Ένας κρατούμενος μοιράζεται οκτώ άγραφους κανόνες της φυλακής

Για τον Noah Bergland η φυλακή είναι η πραγματικότητα του. Και δεν είναι τόσο διαφορετική όσο στις ταινίες. 

Κατά καιρούς έχουμε δει ένα σωρό άγραφους κανόνες και καταστάσεις μέσα από ταινίες που διαδραματίζονται σε φυλακές. Παρότι οι περισσότερες ταινίες βασίζονται στις αλήθειες αυτές, πόσες πράγματι ισχύουν ανάμεσα στους κρατούμενους; Και όταν μιλάμε για κρατούμενους λέμε για τους αυθεντικούς αλλά και τους κινηματογραφικούς.

 

 

Ο Noah Bergland είναι κρατούμενος με κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών, αλλά αυτό δεν τον έχει σταματήσει από το να συγγράψει βιβλία και να μοιραστεί ιστορίες πίσω από τα κάγκελα. Του έχει επιτραπεί να διατηρεί blog ενώ παράλληλα αρθρογραφεί και είναι ίσως ο ιδανικός για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να διαχωρίσει τις αλήθειες από τους μύθους. Οι «Άγραφοι Κανόνες της Φυλακής», είναι από τα κείμενα του που κάνουν ακριβώς αυτό.

 

 

Κανείς δεν θέλει τα «καρφιά»

Όσοι καρφώνουν στη φυλακή καταλήγουν να μετράνε ράμματα. Από ένα σημείο και μετά είσαι στιγματισμένος και κανείς δεν σε πλησιάζει γιατί ακριβώς δεν θέλει να σου εμπιστευτεί το οτιδήποτε. Και η φυλακή δεν βγαίνει με μοναξιά.

Διάβασε επίσης: Γιατί μας αρέσουν τόσο οι ταινίες με φυλακές

Κοίταζε τη δουλειά σου

Από τους βασικούς άγραφους κανόνες. Κάνεις αυτά που κάνεις χωρίς να φαίνεσαι περίεργος και χωρίς να χώνεις την μύτη σου σε δουλειές άλλων. Στη φυλακή υπάρχει το περίφημο ear hustling όπου αν οι κρατούμενοι πιστεύουν ότι κρυφακούς σκόπιμα, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν άσχημα για σένα. Παράλληλα, δεν ανακατεύεσαι στις κουβέντες άλλων παρά μόνο αν σου ζητηθεί η γνώμη.

 

blood in blood out movie 990x658

 

Δεν αλλάζεις τα κανάλια και τα βάρη του γυμναστηρίου

Όταν τα κανάλια είναι φιξ σε μία εκπομπή δεν τα αλλάζεις χωρίς λόγο γιατί απλούστατα δεν σου ανήκει. Για να το κάνεις, καλύτερα να μην βλέπει κανένας τίποτα έτσι ώστε να μην κινδυνέψεις να ξεκινήσεις καβγά από το πουθενά. Στο γυμναστήριο, υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που κάνουν συγκεκριμένοι κρατούμενοι με επιρροή. Οπότε παρακολουθείς. Βλέπεις πότε μένει κενός ο πάγκος ή άλλο μηχάνημα και διαλέγεις να κάνεις εκείνη την ώρα. Αλλιώς…κάθεσαι στα αβγά σου.

 

EL FANCINE

Πλήρωνε τα χρέη σου

Η υπόσχεση στη φυλακή δεν είναι κάτι απλό. Είναι νόμος. Άπαξ και χρωστάς πρέπει να πληρώσεις. Αν μπλέξεις με χρωστούμενα από τζόγο, θα πρέπει να έχεις στο νου ότι πρέπει να εξοφλήσεις το χρέος σου – με οποιοδήποτε τρόπο. Διαφορετικά τα πράγματα μπορούν να κυλήσουν άσχημα.

Περίμενε τη σειρά σου

Για τηλέφωνο; Για γιατρό; Για να αγοράσεις πράγματα από το κυλικείο; Απλά περίμενε τη σειρά σου.

 

bloon2in

 

Χτύπα πριν μπεις

Το κελί είναι σπίτι για κάθε κρατούμενο και οι ένοικοί του δεν αντιδρούν καλά όταν δεν το σέβεσαι. Χτύπα πριν μπεις.

 

Σεβάσου την υγιεινή σου αλλά και των άλλων

Οι κρατούμενοι που δεν πλένονται δεν περνάνε ποτέ καλά. Τόσο απλά.

 

rita

 

Μην αγγίζεις πράγματα που δεν είναι δικά σου

Δες το από αυτή την άποψη. Είτε θα πρέπει να λογοδοτήσεις για αυτά στη διεύθυνση της φυλακής, είτε σε αυτούς που τους ανήκουν. Οπότε δεν αγγίζεις ότι δεν είναι δικό σου. Όπως θα έπρεπε να κάνεις άλλωστε ούτως ή άλλως, είτε είσαι φυλακή είτε όχι.

 ©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved