Κατάλαβε ποτέ κανείς γιατί έκανε παρέα ο Rocky με τον Paulie;

Είχε όλα τα κακά του κόσμου, παρόλα αυτά όμως, o Paulie ήταν κάθε φορά εκεί για να τον εμψυχώσει.

Προφανώς άλλο ο ρόλος και άλλο ο ηθοποιός πίσω από αυτόν. Στην περίπτωση του Burt Young, πιο γνωστού ως Paulie Pennino στις ταινίες Rocky Balboa, κανείς δεν υποστήριξε ότι έμοιαζε με τον ρόλο του. Και για να είμαστε ειλικρινείς, για να μας έπεισε ότι ήταν ένας τύπος-ναυάγιο που απλώς «τρώει» από τον φίλο του και ζηλεύει την επιτυχία του, μάλλον έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο ηθοποιός στο παρελθόν «ήμουν ο μόνος ηθοποιός που δεν έκανε οντισιόν στο πρώτο Rocky» και ελπίζουμε αυτό να έγινε λόγω ταλέντου και όχι χαρακτήρα.

Ο Burt Young, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών έχει σήμερα την τιμητική του, με τον Sylvester Stallone να ανεβάζει αποχαιρετιστήρια ανάρτηση στον «εκπληκτικό φίλο και καλλιτέχνη. Θα λείψεις σε μένα και στον κόσμο πάρα πολύ. RIP».

Οι δυο τους δέθηκαν στα γυρίσματα και εξακολούθησαν να είναι φίλοι για μια ζωή. Άλλο όμως η πραγματική ζωή, άλλο η ταινία. Διότι σε όλη τη διάρκεια του franchise, αυτό το δέσιμο μεταξύ τους -αυτή την ανέχεια του Balboa απέναντι στον Paulie και τα τερτίπια του- δεν το καταλάβαμε ποτέ.

Tην αγάπη του για τον προπονητή του, Mickey Goldmill την καταλάβαμε σίγουρα.

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας φίλος φθονερός

Για όσους δεν θυμούνται τον Paulie, κάνουμε μια γρήγορη ανακεφαλαίωση. Ήταν ο κολλητός του Rocky Balboa και αδερφός της, Adrian, της γυναίκας που τελικά έγινε σύζυγος του «Italian Stallion». Μέχρι ο Rocky να ανακαλύψει την κλίση του στα μεγαλεία και το ραντεβού με τη δόξα, ο Paulie φαίνεται πιο σκληρόπετσος και σαν να είναι ο πιο ισορροπημένος από τους δύο. Όταν όμως η δημοτικότητα του Rocky εκτοξεύεται, ο Paulie κάνει τα πάντα για να μένει δίπλα του προκειμένου να παίρνει και αυτός μερίδιο από τη δόξα και την επιτυχία. Παράλληλα όμως είναι τόσο φθονερός, καθώς καταλαβαίνει πως στη σύγκριση με τον Rocky έρχεται με μεγάλη απόσταση δεύτερος. Αποτέλεσμα αυτού; Τα τινάζει όλα, πολύ συχνά, στον αέρα.

 

 

Ειδικά όταν τα χρήματα καταλήγουν στον Rocky και εκείνος απλώς καρπώνεται τα «αποφάγια», φτάνει σε σημείο να τον προκαλέσει σε καβγά. Ωραίος φίλος ε; Με λίγα λόγια ο Paulie, είναι σαν τον παιδικό σου φίλο που τον κάνεις παρέα no matter what. Αυτόν που όσο μεγαλώνεις μαζί, ακολουθείτε κάποια στιγμή διαφορετικά μονοπάτια, αλλά εκείνος μένει πίσω ενώ εσύ προοδεύεις. Ταυτόχρονα όμως εκείνος αρνείται να πιστέψει την πραγματικότητα, καθώς θυμάται πώς ήσουν και όχι πώς είσαι σήμερα.

Δεν χαίρεται με την επιτυχία σου, θέλει να εκμεταλλεύεται καταστάσεις και συνεχώς να σε υπονομεύει. Αυτός είναι ο Paulie. Εσύ θα ήθελες έναν τέτοιο τύπο για φίλο σου;

Ο Apollo Creed είναι ο άνθρωπος που θα ήθελες να σου μιλήσει για την ζωή

Ο Rocky όμως είναι αλλιώς

Εμείς που είμαστε εξωτερικοί παρατηρητές, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι σκέφτεται ο Rocky και επιμένει να τον κάνει παρέα, σε σημείο που πολλές φορές θέλαμε να του φωνάξουμε «άστον να πάει στο καλό και μην ξανασχοληθείς».

 

Άλλωστε ο Paulie ουκ ολίγες φορές έγινε αφορμή για να φτάσει τον Rocky στα όριά του, προκαλώντας εκείνον αλλά και την Adrian με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του. Παρόλα αυτά ο Rocky παραμένει εκεί, είναι πιστός. Δεν εγκαταλείπει όσα νοητά «χτυπήματα» και αν δεχτεί. Γιατί το franchise είναι μια ιστορία αφιερωμένη στην υπομονή και την πίστη.

Γιατί είναι τόσο δύσκολη σήμερα η ανδρική φιλία;

Ο Rocky μπορεί να μην έφτασε ποτέ σε σημείο να είναι μεθυσμένος, ξέρει όμως πολύ καλά τι θα πει να είσαι στρυμωγμένος στα σχοινιά και δεν έχει ποτέ σκοπό να εγκαταλείψει κάποιον δικό του άνθρωπο που δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να είναι επιτυχημένος.

Όπως κάθε νίκη του Rocky βασίζεται στη θέληση και στην επιμονή να μην εγκαταλείψει, έτσι είναι και οι σχέσεις του. O πρωταγωνιστής θυμάται πάντα από πού ξεκίνησε και θέλει να αναβαθμίζει τους δικούς του ανθρώπους, τώρα που έχει πάρει και ο ίδιος τα πάνω του.

Παρά το γεγονός ότι ο Paulie δύσκολα κρατάει τα συναισθήματά του κρυμμένα, στο τέλος και ο ίδιος μένει δίπλα στον Rocky κατά τη διάρκεια των προπονήσεων αλλά και στη γωνία του ρινγκ.

 

 

Η φιλία τους δεν έχει αυτό το bromance που λέμε σήμερα, οι δυο τους όμως νοιάζονται για τον άλλον και αυτό είναι που μετράει στο τέλος της βραδιάς. Αυτό τους κάνει οικογένεια, και για τον Rocky, ειδικά, η οικογένεια είναι το παν.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved