Getty Images | Laura Cavanaugh Το σινεμά έγινε αμέσως πιο φτωχό χωρίς τον Ray Stevenson

Ο ηθοποιός απεβίωσε σε ηλικία μόλις 58 ετών και θυμηθήκαμε τον αγαπημένο μας ρόλο του.

Δεν θυμάμαι ακριβώς τι με τράβηξε να ξεκινήσω να βλέπω το Black Sails, Αλλά θυμάμαι ξεκάθαρα το τρέιλερ της τρίτης σεζόν να παρουσιάζει στο κοινό το πειρατή Μαυρογένη. ήταν έτσι κι αλλιώς η νότα που έλειπε από αυτό το pirate theme και μόλις είχε γίνει καλύτερη για ένα και βασικό λόγο. Τον Ray Stevenson. Πολύ νωρίτερα θα έπαιζε στον Rome τον αγαπημένο λεγεωνάριο Titus Pullo στο πλευρό του Kevin McKidd.

 

 

Ήταν πολλοί και διάφοροι οι ρόλοι που πέρασε, αλλά πάντα είχε το action theme στις φλέβες του -  από το King Arthur μέχρι το Thor: Ragnarok και το Vikings και τώρα ετοιμαζόταν για το Ahsoka του Disney+ (το οποίο το περιμένουμε πώς και πώς). Είχε κάποιες μελανές σελίδες -βλέπε ταινία Punisher- αλλά το πρόβλημα δεν ήταν ο ίδιος όσο ήταν το στόρι. Τον αγαπήσαμε τον Ray Stevenson για ένα πολύ βασικό λόγο. Ακόμη και αν οι ταινίες του περιστρέφονταν γύρω από το action, κατάφερνε να έχει ένα class. Δεν ήταν απλά ένας μυώδης ψηλός τύπος που προσγειώθηκε στο Hollywood και πήρε τους ρόλους επειδή είχε μόνο καλό ατζέντη. Ζούσε τον ρόλο και τον πήγαινε πάντα ένα βήμα πιο πέρα. Είχα διαβάσει σε ένα κείμενο γνωστού περιοδικού κινηματογράφου, ότι οδεύει στο να γίνει ο διάδοχος του Ciaran Hinds (ο αγαπημένος King Beyond the Wall του Game of Thrones).

Διάβασε επίσης: Blackbeard - O πειρατής που τα έβαλε με μία αυτοκρατορία.

Όμως στον πυρετό των τηλεοπτικών σειρών, εκεί που το κάθε σώου παλεύει να κερδίσει το κοινό του, ο Ray Stevenson άφησε το στίγμα του ως Μαυρογένης. Όλα λειτούργησαν μοναδικά. Κανείς άλλωστε δεν τον έλεγε Blackbeard. Όλοι τον αποκαλούσαν Edward Teach, το κανονικό όνομα του πειρατή της Καραϊβικής. Άφηνε αιχμές ότι είναι ο Μαυρογένης, χωρίς να  λέει ξεκάθαρα ότι είναι αυτός. Και μετά ήταν όλο το υποκριτικό του μεγαλείο. Ο Stevenson μεταμορφώθηκε στον τρόμο των θαλασσών, χωρίς όμως να γίνει ένα άβουλο και πολεμοχαρές κτήνος. Αντιθέτως, η σειρά ακολούθησε τις αναφορές που είναι καταγεγραμμένες για τον Teach και που δεν ανέφεραν μόνο τη δεινότητά του ως πολεμιστή, αλλά την εμπειρία του στις ναυμαχίες, το κοφτερό μυαλό του και το πόσο μεγάλη έμπνευση έδινε στους άντρες του. Σύντομα, ο Ray Stevenson έγινε από τους αγαπημένους της σειράς Black Sails.

 

 

Το πιο στενάχωρο είναι πως απέδειξε με κάθε τρόπο, με κάθε ρόλο, με κάθε τηλεοπτική και κινηματογραφική παρουσία, πως είχε όλα τα φόντα να δώσει ακόμα περισσότερα. Ο Stevensοn ήταν  ο ηθοποιός που απογείωνε ή έσωζε όποια σειρά ή ταινία στην οποία συμμετείχε. Δεν θα ξεχάσω την συμμετοχή του στο Vikings όταν κυριολεκτικά έσωσε μία σεζόν που είχε αρχίσει να κάνει κοιλιά. Θα μπορούσαμε να τον πούμε ηθοποιό-εργάτη; Έναν τύπο που ακόμη και αν ο ρόλος του ήταν από τον πιο σημαντικό μέχρι τον πιο ασήμαντο κατάφερνε να τον παραδώσει στο μέγιστο; Σίγουρα. Και όπως και στο σενάριο, είναι αυτοί οι ρόλοι που δίνουν το χρώμα.

Στο δικό μας το νου ωστόσο, δεν ήταν τίποτα καλύτερο όσο ο Edward Teach. Και ένας ταλαντούχος ηθοποιός που έφυγε τόσο νωρίς σε ηλικία μόλις 58 ετών, σίγουρα είχε να δώσει ακόμα πολλά. Στο δικό μας το μυαλό, θα είναι πάντα ο αλύγιστος Blackbeard που κοίταξε το θάνατο στα μάτια και δεν τον φοβήθηκε.

 

 

Αντίo Ray, θα μας λείψεις.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved