Bloody Sunday: Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που μετατράπηκε σε εθνικό μακελειό

Ήταν 21 Νοεμβρίου του 1920 όταν η Ιρλανδία βίωνε μία από τις πιο μαύρες της ημέρες.

Άγγλοι και Ιρλανδοί δεν τα πήγαιναν καλά από πολύ παλιά, το 1919 όμως άρχισαν οι σοβαρές συγκρούσεις που θα επισφράγιζαν έναν αιώνα αίματος. Ο IRA, ο Δημοκρατικός Στρατός της Ιρλανδίας, μαχόταν με αντάρτες ενάντια στον Βρετανικό Στρατό. Από την αγγλική πλευρά αναγκάστηκαν να φτιάξουν δύο ανεξάρτητες στρατιωτικές ομάδες οι οποίες εκπαιδεύονταν κατάλληλα για να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο «αντάρτικο» πόλεμο τον IRA. Οι «Black and Tans» και οι «Auxiliary Division» ήταν από τις πιο βίαιες ομάδες των Άγγλων, οι οποίοι σκότωναν ακόμη και αθώους χωρίς την παραμικρή αιτία. Μέχρι και οι ίδιοι οι Άγγλοι είχαν εκφράσει αντιρρήσεις γι’ αυτές τις δύο ομάδες, λόγω των αποτρόπαιων εγκλημάτων που είχαν διαπράξει.

 

 

Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αυτή είναι η στρατιωτική ισχύς της Τεχεράνης απέναντι στον αμερικανικό στρατό

Ο IRA αναγκάστηκε αμέσως να αλλάξει την τακτική του και προσπάθησε να αντιμετωπίσει με πλάγιους τρόπους την βιαιότητα αυτών των δύο ομάδων. Βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο Michael Collins, ο οποίος εκτός από Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας ήταν και μυστικό μέλος του IRA. Ο ίδιος είχε δώσει πολλές φορές εντολές να εκτελεστούν Ιρλανδοί προδότες και Άγγλοι στρατιωτικοί. Την δεκαετία του 1920 είχαν εγκατασταθεί στο Δουβλίνο Άγγλοι, έμπειροι στρατιωτικοί σαν κατάσκοποι. Φυσικά ο IRA γνώριζε την ύπαρξη τους. Μάλιστα η χαρακτηριστική ταμπέλα που έφεραν ήταν «Cairo Gang» μιας και όλοι είχαν υπηρετήσει στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του ‘Α Παγκοσμίου πολέμου.

Οι διοργανώσεις Μουντιάλ που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου του 1920 Ιρλανδοί αντάρτες του IRA μπήκαν στα σπίτια όπου διέμεναν οι Άγγλοι μυστικοί πράκτορες κι εκτέλεσαν 13 από αυτούς. Η Βρετανική κυβέρνηση απέσυρε αμέσως τους εναπομείναντες πράκτορες φοβούμενη συνέχεια των δολοφονιών. Η πράξη αυτή του IRA είχε άμεσα αντίποινα για τους Ιρλανδούς. Την ίδια μέρα κιόλας, το ίδιο μεσημέρι. Κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα στο Δουβλίνο και συγκεκριμένα στο γήπεδο Croke Park, διεξαγόταν το ματς μεταξύ Δουβλίνου και Τιπερέιρι. Τον αγώνα παρακολουθούσαν εκείνη τη στιγμή περίπου 5.000 Ιρλανδοί. Ο αγγλικός στρατός έστησε μπλόκα έξω από το γήπεδο και ανακοίνωσε πως θα έκανε σωματικό έλεγχο σε όλους του φιλάθλους, όποιος αντιστεκόταν θα εκτελούνταν επί τόπου. Μόλις όμως οι στρατιώτες μπήκαν στο γήπεδο έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Αργότερα τα ίδια τα Βρετανικά μέσα διέψευσαν πως οι μαχητές του IRΑ άνοιξαν πρώτοι πυρ. Από τους πυροβολισμούς έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι και άλλοι 5 τραυματίστηκαν. Δυο θεατές ποδοπατήθηκαν από το πανικοβλημένο πλήθος ενώ συνολικά οι νεκροί του αναίτιου μακελειού στο «Croke Park» έφτασαν τους 16.

 

 
 

Όλη την διάρκεια της ημέρας οι μάχες συνεχίστηκαν στους δρόμους του Δουβλίνου ενώ ο οπλισμός που βρέθηκε στο γήπεδο αποκαλύφθηκε αργότερα που είχε τοποθετηθεί εκεί από τους ίδιους τους «Auxiliary Division». Την ίδια νύχτα στον Πύργο του Δουβλίνου που τότε λειτουργούσε σαν φυλακή, τρεις πολιτικοί κρατούμενοι βρέθηκαν νεκροί χωρίς να διευκρινιστεί ο θάνατος τους. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είχε, μέχρι εκείνη την ώρα, ανέβει στους 32. Η μάχη για την αλήθεια και την δικαιοσύνη συνεχίστηκε επίσημα στα στρατοδικεία, οι αποφάσεις όμως έμειναν για χρόνια απόρρητες. Αυτή ήταν και η τρίτη Ματωμένη Κυριακή που στιγμάτισε την Ιρλανδία.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved