Είναι το Equilibrium η πιο παρεξηγημένη ταινία του Christian Bale;

Βουτιά στο παρελθόν και σε μία από τις καλύτερες action ταινίες των early 00s. 

Ούτε κανονισμένο να το είχαμε. Θέλαμε τόσο πολύ να γράψουμε για το Equilibrium με αφορμή τα γενέθλια του Christian Bale, που όλος τυχαίως ο Kurt Wimmer που έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία, τυγχάνει να έχει γράψει και το σενάριο στο ολοκαίνουργιο Beekeeper, που πρωταγωνιστεί ο Jason Statham σε σκηνοθεσία David Ayer. Αλλά ας πάμε στα δικά μας.

Το Equilibrium κατά την δική μας ταπεινή γνώμη, δεν πήρε ποτέ την προσοχή που του αξίζει. Απλά πρέπει να θυμηθούμε ότι η ταινία κυκλοφόρησε το 2002  όπου η μόδα της εποχής, ήταν το Matrix. Όλες οι σκοτεινές ταινίες με πιστολίδι και ξύλο, έμοιαζαν με το Matrix και δεν είναι δα και τόσο περίεργο από τη στιγμή που ήταν της μόδας. Είχε όμως δυνατά ονόματα. Είχαμε τον Christian Bale που χάρη στο American Psycho είχε τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του, την Emily Watson που την ίδια χρονιά έπαιξε στην απίστευτη prequel ταινία Hannibal, το Red Dragon με τον Edward Norton και τον Sean Bean που έκανε καλύτερα αυτό που ξέρει. Να πεθαίνει σε κάθε ταινία. Ενημερωτικά, στο Equilibrium πεθαίνει επειδή διαβάζει.

 

eqyu3

 

 

Όσο αστείο και αν φαντάζει αυτό γνωρίζοντας το θανατηφόρο παρελθόν του Sean Bean, η ταινία παρουσίασε εξαιρετικά αυτή τη sci-fi δυστοπική κοινωνία του Equilibrium. Σε έναν κόσμο που στο παρελθόν ισοπεδώθηκε από τις δολοφονίες, τους πολέμους και ό,τι άλλο κακό, οι άνθρωποι ζουν χαπακωμένοι -κυριολεκτικά- παίρνοντας καθημερινά μία αμπούλα που τους εξαλείφει από τα συναισθήματα. Οποιαδήποτε εκδήλωση συναισθήματος που πηγάζει από τον έρωτα, την τέχνη, την μουσική, τα βιβλία ή οτιδήποτε άλλο κινεί την ψυχή, είναι καταδικαστέο και τιμωρείται με θάνατο. Καθόλου κακό, αλλά ήταν οι πινελιές του Kurt Wimmer που έκαναν τη διαφορά και κυρίως αυτή εδώ η «μοναστηριακή» ειδική αστυνομία. Οι Grammaton Clerics.

 

 

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι clerics είναι κάτι σαν πρόγονοι του John Wick, με τη διαφορά ότι είναι άβουλα όντα που απλά εκτελούν διαταγές – και ανθρώπους. Το ντύσιμο τους είναι τόσο Neo που κάνει το Matrix να θέλει να υποβάλει μήνυση, ενώ το κομμάτι των μονομαχιών είναι ξεκάθαρο gun fu – αυτή τη μαεστρία ανάμεσα σε πολεμικές τέχνες και όπλο χειρός, που έφερε ο κινηματογράφος από το Χονγκ Κονγκ. Αυτό βέβαια, το πήρε ο Kurt Wimmer και το πήγε ένα βήμα παραπέρα (και καλά έκανε). Πώς θα ήταν αν οι κληρικοί χρησιμοποιήσουν μία πολεμική τέχνη βασισμένη στο όπλο τους και την ευστοχία, ώστε να γίνονται πιο θανατηφόροι από ποτέ; Το κοιτάζεις και λες «είναι ψέμα, δεν γίνεται να μην τρώνε σφαίρα». Η αποδοτικότητα όμως, φαίνεται σε αυτήν εδώ τη σκηνή και λέγεται gun kata.

 

 

Το Equilibrium είναι ίσως η πιο action ταινία του Christian Bale. Μην σκέφτεσαι τα Batman γιατί δεν είναι απλές ταινίες δράσης, είναι μία κατηγορία μόνα τους. Αυτό το σημείο όμως όπου ο Bale αρχίζει και πυροβολεί και τεμαχίζει με τις κατάνες, θα μπορούσε -από ένα σημείο και μετά- να είναι και στιγμιότυπο από κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Οι κριτικές το έθαψαν, αλλά το Equilibrium στο κομμάτι του sci-fi action είναι μία από τις πιο ωραίες ταινίες, χορταστικές στη δράση και άλλη μία απόδειξη ότι ο Christian Bale μπορεί να παίξει τα πάντα.

Μήπως να την δεις σήμερα;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved