Coolio: Ο παράδεισος των gangster δέχτηκε έναν από τους κορυφαίους rapper

Πέθανε ο διάσημος ράπερ Coolio στα 59 κι ένας συντάκτης μοιράζεται την εμπειρία του.

Μία μεγάλη απώλεια για την hip hop σκηνή παγκοσμίως είχαμε χτες τη νύχτα. Ο Coolio, ο τύπος που έβαλε χιλιάδες ανθρώπους στο τριπάκι να ακούσουν rap, πέθανε χτες στο σπίτι ενός φίλου στο Los Angeles. Όπως είπε ο ίδιος ο φίλος του και μάνατζερ Jarez Posey, «μπήκε στην τουαλέτα και δεν βγήκε ποτέ». Η αιτία θανάτου είναι ακόμη άγνωστη. Η hip hop κοινότητα θρηνεί έναν από τους μεγάλους καλλιτέχνες της που άνθησαν την δεκαετία του ’90, μία δεκαετία που το rap πήγε πιο ψηλά κι από τον ίδιο τον θεό. Φυσικά το τραγούδι για το οποίο έμεινε στην ιστορία ο Coolio είναι το Gangsta’s Paradise, το οποίο ακόμη και σήμερα θεωρείται κλασικό και ακούγεται σε όλα τα κλαμπ και τα ραδιόφωνα του κόσμου.

Η αστυνομία έχει χάσει το όπλο που σκότωσε τον 2Pac

Κάπου στη μέση της δεκαετίας του ’90 ο Coolio ηχογράφησε μία τριάδα από καταπληκτικά άλμπουμ που προχώρησαν λίγο πιο πέρα την ιστορία του rap. Τα It Takes a Thief (1994), Gangsta’s Paradise (1995) και My Soul (1997) έβαλαν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στην μουσική βιομηχανία αλλά και στις καρδιές των ακροατών. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που άκουσα το Gangsta’s Paradise, μία στιγμή πολύ κρίσιμη για την εμπειρία μου με την διεθνής μουσική σκηνή. Ήμουν δεν ήμουν 16 χρονών όταν είδα στην τηλεόραση το Dangerous Minds, εκείνο το εκπληκτικό έπος με την θεά Michelle Pfeiffer που υποδύεται μία δασκάλα σε ένα πολύ δύσκολο ghetto στις ΗΠΑ. Εκεί ήταν που άκουσα για πρώτη φορά το Gangsta’s Paradise, πραγματικά ήταν ένα σοκ για την παιδική μου ηλικία το συγκεκριμένο κομμάτι. Θυμάμαι εμένα και τον πατέρα μου να έχουμε κοκαλώσει στην οθόνη και να μην μπορούμε να το πιστέψουμε πόσο καλά έδενε το κομμάτι με την ταινία.

 

 
 

Μετά από αυτό όλα άλλαξαν για μένα. Ξεκίνησα να ακούω φανατικά hip hop. Ίσως τελικά εκείνο το κομμάτι να ήταν η αιτία για πολλά πράγματα που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Υποδόρια με βοήθησε να κατανοήσω τι σημαίνει να είναι κανείς διαφορετικός από τον μέσο όρο. Ξεκίνησα να φοράω φαρδιά παντελόνια κι έφτιαξα το πρώτο μου crew για graffiti. Κι όλα αυτά στο νησί όπου το hip hop δεν υπήρχε. Έλεγες κάνω rap και όλοι σε κοιτούσαν σαν εξωγήινο με μπικίνι. Ναι, ο Coolio μετά από λίγο ξεχάστηκε μιας και ανακάλυψα τον 2Pac και τους Cypress Hill, αλλά όμως εκείνος και το κομμάτι του ήταν ο λόγος που σήμερα τελικά έχω κολλήσει τόσο πολύ με την μουσική. Έπρεπε να γίνει αυτό με τον θάνατο του για να το καταλάβω.

 

 
 

To εισαγωγικό sample είναι τόσο διάσημο που έχει ξεπεράσει το ίδιο το original. Στο Youtube το Gangsta’s Paradise έχει πάνω από 1 δις views, όλες οι γενιές και οι τύποι ανθρώπων είναι σε θέση να καταλάβουν τι λέει και τι πρεσβεύει. Μήπως αυτή είναι τελικά και η έννοια ενός έργου τέχνης; Εμείς χαιρετάμε έναν θρύλο της μοντέρνας μαύρης μουσικής που έδωσε τόσα πολλά στον κόσμο. Του χρωστάμε πολλά. Καλό ταξίδι Coolio.

Tell me why are we so blind to see

That the ones we hurt are you and me?

Been spending most our lives

Livin' in a gangsta's paradise



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved