Γιατί ξαφνικά τα western πέφτουν σαν βροχή στην οθόνη μας;

Τα western επιστρέφουν κι εμείς γυαλίζουμε τα σκονισμένα μας σπιρούνια.

Θυμάμαι τον πατέρα μου που με "κόλλησε" όταν τον είχα δει να τρώει κρέας μέσα από το τηγάνι. «Έτσι το παίζω κι εγώ καουμπόης» μου έλεγε όταν τον ρωτούσα γιατί το κάνει. Η μάνα μου κλασικά τον έκραζε αλλά από τότε το κάνω κι εγώ καμιά φορά και φαντασιώνομαι πως είμαι κι εγώ cowboy και βρίσκομαι σε κάποιο αχανές λιβάδι με το άλογο μου, νύχτα, γύρω από μία φωτιά. Η κάπως παράξενη συνήθεια του πατέρα μου με έκανε σήμερα να συνειδητοποιήσω πως το western δράμα έχει μπει καλά στα ελληνικά μας κύτταρα, άλλο ένα πλοκάμι της ποπ κουλτούρας που μας έχει τυλίξει. Ευχάριστα όμως, μιας και από μικροί παίζαμε Playmobil καουμπόηδες και ντυνόμασταν τις Απόκριες σερίφηδες με τα πλαστικά μας περίστροφα.

Σαν παιδιά της πόλης, κάποια στιγμή κουραζόμαστε από τον θόρυβο, το μετρό, τα food deliveries. Θέλουμε να δούμε λίγο εξοχή, φύση, λίγο βουνό, να νιώσουμε τη μυρωδιά του αλόγου και του ανέμου. Από τη στιγμή όμως που κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, κάπου εκεί έρχεται το αγαπημένο μας western και μας δίνει μία προσωρινή λύση: μας κάνει να ταξιδεύουμε με το μυαλό. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για έναν άνδρα, μία δραπέτευση, μία διέξοδος από την πεζή αστεακή μιζέρια που ζει κάθε μέρα. Μετά από αυτά, είναι εύκολο κανείς να καταλάβει γιατί τα western είναι πάντα ένα δημοφιλές είδος ταινιών και σειρών, κυρίως για τους άνδρες. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αγαπάνε και πάλι τα western κι αυτό φαίνεται κι από την τάση στα streaming platforms. Yellowstone και Power OF The Dog  έφεραν μία νέα όρεξη για καουμπόηδες και Άγρια Δύση. Το μυστήριο της δύσης είναι ακόμη δυνατό μέσα στον κάθε άνδρα παγκοσμίως.

To Power Of The Dog είναι η ταινία που θα σου αλλάξει την άποψη για τα western

 
 

Αυτή την εποχή βιώνουμε μία πρωτοφανή αναβίωση των western κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για εμάς, εμάς τους ονειροπόλους της οθόνης. Αν δεν μπορεί ο Μωάμεθ να πάει στο βουνό τότε…η συνέχεια είναι γνωστή. Αν δεν μπορείς να δραπετεύσεις ο ίδιος και να ζήσεις το δικό σου western drama σε κάποια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, τότε αυτό που σου μένει (σαν ένα γνήσιο αστικό πλάσμα) είναι να δεις ένα καλό western. Ο κόσμος που ζει στις πόλεις αναγκάστηκε να αναθεωρήσει για πολλά πράγματα για τα οποία κάποτε αισθανόταν ασφάλεια. Για παράδειγμα, όλοι μας σκεφτήκαμε κάποια στιγμή μέσα στην καραντίνα, «τι καλό έχει τελικά μια πόλη νεκρή;». Έτσι πολλοί σκέφτηκαν να μετακομίσουν στο σπίτι του παππού σε κάποια επαρχία και να ζήσουν κάτι το διαφορετικό. Για έμας όμως που δεν έχουμε μία τέτοια δυνατότητα, αυτό που μένει είναι να ταξιδεύουμε με το μυαλό μας και τα western είναι ένας εξαίσιος τρόπος να το κάνει κανείς. Έτσι δεν είναι τυχαία αυτή η έκρηξη στις πλατφόρμες. Το «καουμπόικο», όπως το έλεγε και ο πατέρας μου, είναι πάντα μία καλή επιλογή για να περάσεις το βράδυ σου.

Cormac McCarthy: O συγγραφέας που αποδόμησε τον μύθο της Αμερικάνικης Δύσης

Μάλιστα το revival του western ίσως να είναι και μία καλή ευκαιρία να ανακαλύψουμε και τον γιγαντιαίο κατάλογο του είδους. Τόσα και τόσα αριστουργηματικά westerns έχουν γυριστεί και ίσως τελικά η μόδα με το 1923 και το Yellowstone να είναι μία αφορμή να ανακαλύψουμε λίγο καλό παλιό κινηματογράφο της Δύσης. Και φυσικά δεν είναι μόνο το σινεμά και οι σειρές, είναι και η τεράστια παράδοση του είδους στην λογοτεχνία. Cormac McCarthy, Elmore Leonard, Annie Proulx, John Wayne, John Ford, Sam Peckinpah συγγραφείς, ηθοποιοί και σκηνοθέτες που έχουν να μας διδάξουν πολλά για το western genre περιμένουν να τους ανακαλύψουμε.

 

 
 

Μάλιστα οι σεναριογράφοι πλέον το έχουν εξελίξει τόσο πολύ που μπορεί να βλέπεις ένα western αλλά όμως συνειδητοποιείς ξαφνικά πως κάποιο μπορεί να εμπεριέχει μέσα του κι άλλα είδη, όπως τον τρόμο και το sci-fi. Δες για παράδειγμα την εξαίσια νέα σειρά του Amazon Prime με τίτλο Outer Range. Γενικά λοιπόν καταλήγουμε πως το western έχει ακόμη ζωή μέσα του κι έχει να δώσει πολλά στο κοινό μιας και είναι σε θέση να συνδυάσει πολλά είδη και να δώσει λύσεις σε πρωτότυπα σενάρια.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved