Ο Donnie Yen σήκωσε στις πλάτες του τη νέα γένια του ασιατικού κινηματογράφου

Η συμμετοχή του στην τέταρτη ταινία του John Wick δείχνει πως υπάρχει μέλλον και πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που οραματίστηκε κάποτε ο Bruce Lee.

H τέταρτη ταινία John Wick βρίσκεται προ των πυλών και η συμμετοχή του Donnie Yen είναι, μάλλον, μια φυσιολογική εξέλιξη. Από ένα σημείο και μετά, ο Keanu Reeves είχε ξεκάνει τόσο εύκολα κάθε υποψήφια απειλή στις προηγούμενες τρεις ταινίες, που το να φέρεις στο πλατό έναν τύπο που μπορεί να τον κοντράρει στα ίσα, είναι η μόνη λογική κίνηση. Οι περισσότεροι από εμάς θυμήθηκαν μία παρόμοια κίνηση που έκαναν στο Φονικό Όπλο του Mel Gibson με τον Jet Li.

Διάβασε επίσης: Οι 15 καλύτερες σκηνές πολεμικών τεχνών που έχουμε δει

Όμως οι Ασιάτες ηθοποιοί δούλευαν για το χολιγουντιανό κινηματογράφο εδώ και χρόνια σαν κασκαντέρ. Ο Donnie Yen, πριν τη μεγάλη του επιτυχία όπου ενσάρκωσε τον θρυλικό Ip Man Man, είχε εργαστεί ως χορογράφος σε πάνω από 25 ταινίες – και οι πιο ψαγμένοι θα τον θυμούνται ότι έκανε ένα πέρασμα από την δεύτερη ταινία Blade. Από το Ip Man και μετά, ο Donnie κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε. Έβγαζε τουλάχιστον μία νέα ταινία ανά ενάμιση χρόνο, ενώ παράλληλα δούλευε ως σύμβουλος χορογραφιών σε σκηνές μάχης και δίδασκε σε σχολές πολεμικών τεχνών. Η μητέρα του είναι η Bow-sim Mark, grandmaster στο στυλ Wundanquan και μία από τις θρυλικές φιγούρες των πολεμικών τεχνών που φρόντισε να περάσει τις γνώσεις στο γιο της. Η έφεση του Donnie τον έφερε αρκετά βήματα παραπέρα περνώντας από πολλά και διαφορετικά στυλ – να φανταστεί κανείς ότι έμαθε Wing Chun σε ελάχιστο χρονικό διάστημα για το Ip Man.

 

 

Το να είσαι ηθοποιός ωστόσο έχει άλλες απαιτήσεις. Η νεότερη γενιά των ηθοποιών του ασιατικού κινηματογράφου που δουλεύουν στα action movies, το γνωρίζουν καλά. Και όχι από τον Bruce Lee, αλλά από έναν άλλο ημίτρελο «εργάτη» των ταινιών που ακούει στο όνομα Jackie Chan. Υπήρξε έμπνευση για όσους ήθελαν να κάνουν καριέρα και από αυτές τις φιγούρες πειραματίστηκαν οι Wachowski’s όταν θέλησαν να γυρίσουν το Matrix. Ο Donnie Yen ακολούθησε την Jackie Chan συνταγή. Έχει σπάσει χέρια και πόδια, έχει πέσει από κτίρια και αυτοκίνητα, έχει περάσει μέσα από τζαμαρίες και τοίχους και -σχεδόν σε κάθε ταινία- έχει φάει ξύλο. Δεν υπάρχει άλλωστε ηθοποιός που δραστηριοποιείται ενεργά στις χορογραφίες και να μην έχει δηλώσει ότι έχει αρπάξει μερικές «αδέσποτες» γροθιές πάνω στα γυρίσματα της μάχης.

 

 

Ο Donnie Yen είναι όμως ο πρώτος Ασιάτης ηθοποιός που έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Να εμπνεύσει μία νέα γενιά ανεξαρτήτως φύλου και εθνικότητας. Από τον Michael Jai White μέχρι τον Scott Adkins,  τον Tony Jaa αλλά και τον πιο «νέο» Iko Uwais που γνωρίσαμε μέσα από το The Raid, όλοι βαδίζουν πλέον στα χνάρια του ηθοποιού που ακόμη και αν η ταυτότητά του είναι μαχητική, δεν εμμένει στη σκηνή του Χονγκ Κονγκ αλλά περνάει σε παγκόσμια κλίμακα καταξίωσης. Το γεγονός ότι ο Yen έχει συμμετάσχει σε μεγάλα franchise όπως είναι το Star Wars ή το Expendables και συνεχίζει φέτος τον Μάιο με το John Wick, δεν είναι μόνο μία προσωπική του καταξίωση, αλλά μία νίκη για όλους τους ανθρώπους των πολεμικών τεχνών, που δοκίμασαν τα όρια της φιλοδοξίας τους και σκέφτηκαν τον εαυτό τους σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα stunts.

 

donnie1

 

Στο ρόλο του Caine, ο Donnie Yen έρχεται να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Αλλά με την αφοσίωση και συγκέντρωση που έχει δείξει και με το πλήθος των ικανοτήτων του και με γνώμονα πάντα την σκληρή δουλειά, είναι αυτή τη στιγμή το ίνδαλμα όλων των νεότερων που θέλουν κάποια στιγμή να έρθουν στη θέση του και να συνεχίσουν να απλώνουν τον υπέροχο κόσμο των πολεμικών τεχνών στην υφήλιο.

Κάτι που ο Bruce Lee, ενδεχομένως να μην περίμενε ποτέ ότι θα συνεχιστεί με τόσο μεγάλη επιτυχία.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved