Getty Ποιος ήταν στ' αλήθεια ο Robert J. Oppenheimer;

Ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας.

 

Δεν είναι απλά μία από τις κινηματογραφικές επιτυχίες της χρονιάς, είναι πολλά περισσότερα. Πολλοί είναι αυτοί που τη θεωρούν την κορυφαία ταινία του Nolan και επιτέλους έκανε την πρεμιέρα της στην Ελλάδα βάζοντας μία άνω τελεία στην επέλαση της Barbie. Η ταινία βάζει στο επίκεντρο τον Αμερικανό επιστήμονα και θεωρητικό φυσικό Julius Robert Oppenheimer (Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ) που δημιούργησε την ατομική βόμβα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπενθυμίζουμε, πως ο Cillian Murphy παίζει τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία. Ας δούμε, όμως την πραγματική ιστορία πίσω από την ταινία.

Τελικά, τι είπε ο Oppenheimer στον Αϊνστάιν;

 

 

Ποιος ήταν ο Oppenheimer;

Ο Julius Robert Oppenheimer γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1904 στη Νέα Υόρκη. Πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου του1967 στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ. Υπήρξε διάσημος επιστήμονας και θεωρητικός φυσικός, καθώς ήταν υπεύθυνος για την έρευνα, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν γιος Γερμανού μετανάστη και πλούσιου εισαγωγέα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων του Τζούλιους Οπενχάιμερ και της ζωγράφου Έλλα Φρίντμαν Οπενχάιμερ. Σπούδασε φυσική, χημεία, λατινικά, ελληνικά και ανατολική φιλοσοφία στο Χάρβαρντ, έπειτα πήγε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου έμεινε δύο εξάμηνα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, ένα από τα πιο αξιόλογα μέρη στον κόσμο για σπουδές στη θεωρητική φυσική, εκείνη την εποχή, όπου πήρε και το διδακτορικό του στη φυσική. Επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου δίδασκε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Το 1940 παντρεύτηκε την Katherine Pueni και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Peter και την Toni.

 

 

Τι ήταν το Manhattan Project;

ΟΙ ΗΠΑ γνωρίζοντας ότι οι Ναζί μπορούσαν να αναπτύξουν πανίσχυρα όπλα, δημιούργησαν το πρόγραμμα Manhattan Project το 1941. Τον Ιούνιο του 1942, ο Οppenheimer διορίστηκε διευθυντής του προγράμματος. Η προκαταρκτική έρευνα μπορεί να γινόταν στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, και στο Όουκ Ριτζ στο Tennessee, αλλά ο Oppenheimer ίδρυσε έναν νέο ερευνητικό σταθμό στο Los Alamos του New Mexico. Την τοποθεσία αυτή την γνώριζε γιατί εκεί είχε περάσει αρκετά από τα μαθητικά του χρόνια. Η ανάπτυξη της ατομικής βόμβας ήταν μέρος του Manhattan Project ή του «Project Y». Το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ στόχευε στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου πριν το κάνουν οι Γερμανοί.

Η δημιουργία της ατομικής βόμβας

Οι συντονισμένες προσπάθειες στο Los Alamos κορυφώθηκαν στις 16 Ιουλίου του 1945 με την πρώτη δοκιμή στο Alamogordo αμέσως μετά την συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Η δοκιμή, με το κωδικό όνομα «Τριάδα» έγινε στις 16 Ιουλίου και εξερράγη με μια ισχύ ισοδύναμη 18.000 τόνων TNT.Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη το 1965, ενθυμούμενος αυτές τις στιγμές είπε: «Μερικοί άνθρωποι γέλασαν, μερικοί άνθρωποι φώναζαν, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν σιωπηλοί. Μέσα στο μυαλό μου κυριάρχησε ένας στίχος, μια γραμμή από το «Μπαγκαβάτ Γκίτα» (...) «Είμαι ο θάνατος: ο καταστροφέας των κόσμων».

Πότε έπεσε η ατομική βόμβα στην Ιαπωνία;

Η ατομική βόμβα χρησιμοποιήθηκε το 1945 στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι στην Ιαπωνία. Η πρώτη ατομική βόμβα, με το παρατσούκλι «Little Boy», έπεσε στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ από το βομβαρδιστικό B-29 Enola Gay, ακριβώς στις 8:15 π.μ, στις 6 Αυγούστου 1945. Η δεύτερη ατομική βόμβα, με το παρατσούκλι «Fat Man», έπεσε στην ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι από τις ΗΠΑ από ένα άλλο βομβαρδιστικό B-29, το Bockscar, στις 11:02 π.μ. στις 9 Αυγούστου του1945. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved