Ο Elon Musk πιστεύει ότι πρέπει να πληρώνεσαι χωρίς να κάνεις τίποτα

O αληθινός «Iron Man» δεν αστειεύεται καθόλου

Στον σκληρό και αδυσώπητο κόσμο των επιχειρήσεων, υπάρχουν αφεντικά και αφεντικά. Άνθρωποι με όραμα. Με ιδέες. Με κακή κρίση και μηδενικό ταλέντο. Απ’ όλα έχει ο μπαξές. Υπάρχει όμως και ο Elon Musk που είναι μια ομάδα μόνος του.

Για όσους δεν τον έχουν ξανακούσει, πρόκειται για έναν από τους ευφυέστερους επιχειρηματίες της εποχής μας, ο οποίος στοχεύει στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της τεχνολογίας προς όφελος της ανθρωπότητας, δίνοντας έμφαση στην καλή ψυχολογία και την προσωπική ευτυχία του προσωπικού του, αλλά τηρώντας και περιβαλλοντικούς κανόνες, όπως την πράσινη ενέργεια. Δεν είναι από εκείνους που χάνουν χρήματα, αλλά από εκείνους που ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και πληρώνουν πλουσιοπάροχα. Με λίγα λόγια, είναι έτσι ακριβώς όπως θα θέλαμε να είναι οι δισεκατομμυριούχοι -και έχει και στα σχέδια του το Tesla Car.

Ο Musk έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο CNBC και διατύπωσε μία ριζοσπαστική ιδέα. Ο Musk δήλωσε πως μέσα στα επόμενα χρόνια, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να θεσπίσουν ένα προσυμφωνημένο ποσό για κάθε πολίτη, χωρίς αυτός να χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα. Ονειρικό; Ο Musk δικαιολόγησε αυτή του την θέση εξαιτίας της εξάπλωσης του αυτοματισμού στον εργατικό κλάδο, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν ρομπότ σήμερα στα εργοστάσια που κάνουν τα πάντα».

Ο μέσος πολιτικός αυτού του πλανήτη θα το δει ως περιττή δαπάνη από το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, αλλά ο Musk είναι οραματιστής. Θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο η οικονομία θα ανανεωθεί επειδή θα παραμένει το χρήμα στις αγορές, ενώ παράλληλα ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί με πιο δημιουργικά πράγματα. Τόσο για προσωπικό του όφελος, όσο και για όλης της κοινωνίας. Βέβαια για κάτι χώρες σαν την Αμερική αυτό φαντάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ίσως βρει ανταπόκριση στην Ευρώπη και ειδικότερα στις Σκανδιναβικές χώρες.

Επισημαίνουμε πως αυτή η θέση δεν έρχεται από κάποιον τυχαίο που κληρονόμησε χρήματα και παίζει τον άνετο. Ο Elon Musk είναι γνωστός ως ένας από τους καλύτερους εργοδότες στον κόσμο. Πιστεύει πως οι υπερωρίες φθείρουν την παραγωγικότητα και φροντίζει να κρατάει το ηθικό των εργαζομένων του ψηλά, δίνοντας τους αρκετά bonus, επιπλέον ρεπό αλλά και πολλαπλές διακοπές μετ’ αποδοχών. Ζήλεψες; Όλα αυτά από τον ίδιο άνθρωπο που σχεδίασε το Hyperloop, ένα είδος τρένου που θυμίζει μεγάλο όχημα από την ταινία «Tron» και  θα επιτρέπει τη μεταφορά επιβατών -αλλά και φορτίων- με ταχύτητες που αγγίζουν αυτή του ήχου.

hyperloop1

Δεν ξέρουμε αν θα σταθούμε ποτέ τόσο τυχεροί που να μας βάζουν 500 ευρώ στην τράπεζα χωρίς να κάνουμε τίποτα. Ξέρουμε όμως αυτό: Θέλουμε ανθρώπους με το ίδιο όραμα και το ίδιο σκεπτικό σαν του Elon Musk.

Και ίσως αυτός ο πλανήτης να κερδίσει μερικά χρόνια παραπάνω ζωής.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved