associated press Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του αθλητισμού

Απίθανες μορφές του παγκόσμιου αθλητισμού που κάνουν τον Ζεπ Μπλάτερ να μοιάζει με πρόσκοπο που βοηθάει γιαγιάδες να περάσουν απέναντι.

Σε μία υπεράσπιση των ιδεωδών του αθλητισμού, συνηθίσαμε να ακούμε ότι άλλο πράγμα ο αθλητισμός και άλλο ο πρωταθλητισμός. Σαν κάτι να κάνει την ενασχόληση με την πρωτιά κάτι το σχεδόν ανήθικο. Η αλήθεια είναι ότι ο ανταγωνισμός σε κορυφαίο επίπεδο είναι αδυσώπητος και δεν θέλει μόνο σωματική δύναμη, αλλά ίσως και περισσότερο από αυτή, θέλει ατσάλινα νεύρα, τρομερά αποθέματα ψυχικής δύναμης και ένα μυαλό που να δουλεύει στα κόκκινα 24/7. 

Η πίεση και ο ανταγωνισμός δοκιμάζουν και τον χαρακτήρα, εκτός από τα σώματα, των αθλητών και αυτό σημαίνει ότι κάποιοι λυγίζουν. Δεν στέκονται στο ύψος των αθλητικών ιδεωδών και υποκύπτουν σε ανήθικες, ακόμα και παράνομες δράσεις. Σκοπός τους είναι κρατηθούν στην αφρόκρεμα του αθλήματός τους, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η παραβατική συμπεριφορά βγαίνει και εκτός αθλητικών χώρων και μπαίνει στα χωράφια της προσωπικής και κοινωνικής ζωής. Κοινός παρονομαστής των μεγαλύτερων σκανδάλων στην ιστορία του αθλητισμού είναι η ματαιοδοξία, ο εγωισμός, ο ναρκισσισμός και η αίσθηση ότι αν είσαι πρωταθλητής δεν σε πιάνουν οι νόμοι των κοινών θνητών. Πάμε να δούμε 5 από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αθλητών που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα.

Ben Johnson 

Ο Καναδός δρομέας κάποτε κατείχε τον τίτλο του πιο γρήγορου ανθρώπου στη Γη. Κάτοχος των παγκόσμιων ρεκόρ στα 60 και 100 μέτρα και πλήθος άλλων χρυσών μεταλλίων και διακρίσεων. Η διαστημική του πορεία σταμάτησε απότομα στου Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 όταν μετά από έλεγχο αντιντόπινγκ, τρεις μέρες μετά τον αγώνα, βρέθηκε θετικός στην ουσία στανοζολόλη,ένα πανίσχυρο στεροειδές και ανδρογόνο.

 

 

 

Μετά τα αποτελέσματα παραδέχθηκε τη χρήση της απαγορευμένης ουσίας από το 1987 όταν και πέτυχε το παγκόσμιο ρεκόρ. Στη συνέχεια οι αρμόδιοι φορείς του αφαίρεσαν όλα τα ρεκόρ, τα χρυσά μετάλλια και τους τίτλους που είχε κατακτήσει στο μεταξύ. Όταν έληξε η ποινή του, το 1991, προσπάθησε να επανέλθει στην ενεργό δράση, αλλά η φυσική του κατάσταση δεν τον βοήθησε.

Diego Maradona

Ο Αργεντίνος που λατρεύτηκε σαν θεός στη χώρα του και στη Νάπολη, είχε την τάση να μπλέκεται σε σκάνδαλα με την ίδια ευκολία με την οποία σκόραρε. Τα έβαλε με την αστυνομία, με την UEFA και τη FIFA before it was cool και στο μεταξύ ανέπτυξε και μια εξάρτηση από την κοκαΐνη, αλλά αυτό που θα μείνει στην ιστορία ως το σκάνδαλο των σκανδάλων για τον Maradona, συνέβη στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1986 απέναντι στην Αγγλία.

 

 

 

Στο 51ο λεπτό του δίνουν πάσα σε προνομιακή θέση μπροστά στην εστία του Άγγλου τερματοφύλακα, αλλά το ύψος του Diego δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα στην διεκδίκηση της κεφαλιάς. Τη λύση έδωσε το «Χέρι του Θεού» που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Στη συνέχεια ο Maradona σκόραρε ακόμα ένα γκολ, ίσως το πιο θεαματικό της καριέρας του, κι έστειλε την Αργεντινή στον τελικό. Εκείνο το γκολ με το χέρι όμως θα μείνει στην ιστορία περισσότερο από κάθε άλλο. 

Tiger Woods

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους γκόλφερ όλων των εποχών και σίγουρα αυτός που έπεισε τον κόσμο ότι δεν είναι απλά το άθλημα για πλούσιους ηλικιωμένους. Κατάφερε να υπογράψει συμβόλαια που τον έκαναν τον πιο πλούσιο αθλητή της εποχής του και είχε μια ευτυχισμένη οικογένεια. Αυτό το τελευταίο δεν κράτησε και πολύ. Την ημέρα των Ευχαριστιών του 2009, η γυναίκα του άρχισε να τον κυνηγά με ένα μπαστούνι του γκόλφ. Αυτός μπήκε στο αυτοκίνητο για να γλιτώσει, αλλά τράκαρε στην προσπάθεια να διαφύγει, στη συνέχεια η γυναίκα του έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου με το μπαστούνι προσπαθώντας να τον βγάλει έξω.

 

 

 

Λίγο νωρίτερα είχε δει τα τρυφερά μηνύματα αγάπης με την ερωμένη του. Στη  συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μόνο μία, αλλά 12 οι ερωμένες που είχε κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ο οποίος κάπου εκεί έληξε άδοξα. Τράβηξε τόση προσοχή ο Woods που αναγκάστηκε να δηλώσει ότι αποχωρεί για λίγο καιρό από το γκολφ. Ο λίγος καιρός έγινε για πάντα βλέποντας τη ζωή του να καταστρέφεται. Το διαζύγιο του κόστισε τα πάντα, έχασε την επιμέλεια των παιδιών του και κάπως έτσι χάθηκε ο μεγαλύτερος γκόλφερ όλων των εποχών.

Lance Armstrong

Ποιος δεν φόρεσε έστω για λίγο εκείνα τα περίφημα κίτρινα βραχιόλια; Ο Armstrong δεν ήταν μόνο ένας πρωταθλητής της ποδηλασίας, αλλά κι ένας νικητής της ζωής δίνοντας μια τεράστια και νικηφόρα μάχη με τον καρκίνο. Βγαίνοντας νικητής από τη μάχη για τη ζωή του, ο Armstrong επέστρεψε στην ποδηλασία ακόμα πιο δυνατός κερδίζοντας 7 συνεχόμενους γύρους της Γαλλίας από το 1999 μέχρι το 2005.

 

 

 

Τελικά φάνηκε ότι ήταν πιο δυνατός χάρη στο ντόπινγκ και όχι χάρη στην προπόνηση και τη θέληση για ζωή. Οι φήμες για τον Armstrong είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1999 και την επάνοδό του στην ποδηλασία, όμως η δημοφιλία του εμπόδιζε τον ουσιαστικό έλεγχο. Αυτός ήρθε μόλις το 2006 και η υπόθεση έληξε οριστικά το 2012 με την παραδοχή του ότι έκανε χρήση παράνομων αναβολικών. Σε μία στιγμή του αφαιρέθηκαν όλοι οι τίτλοι και μία γενιά έχασε το σύμβολό της στην πάλη για τη ζωή, αυτό είναι και το μεγαλύτερο πλήγμα που έφερε η συμπεριφορά του.

O.J. Simpson 

Μέχρι να δει τη ζωή του να καταρρέει σε ζωντανή μετάδοση στην περίφημη καταδίωξη με το λευκό Bronco, ο O.J. Simpson ήταν ο πιο αγαπητός άνθρωπος στην Αμερική. Είχε προηγηθεί η άγρια δολοφονία της γυναίκας του και ενός φίλου της, δύο δολοφονίες που δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι έκανε ο Ο.J. H αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του οδήγησε σε μία από τις πιο πολύκροτες δίκες στην ιστορία της αμερικανικής δικαιοσύνης.

 

 

 

Το κλίμα στα δικαστήρια της Καλιφόρνια ήταν ήδη βαρύ με όσα έγιναν στην υπόθεση του Rodney King και ο παράγοντας του ρατσισμού έγειρε τη ζυγαριά. Οι ένορκοι τον αθώωσαν λόγω αμφιβολιών στην ποινική δίκη, αλλά καταδικάστηκε στην αστική αγωγή. Η ρετσινιά δεν έφυγε ποτέ από πάνω του ενώ στη συνέχεια καταδικάστηκε για άλλες παράνομες συμπεριφορές, ακόμα και για κλοπές. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved