Assosiated Press Famke Janssen: Όταν η εσωστρέφεια συνάντησε το sexiness

«Συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος δεν ήθελα να ξέρει τίποτα για εμένα».

 

Famke Janssen (Φάμκε Μπόιμερ Γιάνσεν), το «σκληρό» κορίτσι του James Bond γίνεται 59 ετών και σήμερα έχει την τιμητική της. Γεννήθηκε στην Ολλανδία και κέρδισε θαυμαστές σε όλο τον κόσμο με τη λάμψη, την ομορφιά της και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης της. Έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο της ψυχαγωγίας, με βασικό σημείο αναφοράς την πρωτοποριακή της ερμηνεία ως Xenia Onatopp στην ταινία του James Bond «GoldenEye» και με την ερμηνεία της ως Jean Gray στη σειρά ταινιών «X-Men».

Δεν είναι μόνο το ταλέντο της Famke και η εξωτερική της ομορφιά, που μαγνήτιζε και μαγνητίζει, αλλά και ο διαφορετικός τρόπος σκέψης που έχει και διαφέρει από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και να διαβάζουμε. Μέσα στην παροδική και ψεύτικη λάμψη που προσδίδουν τα φώτα της δημοσιότητας, ιδίως όταν βρίσκεσαι στο κέντρο του κόσμου όσον αφορά τη βιομηχανία του θεάματος, είναι διαφορετικό να υποστηρίζεις συνειδητά ότι απέρριψες ένα lifestyle που δεν σου ταιριάζει και κατ΄ επέκτασιν τα όποια πλεονεκτήματα μπορεί να ενέχονται σ'αυτό και ότι επέλεξες έναν αλλιώτικο και λιγότερο λαμπερό τρόπο ζωής για να μπορέσεις να ικανοποιήσεις τις εσωτερικές σου ανάγκες που διέφερουν από αυτές που τα στερεότυπα μπορεί να σου «προστάζουν».

Σίγουρα, όλο το παραπάνω προϋποθέτει έναν συνειδητοποιημένο τρόπο σκέψης και θάρρος. Πίσω, λοιπόν, από την εξωτερική ομορφιά, το sexiness υπάρχει ένας εξίσου ενδιαφέρον εσωτερικός κόσμος. Πήρα κάποια αποσπάσματα από συνέντευξη που είχε δώσει στην Ιndependent το 2022 για να γίνει κατανοητός ο τρόπος σκέψης της -μιας που φαίνεται τόσο «εναλλακτικός». Έτσι και αλλιώς, θα έπρεπε να είναι μία καθολική παραδοχή ότι καταλαβαίνεις έναν άνθρωπο, όταν επικοινωνήσεις μαζί του και όχι από την εξωτερική του εμφάνιση. Εξάλλου, όπως μου αρέσει να λέω η εμφάνιση είναι θέμα τύχης.

 

 

Η αρχή της καριέρας της

Ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο στην γενέτειρά της Ολλανδία και μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1984. Παρότι δούλευε για πελάτες όπως τη Chanel, για την Janssen αυτό δεν ήταν αρκετό και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα λογοτεχνίας και συγγραφής στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου σπούδασε υποκριτική με τον Harold Guskin. Η πανύψηλη Ολλανδή καλλονή άφησε τo Columbia μετά από δύο χρόνια για να ακολουθήσει την καριέρα της στην υποκριτική και πήγε στο Λος Άντζελες, όπου συνέχισε να σπουδάζει υποκριτική σε διδασκαλία του Roy London. Η Janssen έκανε το ντεμπούτο της στο Fathers and Sons και στη συνέχεια έπαιξε στο The Leading Man, μα ταινία χαμηλού προϋπολογισμού με πρωταγωνιστές τους Jon Bon Jovi και Thandie Newton. Μετά τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στο Lord of Illusions, πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του James Bond, GoldenEye, στην οποία έπαιξε με τον Pierce Brosnan.

 

 

Ωστόσο, είναι μάλλον περισσότερο γνωστή για το ρόλο της ως Phoenix στις ταινίες X-Men, συμπεριλαμβανομένων των X2: X-Men United (2003) και X-Men: The Last Stand (2006). Η Janssen σκέφτηκε να ασχοληθεί με το σενάριο και τη σκηνοθεσία, αλλά είχε πει: «Θέλω να το κάνω στο μέλλον, απλώς αυτή τη στιγμή είμαι τόσο απασχολημένη με την υποκριτική, είναι δύσκολο να το συνδυάσω με οτιδήποτε άλλο». 

Εκ των υστέρων, καταλαβαίνουμε ότι το μόνο που χρειαζόταν ήταν χρόνος γιατί το 2011 έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μεγάλου μήκους Brining Up Bobby με πρωταγωνιστές τη Milla Jovovich και τον Bill Pullman. Το επόμενο έτος επέστρεψε στην υποκριτική για να υποδυθεί την πρώην γυναίκα του Liam Neeson στο Taken 2. Το 2013, η Janssen πρωταγωνίστησε μαζί με τον Jeremy Renner και την Gemma Arterton στο Hansel & Gretel: Witch Hunters. Επανέλαβε επίσης τον ρόλο της ως Phoenix στο The Wolverine (2013). Επίσης, για την ιστορία η Famke ανάμεσα στα άλλα μιλάει Ολλανδικά, Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά.

 

Εσωστρέφεια και καριέρα

 Η ηθοποιός σε συνέντευξή της στην Independent είχε πει ότι τείνει να είναι «σούπερ ιδιωτική» και ότι «συνειδητοποίησα πολύ νωρίς ότι δεν μου αρέσει να γνωρίζουν οι άνθρωποι τίποτα για μένα. Αισθάνομαι απίστευτα παρεξηγημένη κατά καιρούς. Είμαι η διχοτόμηση μεταξύ του τρόπου που φαίνομαι και αυτού που συμβαίνει μέσα μου. Αλλά αυτό γίνεται με το να είμαι σε μια ταινία του Bond και να παίζω αυτήν την τρελή δολοφόνο. Όλοι οι φίλοι και η οικογένειά μου γνωρίζουν ότι είμαι ένας ανόητος και ευαίσθητος άνθρωπος και ότι υποδύομαι αυτούς τους χαρακτήρες που είναι τόσο διαφορετικοί με τον πραγματικό μου εαυτό. Άλλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι πιθανώς να πιστεύουν ότι απλά παίζω τον εαυτό μου».

Η Janssen έπαιξε την Xenia Onatopp στο GoldenEye του 1995 δίπλα στον James Bond του Pierce Brosnan, λέγοντας ότι μετά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της σε εκείνη την ταινία ότι «αισθάνθηκε σαν να με πέταξαν στους λύκους» όσον αφορά την προσοχή των media καθώς «έπρεπε να αντιμετωπίσω το στερεότυπο του να είσαι μοντέλο που έγινε ηθοποιός και που έγινε Bond Girl».

 

 

Στη συνέχεια είπε ότι: «Συνειδητοποιώ ότι κάθε ηθοποιός στον κόσμο πιστεύει ότι μπορεί να ελέγξει τον Τύπο, αλλά τελικά ο Τύπος πάντα κερδίζει. Αποφάσισα ότι προτιμώ να είμαι λιγότερο διάσημη και να κάνω πράγματα με τους δικούς μου όρους». Και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι δεν βγάζω τόσα χρήματα όπως οι άλλοι. Δεν βγαίνω ραντεβού με διάσημους ανθρώπους, αλλά η φήμη έχει ένα τίμημα και δεν ήμουν διατεθειμένη να το πληρώσω».

Η Janssen είπε ακόμη ότι προήλθε «από το τίποτα» και είναι «αυτοδημιούργητη». «Όλη αυτή η ιδέα ότι είμαι star δεν είναι καθόλου αληθινή. Ήταν μια πολύ συνειδητή απόφαση να ακολουθήσω ένα διαφορετικό μονοπάτι. Έπρεπε να δημιουργήσω ποιότητα ζωής για τον εαυτό μου και να δουλέψω για την τέχνη μου».

Τέλος, σχετικά με τον ρόλο της ως κορίτσι του Bond έχει πει: «Είμαι πολύ χαρούμενη που ειδικά με ένα όχημα όπως αυτό του Bond, το οποίο πραγματικά παραδοσιακά δεν ήταν ιδιαίτερα ευγενικό με τις γυναίκες του, έφερα ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, δηλαδή, ότι αυτές οι γυναίκες θα μπορούσαν να είναι δυνατές, διαφορετικές και μοναδικές, αυτό προσπάθησα να δείξω από τη δική μου πλευρά».

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved