο απέκτησε διάφορες σκοτεινές πτυχές, τόσο σκοτεινές που κατάφεραν να επισκιάσουν ακόμη και την αρχή της ζωής σου, η οποία έλαβε τέλος σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου, 39 χρόνια πίσω.

Μέχρι την έκδοση του βιβλίου του Jesse Fink, με τίτλο «Bon: The Last Highway – The Untold Story Of Bon Scott And AC/DC’s Back In Black», είχαμε μία εσφαλμένη εικόνα σχετικά με την αιτία του θανάτου. Ένα βιβλίο που ανέτρεψε τον μύθο που ήθελε τον Σκωτσέζο frontman των AC/DC να παθαίνει αναρρόφηση μέσα στο αυτοκίνητό του μετά από μία ατελείωτη βραδιά κατανάλωσης αλκοόλ και να φέρνει μία νέα εκδοχή στην επιφάνεια, κάπως πιο αποκρουστική αλλά και πιο κοινότυπη για τον δικό του επίλογο, η οποία αποδίδει τα αίτια του θανάτου του σε υπερβολική δόση ηρωίνης.


55dbb536fc21d96e8ff329452fb1b386

 

Ο Μπον Σκοτ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θιασώτες του sex, drugs and rock n roll. Φημιζόταν για το περίεργο γούστο του στις γυναίκες (του άρεσαν οι κάπως εύσωμες), οι οποίες έγιναν πρωταγωνίστριες στην εξιστόρηση πολλών τέτοιων ιστοριών, μέσα από του στίχους του. To 1974, μετά από μία περίοδο απραξίας και αποχής από τις μουσικές σκηνές (όχι μόνο ως τραγουδιστής, αλλά και ως ντράμερ), που τον βρήκε να ασχολείται με άσχετα πράγματα για να συνέλθει και να επανέλθει από ένα ατύχημα που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, συνάντησε τους αδερφούς Γιανγκ, για να γίνει ο τρίτος αδερφός, frontman της μπάντας τους και άγαλμα στo Fremantle της Αυστραλίας.


GettyImages 96857334

 

Σε ένα από αυτά τα άχρηστα πράγματα εκείνης της περιόδου, ο Σκοτ φέρεται να ήταν ο σοφέρ της μπάντας, που λίγο καιρό αργότερα, όταν ο τότε τραγουδιστής των AC/DC, Dave Evans αρνήθηκε να ανέβει στη σκηνή μετά από μία διαμάχη με τα υπόλοιπα μέλη, πήρε τη θέση του. 

Και έφτασε να γίνει ηγετικό στέλεχος της μπάντας, με το γρέζι της φωνής του να δένει αρμονικά στο hard rock/blues στοιχείο της (δεν ήταν τυχαίο ότι και η φωνή του Μπράιαν Τζόνσον επελέγη με αυτό το κριτήριο). Η εξαετής του θητεία μέχρι τη 19η Φεβρουαρίου, ήταν γεμάτη επιτυχίες, περιοδείες, γυναίκες και rock n roll ιστορίες. Μερικές από αυτές, μάς τις εξιστόρησε μέσα από τα τραγούδια του. Επιλέξαμε μερικά από αυτά, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε την σύνθετη προσωπικότητά του. 


Το πρώτο θηριώδες hit των AC/DC, το 1979, λέγεται συχνά ότι μιλά για τους κινδύνους της περιοδείας, καθώς και μία ειρωνική αναστροφή του Stairway To Heaven των Led Zeppelin. Ωστόσο, μία πιο ποιητική εξήγηση για τον τίτλο του τραγουδιού. «Highway To Hell» φερόταν ως το ψευδώνυμο που είχε δοθεί στην «Canning Highway», μία προέκταση ενός δρόμου στην Αυστραλία που οδηγούσε σε μία από τις αγαπημένες pub του Μπον Σκοτ, με την ονομασία «The Raffles». Δεν ήταν απλά το σπουδαιότερο δημιούργημά τους. Για τον ίδιο τον Μπον ήταν το σύμβολο της δικής του διαδρομής προς μία άσωτη ζωή, μία προσδιοριστική δήλωση της σκέψης του και μία επεξήγηση των στάσεων που είχε στην πορεία της με προορισμό την κόλαση. Ένα κομμάτι, το οποίο ο Μπον υπηρέτησε, όχι μόνο με τα φωνητικά του, αλλά και με την στάση της ζωής του. «Hey Satan, payin’ my dues, playin’ in a rockin’ band, Hey mama, look at me, I’m on my way to the promised land». Ένα τραγούδι που δεν έβαλε μόνο τον επίλογο της συμμετοχής του στα άλμπουμ των AC/DC, ήταν και η συμβολική κατακλείδα της πορείας του. Ένα τραγούδι μέσα στο οποίο ζει και τραγουδά το πνεύμα του, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. 

 

2. Hell Ain’t A Bad Place To Be

 

Τα περισσότερα κομμάτια του Μπον ήταν εμπνευσμένα από ιστορίες νύχτας γεμάτης αλκοόλ και γυναίκες. Έτσι και το Hell Ain’t A Bad Place To Be, ένα σημειολογικό τραγούδι για την μπάντα και δη τον frontman της, εμπνευσμένο από ένα κακό κορίτσι που έμελλε να γίνει η γλυκιά καταστροφή του Μπον, την οποία έπνιξε σε άσκοπες περιπλανήσεις στον δρόμο, κατασπατάληση χρημάτων και ανελέητα ξύδια. Ο μύθος λέει ότι ο ύμνος του Let There Be Rock άλμπουμ ηχογραφήθηκε με τις κιθάρες ξεκούρδιστες, ασήμαντη λεπτομέρεια όμως για όποιον το άκουσε live  στη συνέχεια.

 

3.Ride On

 
Αν υπάρχει ένα τραγούδι στο οποίο ο Μπον Σκοτ ξεγύμνωσε την ψυχή του ήταν στη μελαγχολική μπλουζιά του Dirty Deeds Done Dirt Cheap άλμπουμ. Αν και συνήθιζε να καυχιέται για τις γυναίκες που κατακτούσε, οι οποίες γίνονταν συχνά πρωταγωνίστριες των στίχων του, στο Ride On θέλησε να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, αντιθετικό και αντιφατικό με τον ήρωα που είχε χτίσει μέσα από τα περισσότερα κομμάτια του. Στο συγκεκριμένο τραγούδι, θέλησε να αποτυπώσει την μοναξιά της ζωής στον δρόμο. «Got another empty bottle and another empty bed», ένα από τα πιο βαθυστόχαστα τραγούδια των AC/DC και ταυτόχρονα μία ειλικρινής παραδοχή για τη μοναχικότητα ενός ήρωα που στο τέλος της μέρας, ή και της διαδρομής, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας κοινός-θνητός.

 

 

4. Down Payment Blues 

 

Ένα από τα καλύτερα τραγούδια του πέμπτου τους δίσκου «Powerage» και ίσως το πικ του Μπον Σκοτ ως στιχουργός. Στίχοι-κλειδιά όπως «Sitting in my Cadillac , listening to my radio... i got myself a Cadillac, but I can't afford the gasoline». Του Μπον του άρεσε να γράφει για Cadillac, με την επίκληση σ' αυτές να γίνεται και σε άλλα τραγούδια, όπως το «Rocker», και το «Dirty Deeds Done Dirt Cheap». Ήταν φαν της ταχύτητας και οτιδήποτε είχε ρόδες. Έξι χρόνια πριν τον θάνατό του, το νήμα της ζωής του κινδύνεψε να κοπεί νωρίτερα, όταν μετά από έναν τσακωμό με τα μέλη της τότε μπάντας του (Mount Lofty Rangers), καβάλησε μία Suzuki GT550, με ένα ατύχημα να τον αφήνει τρεις μέρες σε κώμακαι 18 μέρες στο νοσοκομείο. 

 

 

5. It's a Long Way to the Top

 

Ίσως η πιο τρανή απόδειξη για την πολυδιάστατη και πολυτάλαντη φύση του Μπον Σκοτ. Ο μεγαλύτερος αδερφός των Γιανγκ, γνωρίζοντας ότι ο Μπον ήταν μέλος μίας μπάντας με γκάιντες τον ενθάρρυνε να παίξει γκάιντα στο κομμάτι. Αν και αρχικά έδειξε να διστάζει στην πρόταση αυτή, αφού τελούσε χρέη ντράμερ σε εκείνη τη μπάντα, τελικά υποχρεώθηκε να το κάνει. Χρησιμοποίησε τη γκάιντα για την εκτέλεση του τραγουδιού live μέχρι το 1976, η οποία ωστόσο σε μία από τις εμφανίσεις του καταστράφηκε από τους φανταικούς οπαδούς των AC/DC όταν έκανε το λάθος να την αφήσει στην άκρη της σκηνής. Η γκάιντα συνετέλεσε στην εκτόξευση του ύμνου στη θέση 5 των Αυστραλιανών charts. Φυσικά, η σκωτσέζικη καταγωγή του Μπον Σκοτ αποδίδει και την σύνδεσή του με το συγκεκριμένο όργανο. 

 

 

5+1. Whole Lotta Rosie 

 
 
Σε ένα τουρ των AC/DC το 1976, στην Τασμανία, ο Μπον φέρεται να γνώρισε μία τύπισσα που έμελλε να συνδεθεί με το όνομά του, να γίνει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες γκομενικές ιστορίες του και να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της προσωπικής του ζωής και του γούστου του στις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιοδείας, συνάντησε τυχαία μία άγνωστη και κάπως εύσωμη κοπέλα, η οποία, όταν τον είδε, τον τράβηξε στο δωμάτιό της λέγοντάς του: «Έι Μπον, εδώ!». Με τον ίδιο να απαντά: «Έι, γιατί όχι;». Η ιστορία και οι μαρτυρίες θέλουν τη Ρόζι να βρίσκεται μαζί με μία φίλη της, ωστόσο έχει πολλές και διαφορετικές εκδοχές ανάλογα με το ποιος την διηγείται. Σε μία από αυτές, ο Μπον ήταν στα παρασκήνια μαζί με τον Μάλκολμ, που επίσης συμμετείχε στο όργιο, μία άλλη φέρει τον Μπον να αποτελεί την 27η (ή και 39η) κατάκτησή της στο κυνήγι των διασήμων, ενώ αλλού αναφέρεται ότι ο Μπον όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του σε αυτό το ερωτικό παιχνίδι, απάντησε: «Δεν μπορούσα να πω όχι, θα μου είχε σπάσει τον ώμο». Ο Άνγκους αποκάλεσε τα δύο κορίτσια "Jumbo Jets"», ενώ ο αδερφός του, Μάλκολμ, για τη φίλη της Ρόζι είπε πως «Ήταν άσχημη, αλλά όχι και τόσο κακή». Ποτέ δεν κατάφεραν να βρουν τη Ρόζι κι αυτό απλά σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η συγκεκριμένη κοπέλα ήταν απλά μία από τις αμέτρητες συναντήσεις του δρόμου για τον Μπον, που απλά εξελίχθηκε σε μία ιστορία μέσα από την κιθάρα του Άνγκους Γιανγκ και τη φωνή του Μπον Σκοτ.    


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved