O Steve McQueen έδωσε νόημα στη λέξη «άντρας»

Θυμόμαστε όλα εκείνα που τον μεταμόρφωσαν σε θρύλο.

Την πρώτη φορά που είδα το Bullitt ήταν σε κάποιο από  τα 3 κανάλια της ΕΡΤ. Ήμουν γύρω στα 13 με 14 και δεν είχα ακούσει ποτέ ξανά για τον Steve McQueen. Αν με ρωτούσες τότε, θα σου έλεγα πως ήταν απλά μία καλή ταινία που μου θύμιζε τόσες άλλες που περιλάμβαναν καταδιώξεις με αυτοκίνητα και πιστολίδι. Αυτό ωστόσο που ξεχώριζε ακόμη και στα μάτια ενός 13χρονου πιτσιρικά, ήταν η φιγούρα του McQueen. Αυτόν τον τύπο που λάτρεψαν οι μπαμπάδες μας και που δεν περιμέναμε να λατρέψουμε και εμείς.

 

Frank Bullitt ο μπαμπάς σας

Θα μπορούσαμε να θίξουμε ένα σωρό πράγματα που καθιστούν το Bullitt ως μία κλασσική, αντρική και ρετρό ταινία. Πίσω στο 1968, προτού τα Φονικά Όπλα, το Cobra του Stallone, τα Transporter του Jason Statham και τα Fast and the Furious, ήταν ο McQueen που έκανε το ξεκίνημα. Εκτός του ότι έκανε διάσημη στο ευρύ κοινό την γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο, σύστησε παράλληλα την μέχρι και σήμερα επιτυχημένη συνταγή του διδύμου «αυτοκίνητο-action hero». Ό,τι έχεις δει σχετικό με αμάξι και καταδίωξη μέχρι σήμερα, το οφείλεις στη συγκεκριμένη ταινία και τον Peter Yates που δεν τσιγκουνεύτηκε να γυρίσει  την σκηνή καταδίωξης – είναι 10 ολόκληρα λεπτά. Να πούμε όμως και αυτό; Η ταινία δεν θα ήταν τόσο καλή ή τουλάχιστον δεν θα είχε την ίδια αίγλη, αν δεν βρισκόταν πίσω από το τιμόνι αυτός εδώ ο τύπος.

 

Η περίπτωση Steve McQueen

Πέρα από τις ταινίες και τα φώτα της δημοσιότητας, ο McQueen ήταν ο σούπερ σταρ της γενιάς του. Σήμερα (και όχι μόνο σήμερα), έχεις ηθοποιούς που αλλάζουν συχνά-πυκνά το lifestyle τους είτε για να μπουν στο πετσί του ρόλου, είτε επειδή ψάχνουν ακόμα τον εαυτό τους. Ο Steve και η γενιά του, οι μπαμπάδες μας δηλαδή, δεν είχαν τέτοια θέματα.

Ο McQueen ήταν ούτως  ή άλλως ένας τύπος που είχε κολλημένη πάνω του την ταμπέλα του πλέιμποϊ. Γούσταρε ό,τι έχει να κάνει με ταχύτητα, έκανε ο ίδιος τις περισσότερες επικίνδυνες σκηνές στις ταινίες του επειδή του άρεσε η αδρεναλίνη και είχε τόσο κόλλημα με τις γυναίκες που παραλίγο να του κοστίσουν δυο φορές την καριέρα του.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με πολύ δερμάτινο, ζόρικο στυλ και ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, μετέτρεψαν τον Steve McQueen σε είδωλο. Στον τύπο που όλοι οι άντρες ήθελαν να του μοιάσουν γιατί έβλεπαν μία ωμή αλήθεια σε αυτόν. Μία αυθεντικότητα.

 

Steve McQueen 042 Picture 003

 

Ζόρικος αλλά αυθεντικός

Για την εποχή, ο McQueen έδειχνε να είναι πιο προσεγμένος και ενημερωμένος από κάθε άντρα της γενιάς του. Έκανε βάρη και τρέξιμο καθημερινά, είχε πάρει μαύρη ζώνη στο Tang Soo Do και υπήρξε κολλητός με τον Bruce Lee και τον Chuck Norris – οι τρεις τους μάλιστα είχαν γίνει παρεάκι. Ο McQueen δεν ήταν ο ανέγγιχτος σταρ που απέφευγε την επαφή με τον κόσμο. Ήταν προσιτός, γήινος αλλά δεν σήκωνε εύκολα κουβέντες. Στα γυρίσματα του Bullitt είχε ξυλοκοπήσει δύο τύπους που παραλίγο να βιάσουν μία από τις κοπέλες της παραγωγής. Όταν η συμμορία του Charles Manson σκότωσε τη φίλη του Sharon Tate, ο ατζέντης του τον προειδοποίησε πως πιθανόν να είναι και ο ίδιος στόχος. «Άστους να έρθουν» του απάντησε ο McQueen ο οποίος έκτοτε κυκλοφορούσε με 45αρι όλες τις ώρες της ημέρας. Δεν λέμε πως ήταν μάγκας. Λέμε όμως ότι δεν χαμπάριαζε.     
          

jh

 

Στυλ διαχρονικό

Δεν χρειάζεται να δεις το Bullitt ξανά για να διαπιστώσεις την επιρροή που άφησε πίσω του ο Steve McQueen. Το βλέπεις τόσο στα premium μοντέλα μηχανών και αυτοκινήτων που φέρνουν το όνομα του, όσο σε γυαλιά, δερμάτινα και άλλα είδη. Όμως πολύ περισσότερα, αποτελεί μέχρι σήμερα τόσο για τον κόσμο όσο και τους νεότερους ηθοποιούς, το all time classic σύμβολο της αρρενωπότητας. Από την γενιά του Al Pacino μέχρι εκείνη του Tom Hardy, όλοι τον αναγνωρίζουν ως τον άνθρωπο που έφερε στο προσκήνιο εκείνη την «αλήτικη» συμπεριφορά στη μεγάλη οθόνη και που επηρέασε με τα καλά του και τα κακά του παραπάνω από μία γενιές.

Steve McQueen style

 

Και αν δεν έχεις δει μέχρι σήμερα το Bullitt, είναι μία καλή ευκαιρία να ξεκινήσεις. 

 

Αν δεν χόρτασες, ρίξε μια ματιά στο απόλυτο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved