«Βαρέθηκα να μου λέτε κάθε μέρα ότι πάχυνα»

Ένας συντάκτης γράφει για την ατάκα που έχει κουραστεί να ακούει περισσότερο στο γραφείο. 

Το θυμάμαι από μικρός που μου το έλεγε ο πατέρας μου. «Οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί. Άλλοι ψηλοί, άλλοι κοντοί, άλλοι λεπτοί, άλλοι παχουλοί. Κανείς όμως δεν έχει δικαίωμα να πει στον άλλο γιατί είναι όπως είναι». Μπορεί να φανεί δυσνόητο σε κάποιους ή ακόμη και ψέμα, αλλά σε όλη μου τη ζωή μέχρι σήμερα, δεν έχω γυρίσει να πω σε κάποιον για τα κιλά του «πώς είσαι έτσι ρε μαλάκα;». Ούτε σε συνάδελφο, ούτε σε φίλο, ούτε σε συγγενή, ούτε σε κανένα. Έχω γυρίσει και έχω πει σε άνθρωπο που έχω μεγαλώσει μαζί ότι «Μπορεί να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, αλλά επειδή θα έχεις θέμα υγείας πρέπει να κάνεις διατροφή. Θα σε βοηθήσω και εγώ αν θέλεις».

 

 

Ακόμη και το παραπάνω, είναι στα όρια της ευγένειας. Εγώ δηλαδή, το είπα στον κολλητό μου επειδή τον αγαπώ και ανησυχώ γι’ αυτόν και αν με ρωτήσεις, θα σου πω ότι κάθε άντρας ή γυναίκα πρέπει να κάνει το ίδιο για τους ανθρώπους που αγαπά. Ακόμη και αν στην αρχή δεν είναι δεκτικοί ή δεν το πάρουν καλά. Το θέμα όμως, δεν είναι αυτοί. Είναι όλοι οι άλλοι. Άνθρωποι που όχι μόνο σχολιάζουν αλλά το κάνουν με τέτοιο τρόπο που η αγένεια είναι το λιγότερο που θα μπορούσες να πεις.

Υπήρξα αδύνατο παιδί, υπήρξα και μπούλης. Όταν πέρασα το δεύτερο στάδιο, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως όλοι οι κομπλεξικοί δεν έχασαν χρόνο στο να μου το τονίσουν. Εκεί όμως ήμουν 25 χρονών. Την πραγματική κρυάδα, την έφαγα μετά την καραντίνα του Covid, όπου ερχόντουσαν κάτι τύποι και τύπισσες -όχι του γυμναστηρίου ή του fitness- απλά πιο αδύνατοι ή και όχι και μου έλεγαν:

«Ρε μαλάκα πώς έγινες έτσι;»
«Έχεις φάει τον κώλο σου ε;»
«Έγινες τόσο χοντρός;»
«Πάχυνες πολύ, πάχυνες, κοίτα να αδυνατίσεις»

 

 

Πρώτον. Λέτε να μην έχω προσέξει ότι πάχυνα; Δέκα κιλά πήρα στην καραντίνα και ακόμα παλεύω να τα χάσω. «Γιατί τα πήρες;». Γιατί έτσι γούσταρα ρε καραγκιόζη, θα σου δώσω και λογαριασμό; Πήγαινε φτιάξε τα μούτρα σου που μόνο με πλαστική λύνεται το θέμα.  Γελάω και εγώ λίγο που τα γράφω, αλλά υπήρξαν άνθρωποι που πραγματικά, όχι μόνο υπήρξαν αγενείς, αλλά έκαναν και την καθημερινότητα στους άλλους πάρα πολύ δύσκολη. Ας μην γελιόμαστε, δεν είναι ότι δεν μπορείς να πεις κάτι με τακτ. Μπορείς να το κάνεις. Αν δεν μπορείς, δεν το λες καθόλου. Μην πεις τίποτα. Όχι όμως. Οι παραπάνω που τα είπαν όπως τα είπαν και τους εύχομαι να μην ξαναχαμογελάσουν για όλες εκείνες τις ώρες που με έκαναν να νιώσω άβολα, ήξεραν ακριβώς τι έλεγαν και πώς το έλεγαν.

Και εδώ, για να είμαστε σωστοί, πρέπει να κάνουμε μια τεράστια διαφοροποίηση. Το να βλέπουμε σήμερα ανθρώπους που να είναι παχύσαρκοι και να τους λατρεύουμε ως influencers που νιώθουν άνετα με τα κιλά τους είναι το ένα θέμα. Το επικροτώ και μπράβο τους και συγχαρητήρια, αλλά αν πάνε σε ένα διατροφολόγο θα τους πει συγκεκριμένα σε ποια κατηγορία υπέρβαρου βρίσκονται.  Γιατί; Γιατί υπάρχει ο υπέρβαρος που, οκ δεν τρέχει κατιτίς είναι απλά υπέρβαρος αλλά δεν έχει πρόβλημα υγείας και αν νιώθει καλά ΜΠΡΑΒΟ του και τον αγαπάμε περισσότερο γι’ αυτό, αλλά παιδιά, υπάρχει και ο υπέρβαρος που θα πρέπει να χάσει γιατί μπορεί να αντιμετωπίζει μία πάθηση ή έχει κίνδυνο να αναπτύξει μία. Όπως αντίστοιχα και ο λιπόσαρκος που μπορεί να αντιμετωπίζει ή όχι άλλες καταστάσεις.

Για οποιαδήποτε περίπτωση από τις παραπάνω όμως, κανένας διατροφολόγος ή άνθρωπος με ενσυναίσθηση, δεν θα γυρίσει να πει «πώς έγινες έτσι ρε μαλάκα».

 

384328ec70de2ab893883c926d09d4c8

 

Γιατί λοιπόν να το πει ο κάθε άκυρος παπάρας που βρίσκεται μέσα στις εταιρείες; Είχα ένα προϊστάμενο που κάθε μήνα μου έλεγε «μαλάκα έχεις γίνει χοντρός» και κάθε φορά ήθελα να του τραβήξω μία στα μούτρα να καταπιεί όλα τα δόντια του. Πρέπει κάποια στιγμή όμως, με το καλό ή με το άγριο, να καταλάβει ο μέσος μαλάκας της καρδιάς μας, ότι χεστήκαμε για το σχόλιό του και ότι πρέπει να το βάλει εκεί που ξέρει. Γιατί δεν είναι τι λες αλλά το πώς το λες. Και πως αν θέλαμε και εμείς αντιστοίχως, μπορούμε να γίνουμε μια χαρά αγενείς με άλλες ατέλειες που ενδεχομένως να έχει. Απλά είμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Και θα είμαστε καλύτεροι άνθρωποι με ή χωρίς παραπανίσια κιλά.

Οπότε την επόμενη φορά που θα θέλεις φίλε να μας πεις για τα κιλά μας, ή κάνε το με σωστό τρόπο αν μας αγαπάς, ή τράβα στο διάολο να μας γλιτώσεις από την παρουσία σου.

Καλή όρεξη.©2016-2023 Ratpack.gr - All rights reserved