AMC Πέντε ατάκες του Saul Goodman που θα σου θυμίσουν ποιος πραγματικά είσαι

Μπορεί να μην τον ήθελες για φίλο σου, ο δικηγόρος του Better Call Saul όμως είναι ο τύπος που θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Είναι πραγματικά από τα παράδοξα της ζωής. Μέσα από μία από τις θεωρητικά κορυφαίες σειρές όλων των εποχών -Breaking Bad- ξεπήδησε μία (κατά πολλούς) ακόμα καλύτερη και αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε περίεργα που ήρθε το τέλος της. Το «Better Call Saul» ήταν κάτι πολύ καλύτερο από όλα όσα μπορούσαμε να ζητήσουμε, με τον δικηγόρο-λέρα πίσω από κάθε περίεργο deal, Jimmy McGill, πιο γνωστό στους παράνομους κύκλους ως Saul Goodman να είναι ένας ήρωας που ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα αγαπήσουμε αλλά εξελίχθηκε σε ένα ευχάριστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

 

 

Με κάποιο τρόπο λοιπόν, το «Better Call Saul» όχι μόνο δεν έμεινε στη σκιά του «Breaking Bad» αλλά έχτισε με σταθερά και εύστοχα βήματα δική του ξεχωριστή fan base σε σημείο που αναρωτιόμαστε πραγματικά ποιο εκ των δύο ήταν το καλύτερο show του franchise.

Λύθηκε και το τελευταίο μυστήριο από τη σειρά «Breaking Bad»

Μεγαλύτερο μερίδιο βεβαίως στην επιτυχία είναι η μοναδική ερμηνεία του Bob Odenkirk ως Jimmy McGill, ένας από τους πιο αστείους, κοσμάρες, διαφορετικούς και εντελώς ταυτόχρονα συμπαθητικούς χαρακτήρες που έχουμε δει ποτέ στη τηλεόραση. Κάθε του λέξη, οποιοσδήποτε διάλογός του σε κεντρίζει, έχει αρχή, μέση και τέλος, αλλά πάντα το διάστημα μέχρι να κλείσει τα λεγόμενά του έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Κυρίως όμως οι ατάκες του. Αυτές που μας έμειναν περισσότερο και θα τις χρειαζόμασταν τις πιο δύσκολες στιγμές. Εκεί που αμφιβάλουμε για τα πάντα, αλλά πάνω από όλα για τον ίδιο μας τον εαυτό. Καμιά φορά χρειάζεται να ακούσεις μονάχα ένα…

 

«S’ all good, man»: Μια φράση, ένα όνομα

Δεν θα είχε μόνο ο Walter White σουξέ ως Heisenberg, έπρεπε να υπάρχει και άλλο business name. Τελικά μέσα από μια φράση κυριολεκτικά από το πουθενά, γεννιέται ένα όνομα για το οποίο θα μιλάμε για καιρό. «S'all good, man» αμερικανο-βλάχικη παραλλαγή του «It’s all good, man» είναι η κουβέντα-λύση για όλα τα προβλήματα. Η μετάφρασή του στα ελληνικά ακούγεται κάπως χάλια «Ειν’ ΄όλα καλά, φίλε», τουλάχιστον έτσι καταλαβαίνουμε λίγο το νόημά της.

Στα αγγλικά ωστόσο βλέπουμε ότι με 4 μόλις λέξεις ο Jimmy McGill σφραγίζει με ανατριχιαστικό τρόπο το μέλλον του, ειδικά στους φαν του Breaking Bad που γνώριζαν από πριν τι είδους δικηγόρο θα γνωρίσουν.

«S'all good, man» σε Saul Goodman. Εκεί ξεκινούν και καταλήγουν όλα.

 

 

«Hail Satan. I Submit To The Dark Side»: Το τέλος της αθωότητας

Ήταν συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της σειράς ο Jimmy να κράζει τις επιλογές του. Ο ίδιος ξέρει τι είναι λάθος και τι σωστό, όπως και τι ρίσκο παίρνει κάθε φορά που βυθίζεται στο σκότος των επιλογών του.

Όπως γίνεται και στην περίπτωση της συνεργασίας με την ΗΗΜ. Είναι μια βρώμικη κατάσταση αλλά ο ίδιος ξέρει ότι πρέπει να κάνει αυτό το βήμα, όσο και αν αυτό τον βυθίσει στα σκατά και την σκοτεινή πλευρά.

 

H κριτική μας για την ταινία Breaking Bad.

«Money is the point!»: Ο κινητήριος μοχλός

Πιο λιανά δεν μπορούσε να μας το κάνει ο Jimmy. Σε κάθε τσακωμό με τον αδερφό του Chuck, αποκαλύπτονται συνεχώς διαφορές και βγαίνουν προς τα έξω σημεία που κρύβει ο πρωταγωνιστής μας.

Για κάθε «money is beside the point» του Chuck, ο Saul απαντάει «money is the point!». Είναι ίσως η στιγμή που καταλαβαίνουμε γιατί ταίριαξε τόσο πολύ με τον Heisenberg στις μέρες του Breaking Bad.

 

 

«I'm gonna be a damn good lawyer, and people are gonna know about it»: Πού να ‘ξερες

Γνωρίζοντας μάλιστα πώς θα καταλήξει η υπόθεση στο μέλλον, χάρη στα flash-forwards σε όλη τη σειρά, το Better Call Saul κάνει εξαιρετική δουλειά στο να κάνει το κοινό του να συμπονήσει τον Jimmy για το ευτυχές φινάλε το οποίο τελικά αρνήθηκε να έχει. Ο Jimmy πιστεύει στον εαυτό και τη σκληρή δουλειά του και το εννοεί όταν λέει «I'm gonna be a damn good lawyer, and people are gonna know about it».

Αυτή η ατάκα αποκτάει τεράστιο νόημα και προκαλεί ανατριχίλα ακριβώς για το πόσο κόντρα είναι. Διότι το πρώτο μισό είναι η αλήθεια αφού εξελίσσεται σε πολύ καλό δικηγόρο. Όσο για το ότι θα το μάθουν όλοι αυτό είναι κάτι που πραγματικά σπαράζει την καρδιά όλων εμάς που ξέρουμε τι θα γίνει στη συνέχεια.

 

 

«Say Nothing, You Understand? Get A Lawyer!»: Όταν ακόμα το 'χεις μέσα σου

Το Better Call Saul μπορεί να είναι prequel σειρά, ωστόσο δεν διαδραματιζόταν μονάχα πριν τα γεγονότα του Breaking Bad. Κάθε φορά που η σειρά σε οδηγούσε χρονικά μετά το φινάλε του Breaking Bad, έβλεπες ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά για τον Jimmy.

Προκειμένου να περνάει απαρατήρητος από τις Αρχές, δουλεύει σε ένα εμπορικό κέντρο αλλά όσο και αν προσπαθεί να είναι φάντασμα, οι παλιές καλές συνήθεις δεν κόβονται τόσο απλά. Όταν λοιπόν θα δει μπροστά στα μάτια του έναν ληστή να αποφεύγει τους αστυνομικούς, εκείνος θα τον δώσει δίχως κανένα δισταγμό. Μόνο που λίγα δευτερόλεπτα πριν τον  παραδώσει, έχει φυλάξει μια μικρή συμβουλή προς τον δράστη. «Say Nothing, You Understand? Get A Lawyer!»

Ακόμα και όταν δεν πρέπει ο Jimmy δεν ξεχνάει ποιος είναι. Ακόμα και αν η ατάκα του αυτή πρόκειται να τραβήξει την προσοχή.

Saul and the Videotape Thief


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved