Associated Press O Burt Bacharach έχτιζε pop μελωδίες που τις ζήλευαν ακόμη και οι Beatles

Έφτασε 94 ετών και κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως ο μαέστρος της ποπ.

Ποιος δεν έχει ακούσει έστω μια φορά το pop αριστούργημα που ακούει στο όνομα Walk On By; Ο Burt Bacharach ήταν ένας τεχνίτης του τραγουδιού, ένας σμιλευτής της μελωδίας, μπορούσε να πάρει την πιο απλή ακολουθία από νότες και να την μετουσιώσει σε έναν ύμνο στην αθωότητα και στον έρωτα. Ο Bacharach στη ζωή του άφησε τραγούδια που έχουν διασκευαστεί από δεκάδες γνωστούς καλλιτέχνες, μερικά παραδείγματα είναι τα: “What the World Needs Now Is Love,” “I Say a Little Prayer,” “Raindrops Keep Fallin’ on My Head,” “(They Long to Be) Close to You”.

Την πρώτη φορά που άκουσα ένα κομμάτι του Burt Bacharach, θυμάμαι, είχα πάθει τέτοιο σοκ από την ομορφιά της μελωδίας αλλά και την απλότητα, που ήμουν ανίκανος να αναζητήσω ποιος το είχε γράψει, το μόνο που ήθελα ήταν να το σφυρίζω σιγανά από μέσα μου. Μετά, μέσα στα χρόνια που ασχολήθηκα λίγο παραπάνω με τη μουσική, άρχιζα να συνειδητοποιώ πως ο Bacharach κρυβόταν πίσω από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που είχα ακούσει, κομμάτια που έστελναν την ποπ τραγουδοποιεία σε τρελά ύψη. Όταν τον βλέπει κανείς, έναν κύριο με κουστούμι, σοβαρό, σαν γιατρό περίπου, δεν μπορεί να πιστέψει πως αυτός ο κύριος, αυτός ο κάπως συντηρητικός (εμφανισιακά) άνθρωπος, έγραψε μερικά από τα πιο cool και πιο όμορφα τραγούδια που έχουν ακουστεί ποτέ. Ναι, ο Bacharach κατάφερε να κρυφτεί πίσω από τα κομμάτια του, τόσο ώστε ο πολύς κόσμος να μην έχει ιδέα τι πρεσβεύει το όνομα του. 

 

 

Ίσως σαν όνομα να μην τον γνωρίζεις, ο Bacharach όμως κρύβεται πίσω από μερικά από τα πιο γνωστά κομμάτια όλων των εποχών, κομμάτια που έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σιγοτραγουδάει στο δρόμο ή στο αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης συνέθεσε εκατοντάδες ποπ τραγούδια, πολλά από τα οποία γράφτηκαν σε συνεργασία με τον στιχουργό Hal David. Το 2015, το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε τον Bacharach και τον David στο Νο32 της λίστας με τους 100 καλύτερους τραγουδοποιούς όλων των εποχών.

 

 
 

Τα ερωτικά τραγούδια του Nick Cave μας έκαναν καλύτερους άντρες

Ο Bacharach γεννημένος στο Kansas, μετακόμισε νεαρός στην Νέα Υόρκη κι άρχισε να παίζει σε μικρά jazz clubs. Κάπως έτσι έγινε γνωστός στην τοπική σκηνή που την εποχή του '50 άνθιζε κυριολεκτικά. Τα πρώτα του hit ήταν τα “The Story of My Life” και “Magic Moments” τα οποία είπαν οι Marty Robbins και Perry Como αντίστοιχα. Ο Bacharach έγραψε πολλές επιτυχίες για μπάντες και καλλιτέχνες όπως οι Dionne Warwick, Dusty Springfield, και Herb Alpert. Την δεκαετία του '60 το ποπ τραγούδι στην Αγγλία και στην Αμερική κυριολεκτικά σμιλεύτηκε από το στυλ του Burt Bacharach, ακόμη και μπάντες όπως τους Beatles, επηρεάστηκαν άμεσα από τον μεγάλο και σημαντικό ποπ μαέστρο.

 

 
 

O Jeff Beck μας έμαθε με τον «σκληρό» τρόπο τι σημαίνει jazz fusion

Μάλιστα το κομμάτι του Raindrops Falling On My Head κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού. Μία τιμή που λίγοι τραγουδοποιοί είχαν στην κατοχή τους. Τα έργα του τραγουδήθηκαν από άπειρους καλλιτέχνες, μάλιστα ο ίδιος έλεγε πως ενώ ήταν τρομερά απαιτητικός με τις ερμηνείες, αισθανόταν τυχερός με εκείνους που τραγούδησαν τα κομμάτια του. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, επτά δεκαετιών, κέρδισε επίσης και το βραβείο Grammy «για το σύνολο της προσφοράς στη μουσική» και έγραψε τραγούδια για αστέρια όπως η Cilla Black, ο Tom Jones και η Dusty Springfield.

 

 
 

Ο Bacharach το 2018 «ορκίστηκε» να μην παραιτηθεί ποτέ από τη μουσική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η μουσική μαλακώνει την καρδιά και φέρνει συναισθήματα που μπορεί να μην είχες νιώσει πριν. Είναι πολύ δυνατό πράγμα αν μπορείς να το κάνεις, αν το έχεις στην καρδιά σου να κάνεις κάτι τέτοιο». Πολλά από τα κομμάτια του τραγουδήθηκαν επίσης από τον Elvis, τους Beatles και τον Sinatra, ακόμα και από σύγχρονους καλλιτέχνες και σχήματα, όπως τους White Stripes.

Οι Beatles δεν αφήσανε ιστορία μόνο στη μουσική αλλά και στnν ανδρική μόδα

Συχνά, ήταν καλεσμένος στον Λευκό Οίκο όλα αυτά τα χρόνια και του απονεμήθηκε το βραβείο «Gershwin» από τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2012, ένα βραβείο που δεν είναι εύκολο να το πάρεις, μια και αντικατροπτίζει μία καριέρα διεθνούς φήμης και έναν αντίκτυπο πέρα από το εθνικό πρεστίζ ενός καλλιτέχνη. Εμείς θα θυμόμαστε για πάντα τον Burt Bacharach μέσα από τα αξεπέραστα τραγούδια του και φυσικά για το αδαμάντινο καλλιτεχνικό του ήθος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved