Η βασίλισσα του Rock 'n' Roll έζησε την κόλαση και τον παράδεισο

Βραβεύτηκε 12 φορές με Grammy και υπήρξε μία από τις γυναίκες καλλιτέχνιδες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της μουσικής

Έφυγε από τη ζωή, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, σε ηλικία 83 ετών, η θρυλική τραγουδίστρια Τίνα Τέρνερ. Η αποκαλούμενη «βασίλισσα του Rock 'n' Roll», άφησε την τελευταία της πνοή στην Ελβετία και συγκεκριμένα στο σπίτι της, στην πόλη Κούσναχτ, κοντά στη Ζυρίχη. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε o εκπρόσωπός της Bernard Doherty με επίσημη ανακοίνωση.

«Η Τίνα Τέρνερ, η βασίλισσα του Rock'n Roll έφυγε σήμερα ειρηνικά, σε ηλικία 83 ετών, καθώς έδινε μάχη για την υγεία της εδώ και χρόνια. Πέθανε στο σπίτι της στο Κούσναχτ κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Χωρίς την Tina Turner δεν θα υπήρχε Mad Max 3

Στην πορεία της καριέρας της βραβεύτηκε 12 φορές με Grammy και υπήρξε μία από τις γυναίκες καλλιτέχνιδες  με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της μουσικής. Τη δεκαετία του '80 οι τεράστιες επιτυχίες της «Better Be Good to Me», «What's Love Got to Do With It» και «The Best» αποτελούν σημεία αναφοράς στα μουσικά δρώμενα. Η Τέρνερ ανάμεσα στα άλλα μένει ανεξίτηλη με την εικόνα της, τα τα μαλλιά της και τα έντονα βαμμένα χείλη της. Τα clips της ήταν τόσο δημοφιλή που έγιναν συνώνυμα του  MTV.

 

Το ξεκίνημα: Ike & Tina Turner


Γεννήθηκε ως Anna Mae Bullock στο Μπράουνσβιλ του Τενεσί το 1939. Ξεκίνησε την καριέρα της στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως τραγουδίστρια του συγκροτήματος «Ike & Turner Revue». Η πρώτη επιτυχία ήρθε με το «A Fool In Love». Ακολούθησαν μια σειρά από επιτυχίες: River Deep – Mountain High, Proud Mary, και Nutbush City Limits το 1973. Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο I, Tina (1986), είχε αποκαλύψει περιστατικά από την σκληρή κακοποίησης της από τον Ike Turner πριν τον χωρισμό τους το 1976 και το διαζύγιό τους το 1978.

 

 

Μετά τον χωρισμό τους ξεκίνησε μια νέα εποχή για την καριέρα της. Στα τέλη του 1983 κυκλοφορεί το single Let’s Stay Together, ακολουθώντας το 1984 η κυκλοφορία του δίσκου Private Dancer, το οποίο έγινε παγκόσμια επιτυχία. Ανάμεσα στα άλλα περιελάβανε και το τραγούδι What’s Love Got to Do with It, που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της κερδίζοντας τέσσερα Grammy.

 

 

Ο θρίαμβος συνεχίστηκε κατά τις δεκαετίες των 1980 και 1990 με πλατινένιους δίσκους: Break Every Rule και Foreign Affair αλλά και με singles όπως τα We Don’t Need Another Hero (Thunderdome), Typical Male και GoldenEye παράλληλα με το ομώνυμο τραγούδι για την ταινία James Bond το 1995. Συμμετείχε σε ταινίες όπως τον ρόλο της Acid Queen στο ροκ μιούζικαλ Tommy (1975), ενώ το 2008 επέστρεψε στην δισκογραφία μετά από ένα σύντομο διάλειμμα με την σειρά συναυλιών Tina!: 50th Anniversary Tour.

 

Προσωπική ζωή


H Τίνα Τέρνερ υπήρξε ανοιχτή για τα τραυματικά γεγονότα που βίωσε στην προσωπική της ζωή. Για τον πόνο που υπέστη ως παιδί ,τον κακοποιητικό γάμο της με τον Tέρνερ, τις πιέσεις του star system και την απώλεια του γιου της το 2018. Γνώρισε και ερωτεύτηκε τον αγαπημένο της δεύτερο σύζυγο, τον παραγωγό δίσκων Έρβιν Μπαχ, όταν ήταν 46 ετών, μετακόμισε στη συνέχεια στην Ελβετία το 1995 με τον σύντροφό της, παρατώντας αργότερα την αμερικανική υπηκοότητα εντελώς. Φεύγοντας οριστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τέρνερ ελευθερώθηκε από τη χώρα που την έκανε σταρ αλλά την χώρα που έζησε μερικές από τις πιο άσχημες στιγμές της ζωής της.

 

 

«Δεν ήταν μια καλή ζωή» είχε εξομολογηθεί η ίδια σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή της. «Το καλό δεν ήρθε σε ισορροπία με το κακό». Ίσως τελικά να ήταν η αφοπλιστική της ειλικρίνεια που την έκανε star. Σαν απάντηση σε όλα αυτά που βίωσε έκανε προσπάθεια να χαρεί με τη φωτεινή πλευρά της ζωής, που η ίδια δημιούργησε για τον εαυτό της. Αυτή η εσωτερική δύναμη, την έκανε simply the best. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved