Πράγματα που θα σε κάνουν πιο άντρα σύμφωνα με τον πατέρα σου

Δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα, αλλά αυτός πιστεύει ότι τον έκαναν τον άντρα που είναι σήμερα.

Πριν τα social media, πριν το ίντερνετ και καλά-καλά την τηλεόραση, το lifestyle ήταν μάλλον μια άγνωστη ποσότητα. Σίγουρα δεν υπηρχε η λέξη αυτή, μάλλον δεν υπήρχε και κάποια άλλη παρόμοια λέξη για να το πειργράψει, μιας και τα περιοδικά, τα αντρικά στην προκειμένη περίπτωση που προσπάθησαν να ορίσουν το αντρικό lifestyle είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση. Στην Αμερική κάπου μετά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ελλάδα πολλά χρόνια αργότερα, κάπου στα τέλη των 80s. 

Και 5 χρήσιμες δεξιότητες που πρέπει να κληρονομήσει ένας πατέρας στον γιο του

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε και πριν από αυτά τα περιοδικά lifestyle. Υπήρχε, απλά δεν ξέραμε πώς να το πούμε και σε γενικές γραμμές μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μερικές φράσεις και πράξεις οι οποίες ξεκινούσαν με το «Ένας άντρας πρέπει να…» και κατέληγε σε ένα θέσφατο δόγμα που μπορεί να το είχε κληρονομηθεί από την προηγούμενη γενιά ή ακόμα χειρότερα υπήρξε σε κάποια μαρμάρινη πλάκα με τις αντρικές εντολές στο συλλογικό μεταφυσικό των πατεράδων μας. 

Οι περισσότερες από αυτές τις παραινέσεις προκαλούν από απορία ως χαμόγελο, αρκετές φορές άμυνα σε κάτι cringy, αλλά είναι κι αυτό μέρος της γοητείας που έχει το καλώς εννοούμενο χάσμα των γενεών. Πάμε να δούμε τα πιο χαρακτηριστικά τέτοια δείγματα συμπεριφοράς. 

Βρέξιμο δρόμου, αυλής, βεράντας

Όποιος είχε την ευλογία να περάσει Πάσχα και καλοκαίρια οικογενειακά σε χωριό ή/και εξοχικό, ξέρει πολύ καλά για τι πράγμα μιλάμε. Το βρέξιμο του δρόμου είναι ένα τελετουργικό με στοιχεία διαλογισμού. Υποτίθεται ότι έτσι δεν σηκώνεται σκόνη ή ότι έτσι βελτιώνεται το μικροκλίμα γύρω από το σπίτι. Μούφες, το ίδιο αναποτελεσματικός ήταν ο ανεμιστήρας και ευτυχώς που κάποια στιγμή έγινε προσιτή η εγκατάσταση κλιματισμού.

 

 

Το βρέξιμο του δρόμου έχει να κάνει με το ζεν. Είναι μια εξέλιξη του τελετουργικού πλυσίματος του αυτοκινήτου το πρωί του Σαββάτου. Είναι εξέλιξη γιατί χάνοντας την χρηστική αξία που έχει το πλύσιμο, το παντελώς άχρηστο βρέξιμο είναι αυτό που προσφέρει μερικές στιγμές ησυχίας για σκέψεις με τον εαυτό του. Κανείς δεν έχει όρεξη να βραχεί κατά λάθος ή να γεμίσει λάσπες, έτσι η ακτίνα της ρίψης νερού που έχει το λάστιχο δημιουργεί ένα comfort zone που έχει ανάγκη. Είναι σαν να ακούς τον αγαπημένο σου δίσκο με ακουστικά ή κάποιο άλλο παρόμοιο τελετουργικό. Το γιατί βρέχει τον δρόμο αντί να κάνει κάτι άλλο, κανείς δεν θα μπορέσει να το μάθει, είναι ένα μυστικό το οποίο μάλλον σου αποκαλύπτεται αργότερα όταν κάνεις τη δική σου οικογένεια. 

Κοντομάνικο και σαγιονάρα τον χειμώνα 

Κάπου τον καταλαβαίνουμε, εκεί γύρω στα 40 είναι μια καλή ηλικία για να σταματήσεις να φοράς εκείνη τη ζακέτα που σε ανάγκαζε να φοράς η μάνα σου. Η αντίδραση πολλές φορές έχει το πρόσωπο της υπερβολής, η οποία στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται στο άλλο άκρο. Το man flu καραδοκεί σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά είναι κι αυτό ένα θεμελιώδες δικαίωμα κάθε άντρα. 

Παράξενο φαγητό σε κονσέρβα

Αν δεν το έχεις παρατηρήσει στο σπίτι ή δεν το θυμάσαι, μπορείς να κάνεις ένα πολύ απλό πείραμα την επόμενη φορά που θα πας στο super market. Αφιέρωσε λίγα λεπτά από τον χρόνο σου και στήσε καραούλι στον διάδρομο με τις κονσέρβες. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα εμφανιστεί μια τρυφερή πατρική φιγούρα και σχεδόν συνωμοτικά κοιτάζοντας γύρω του σαν έφηβος που αγοράζει το πρώτο του περιοδικό ερωτικού περιεχομένου, θα χώσει στο καλάθι του τουλάχιστον δύο κονσέρβες, το περιεχόμενο των οποίο δεν εντελώς σίγουρο ότι είναι βρώσιμο. 

 

 

Καλαμαράκια, ζαμπονάκι και ψάρια σε σάλτσα είναι το top 3 του αυθεντικού μπαμπαδίστικου σνακ, όλα με την ασφάλεια και τη σιγουριά που παρέχει η πανοπλία από λευκοσίδηρο. Οι πιο γκουρμεδιάρηδες θα προσθέσουν ντολμαδάκια και γίγαντες. Φήμες λένε ότι τους έχει μείνει από τον στρατό και η κονσέρβα είναι μοναδικός τρόπος για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της σφριγηλής τους νιότης. Κάποιοι πιο πεζοί θα πουν ότι είναι παντελώς ανίκανοι να τηγανίσουν ακόμα κι ένα αυγό και προτιμούν την ευκολία του ανοίγματος μιας κονσέρβας για να συνοδεύσουν την απογευματινή τους μπίρα όταν είναι μόνοι στο σπίτι.   

Άρνηση σε χάρτες, GPS, πληροφορίες από περίπτερο

Είναι θέμα εγωισμού; Είναι θέμα επιβολής του ανθρώπου έναντι της τεχνολογίας γιατί κανείς δεν είναι σίγουρος ότι δεν ζει τελικά σε ένα Matrix; Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος γιατί ένας άντρας που σέβεται τον εαυτό του δεν ψάχνει ή δεν ζητά πληροφορίες για έναν δρόμο, μία διεύθυνση. Δεν θα του πει κανένα μαραφέτι με ηχογραφημένη φωνή του πού θα πάει, ακόμα κι αν βρίσκεται σε μια πόλη που δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του. H στιγμή που ένας οικογενειάρχης ζητάει πληροφορίες από περαστικό είναι μια προσωπική ήττα και αν καταφύγει στη λύση του κινητού, θα το κάνει όταν δεν τον βλέπει κανείς άλλος από την οικογένεια και νομίσουν ότι δεν είναι άξιος για τον ρόλο του.

Φραπές

Εδώ πρέπει να του δώσουμε ένα δίκιο γιατί όταν ανοίξαμε την κερκόπορτα του παγωμένου espresso, κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Προσβάλλοντας το εθνικό μας μη αλκοολούχο ρόφημα για χάρη της πιο εκλεπτυσμένης επίγευσης του καφέ με περίπου ιταλικό αέρα, στρώσαμε το χαλί για τα φυτικά γάλατα, τις 34 διαφορετικές ποικιλίες καφέ που κανείς δεν ξέρει τι διαφορές έχουν, τις εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες και φυσικά το ότι χρειαζόμαστε 5 λεπτά διαλόγου με τον barista για να παραγγείλουμε έναν καφέ. 

 

 

Ο φραπές ο απλός, ο τίμιος, ο βαπορίσιος, ο σπαστός είναι η επιτομή της κλασικής αρρενωπότητας χωρίς φτιασίδια και χωρίς υπερπροσπάθεια να φανεί σαν κάτι περισσότερο από αυτό που είναι, μια πηγή δύναμης και σιγουριάς που παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved