Dune: Γιατί οι αμμοσκώληκες είναι τόσο σημαντικοί;

Τα Shai-Hulud είναι βγαλμένα από εφιάλτη. Όμως χωρίς αυτά ο κόσμος του Dune θα κατέρρεε.

Την  εμφάνισή τους, την κάνουν πρώτα στα βιβλία του 1965 από τον Frank Herbert. Για όσους δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμα με την ιστορία του Dune ή δεν έχουν δει τις ταινίες, τα sandworms, αμμοσκώληκες ελληνιστί, όχι μόνο είναι τρομακτικά σε όψη και μέγεθος, αλλά κρίσιμα για την οικονομία ολόκληρης της αυτοκρατορίας.

Ο Paul και η οικογένειά του μετακομίζουν στον Arrakis, έναν έρημο πλανήτη που είναι η μόνη πηγή μπαχαρικού, του Melange, σε όλο το σύμπαν. Το περιβάλλον του πλανήτη ωστόσο είναι σκληρό και αδυσώπητο και δεν υπάρχουν πολλοί που μπορούν να ζήσουν  σε τέτοιες συνθήκες,εκεί πέρα από τους Fremen και τα σκουλήκια. Τα τελευταία, οι Fremen τα ονομάζουν Shai-Hulud.

 

 

Τα Shai-Hulud ζουν κάτω από την επιφάνεια της ερήμου και αποτελούν συνεχή απειλή για τους Fremen που ζουν εκεί. Λέγεται ότι μεγαλώνουν έως και 450 μέτρα μήκος, το οποίο, για να φανταστεί κανείς αυτό το μέγεθος, ισοδυναμεί με περίπου 14 φορές μεγαλύτερο από μια μπλε φάλαινα. Όσον αφορά την εμφάνιση, οι αμμοσκώληκες έχουν περίπου το ίδιο σχήμα και αναλογίες με έναν γαιοσκώληκα, αν και σε τιτάνια κλίμακα. Το δέρμα τους είναι τραχύ και φολιδωτό, λειτουργώντας ως άθραυστη πανοπλία ενάντια στη χοντρή άμμο του Arrakis, καθώς και στο σπάνιο φαινόμενο των επιθέσεων από άλλους αμμοσκώληκες. Τα δόντια τους, εάν  και εφόσον οι Fremen καταφέρουν να βρουν κάποιο από αυτά, είναι τόσο σκληρά και δυνατά που γίνονται τα μαχαίρια τους. Οπότε το λες και λογικό.

Τόσο άγρια είναι αυτά τα πλάσματα που λίγοι άνθρωποι που αντίκρισαν ένα Shai-Hulud έζησαν για να πουν την ιστορία. Ανιχνεύουν τυχόν δονήσεις που προκαλούνται στην επιφάνεια της άμμου και επιτίθενται αμέσως. Οι Fremen συνήθως γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις αμμοσκώληκα, αλλά οι ξένοι σπάνια μπορούν να επιβιώσουν από αυτές. Ωστόσο, οι αμμοσκώληκες είναι κάτι περισσότερο από ένα μέσο για να τρομάξουν τους κατοίκους του Arrakis: Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην οικονομία και τον πολιτισμό του Dune. Εκτός του ότι τα καβαλάνε οι Fremen και τα χρησιμοποιούν ως όπλα, γιατί το spice είναι τόσο σημαντικό;

 

 

O Arrakis είναι το σπίτι του μπαχαρικού Melange, όπου χωρίς αυτό θα έλεγε κανείς ότι θα είχαμε οικονομική κρίση στην αυτοκρατορία. Το «μπαχαρικό» επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, αυξάνει τις αισθήσεις και κάνει εφικτά τα ταξίδια στο διάστημα. Είναι επίσης πολύ εθιστικό και το να το κόψεις ξαφνικά μπορεί να είναι θανατηφόρο για τον οργανισμο. Οι αμμοσκώληκες είναι η πηγή του μπαχαρικού, καθώς οι προνύμφες τους παράγουν το πολύτιμο εμπόρευμα, με αποτέλεσμα τα Shai-Hulud να είναι υπερπροστατευτικά.

Ωστόσο αν μας απέδειξε κάτι ο Paul, είναι πως οι προφητείες μπορούν να γίνουν αληθινές και τα σκουλήκια να αποτελέσουν ένα χρήσιμο όπλο στα χέρια των Fremen.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved