Chandler-Joey: Τα Φιλαράκια που όλοι θέλαμε να μοιάσουμε

Στο πίσω μέρος του μυαλού μας όλοι θέλουμε να είμαστε όπως οι Matthew Perry και Matt Le ‘Blanc στα «Φιλαράκια».

Σαφώς και αν το σενάριο επιβάλει ότι δύο ρόλοι πρέπει να είναι τέλειοι, αυτό θα δείχνουν. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι τόσο ο Τσάντλερ Μπινγκ του Μάθιου Πέρι, όσο και ο Τζόι Τριμπιάνι του Ματ Λε’ Μπλανκ ήταν αυτό που λέμε «οι τέλειοι» τύποι. Κάθε άλλο μάλιστα. Αμφότεροι με τα θεματάκια τους και μονίμως σε μια σύγχυση, ο μεν Τσάντλερ σε καλή επαγγελματική κατάσταση αλλά με δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση, ο δε Τζόι πιο χαζούλης, χωρίς σταθερή δουλειά αλλά με τσίπα και ατελείωτη ενέργεια για καλοπέραση, προκαλούσαν στιγμές ατέρμονου γέλιου σε όσους τους παρακολουθούσαν. Παρά τις διαφορές τους, όμως, μοιράζονταν και μια μεγάλη αρετή: Την καρδιά και την αγάπη του ενός για τον άλλον.

Το δικό μας «αντίο» στον Μάθιου Πέρι.

 

Το «Joey & Chan» είναι το ντουέτο της αντρικής φιλίας που εκ πρώτης όψεως κανείς δεν θα περίμενε ποτέ να δέσει, αποτελούμενο από δύο πόλους που συνεχώς αναζητούσαν την ισορροπία στην καθημερινότητά τους, αλλά στη μάχη για την καθημερινή επιβίωση δημιούργησαν ένα δίδυμο με τόσο ισχυρούς δεσμούς που τίποτα δεν στάθηκε ποτέ  «σπάσει». Και αυτό δε το υπαγόρευαν μονάχα τα λόγια, αλλά κυρίως οι πράξεις.

Τι μας έμαθε τελικά το δίδυμο Τζόι Τριμπιάνι και Τσάντλερ Μπινγκ για την αντρική φιλία;

 

 joey

 

Καμιά φορά από το πουθενά έρχεται το καλό

Όταν ο Τσάντλερ αναζητούσε νέο συγκάτοικο για το διαμέρισμά του στην Νέα Υόρκη, ο Τζόι εμφανίζεται από το πουθενά και είναι το εμφανές αουτσάιντερ ανάμεσα στους δύο υποψήφιους. Είναι στην κοσμάρα του και δύσκολα φαίνεται ότι θα ταιριάξει με τον κλειστό και μυστήριο Τσάντλερ. Όταν όμως τελικά, λόγω της θεότητας που λέγεται Μίστερ Χέκλς, παίρνει κλειδιά για το σπίτι, «ξυπνάει» στον μελλοντικό κολλητό του μια ζωντάνια και νόημα στην καθημερινότητα.

 

 

Αυτή η εικόνα με τους δύο, καθισμένους στις πολυθρόνες και παρακολουθώντας Baywatch με μία μπίρα στο χέρι, το οποίο εξελίχθηκε σε δύο κολλητούς να παίζουν με τις ώρες ποδοσφαιράκι, ήταν αυτό το «από το πουθενά», το οποίο γέννησε μια εικόνα αγαπημένων που θα μείνει για πάντα ζωντανή.

 

Διαφορετικοί αλλά πάνω από όλα ταιριαστοί

Είπαμε, ο Τσάντλερ ήταν απροσάρμοστος και μέσω του διαρκούς χιούμορ του κατάφερνε να εξωτερικεύει την αμηχανία του, διώχνοντας όμως όλους τους γύρω του, εκτός από τον Ρος και την Μόνικα που τους ήξερε από παλιά. Στον αντίποδα, ο Τζόι είναι όλα ακριβώς δεν είναι το φιλαράκι του. Είναι κοινωνικός και «γύπας» κανονικός, και όλοι τον θέλουν για φίλο τους. Αυτή όμως η μίξη του απροσάρμοστου με τον κοινωνικό, θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση που είναι win-win και για τους δύο.

Ο μεν Τζόι θα μάθει να είναι -μέχρι ένα βαθμό- πιο υπεύθυνος και μετρημένος στην καλοπέραση και θα κυνηγήσει με μεγαλύτερο ζήλο την υποκριτική καταξίωση, ο δε Τσάντλερ θα μάθει μέσα από πολλές (και κυρίως κωμικές) καταστάσεις τα μυστικά της κοινωνικοποίησης, ξέροντας πως ότι και να γίνει θα έχει δίπλα του ένα φιλαράκι να τον προσέχει. Πάντα.

 

 

Στα δύσκολα οι φίλοι πάντα μένουν

Οι τύποι έδωσαν ονόματα στις πολυθρόνες και την τηλεόραση (Στίβι “The TV”), πήραν για τραπεζάκι ποδοσφαιράκι για να παίζουν με τις ώρες (και εννοείται βάφτισαν καθέναν από τους 22 ποδοσφαιριστές), ενώ έφτασαν σε σημείο να υιοθετήσουν μέχρι και ένα κοτόπουλο και μια πάπια, ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής τους συνύπαρξης κάτω από την ίδια στέγη. Αυτό και πολλά ακόμα. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η φιλία τους δεν δοκιμάστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σειράς.

Το πρώτο σοκ ήρθε με την σύντομη μετακόμιση του Τζόι όταν άρχισε να αμείβεται καλά από τη σαπουνόπερα «Days of Our Lives», ενώ το πιο ηχηρό χτύπημα ήρθε όταν ο Τσάντλερ του εκμυστηρεύτηκε ότι φιλήθηκε με την κοπέλα του, Κάθι.

 

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις δύσκολα συγχωρείται η προδοσία, ωστόσο ο Τζόι αφού προβληματίστηκε λίγο, κατάλαβε ότι ο Τσάντλερ δύσκολα μπορούσε να αντισταθεί στις ορμές του και δεν είχε σκοπό να πληγώσει τον φίλο του. Στο τέλος τον συγχώρησε, αφού του έβαλε πρώτα μια δοκιμασία, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεθούν ακόμα παραπάνω.

Γιατί στο τέλος της ημέρας, η φιλία είναι αυτή που μετράει, κυρίως όταν αναγνωρίζεις ότι ένας φίλος σου μπορεί να ευτυχήσει. Σαφώς και δεν είναι εύκολο να τον συγχωρήσεις, όταν όμως γνωρίζεις ότι δεν υπάρχουν φθονερά κίνητρα και ήταν κάτι που δεν θα ξανασυμβεί, τότε αξίζει να τον έχεις φιλαράκι έναν τύπο όπως ο Τσάντλερ. Έναν τύπο που θα σου φτιάχνει πάντα τη διάθεση και θα σου φωνάζει νοητά, όπως λέει και το τραγούδι της σειράς, «I’ll be there for you».

 

joey chan

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved