Πόσες άχρηστες δουλειές έχεις κάνει στη ζωή σου;

Είμαστε η γενιά που έχει κάνει τις πιο ανούσιες δουλειές ever κι ακόμη δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι.

Σύμφωνα με τον David Graeber υπάρχουν δουλειές και δουλειές στον κόσμο που ζούμε, αυτές όμως που δεν έχουν κανένα νόημα να τις κάνει κανείς τις ονομάζουμε Bullshit Jobs, δηλαδή δουλειές που πραγματικά και να μην υπήρχαν καθόλου, τίποτα δεν θα άλλαζε στον κόσμο.

 Αληθεύει πως οι millennials κινδυνεύουν τόσο πολύ να χάσουν τα μαλλιά τους;

Αυτές τις άχρηστες δουλειές όλοι μας τις έχουμε κάνει στη ζωή μας. Τέτοιες δουλειές είναι για παράδειγμα ο θυρωρός, ο τύπος που δουλεύει στα τηλέφωνα σε κάποιο help center, ο παρκαδόρος του ξενοδοχείου, όλα τα τμήματα όλων των εταιριών που ασχολούνται με το PR.

Αυτές είναι δουλειές που δεν έχουν καμία δημιουργικότητα, κανένα ουσιαστικό νόημα, αυτές οι δουλειές δεν προσφέρουν τίποτα.

Οι millennials αλλά και η Generation Z είναι οι γενιές που έχουν κάνει αντικειμενικά τις πιο άχρηστες και πιο αδιάφορες δουλειές. Ο Graeber με το βιβλίο του υποστηρίζει πως ένα μεγάλο κομμάτι της κατάθλιψης που επικρατεί στην μετά-καπιταλιστική κοινωνία είναι λόγω αυτών ακριβώς των Bullshit Jobs που κάνουμε.

 

 
 

Νιώθεις πως η δουλειά σου δεν έχει κανένα απολύτως νόημα; Αισθάνεσαι πως δεν προσφέρεις τίποτα στην κοινωνία;

ΚΙ όμως τα bullshit jobs τις περισσότερες φορές πληρώνονται πολύ καλύτερα από μία πραγματικά χρήσιμη εργασία.

Οι δουλειές αυτές φτιάχνονται, σύμφωνα πάντα με τον Graeber, από το ίδιο το σύστημα του καπιταλισμού και από τους πολιτικούς, μόνο και μόνο για να φαίνεται πως η οικονομία πάει καλά, πως υπάρχουν δουλειές και πως όλα έχουν κάποιο νόημα. Ουσιαστικά όμως αυτές οι δουλειές δεν προσφέρουν τίποτα: ούτε σε εκείνους που τις κάνουν αλλά ούτε και σε αυτούς που υποτίθεται πως απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους.

Δεν πρέπει όμως να μπερδεύουμε αυτό που λέμε shit-job με το bullshit job, ένα shit-job δεν σε πληρώνει ποτέ καλά και κάνεις δουλειά περισσότερη απ’ ότι είσαι υποχρεωμένος. Σε ένα bullshit job όμως πληρώνεσαι πολύ καλά, σε περιπτώσεις τόσο καλά που είναι πραγματικά εξωφρενικό.

Διάβασε παρακάτω ποιες είναι οι μεγάλες κατηγορίες των Bullshit Jobs:

Flunkies

 

renfield dracula coppola header

 

Μία πολύ γνωστή κατηγορία Bullshit Job είναι οι λεγόμενοι flunkies. Είναι εκείνοι που πληρώνονται για να κάνουν τα αφεντικά τους να νιώθουν λίγο πιο σπουδαίοι. Θυρωροί, βοηθοί, ρεσεψιονίστ και πάει λέγοντας.

Goons

 

The Good Boss 197655150 large

 

Μετά έχουμε τους goons. Αυτοί είναι αυτό που λέμε εκείνοι που προσπαθούν να σε πείσουν απεγνωσμένα για κάτι. Δηλαδή όλα τα PR τμήματα όλων των εταιριών εκεί έξω. Θα κάνανε οι εταιρίες τη δουλειά τους και χωρίς αυτούς; Φυσικά.

Duct Tapers

merlin 209329191 05759ee0 bd35 44d4 933b abb913262b1f videoSixteenByNine3000

 

Μετά έρχονται οι τρομεροί duct tapers οι οποίοι στη ουσία διορθώνουν τα λάθη των προϊσταμένων τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι τύποι στο τμήμα απώλειας αποσκευών του αεροδρομίου όπου δέχονται όλα τα παράπονα από τους κακομοίρηδες που χάσανε τη βαλίτσα τους.

Box Tickers

 808353 38115 hmasqrqyhz 1469291897

Ακολουθούν οι Box Tickers, είναι εκείνοι οι άνθρωποι που όλη μέρα συμπληρώνουν αιτήσεις και σχέδια αναπροσαρμογής. Είναι εκείνη η ράτσα που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να συμπληρώνει αναφορές.

Taskmasters

 

intro 1634858598

 

Τέλος έχουμε τους Taskmasters, δηλαδή εκείνοι που διαχειρίζονται ανθρώπους που δεν χρειάζονται διαχείριση, είναι εκείνοι οι προϊστάμενοι που το μόνο που κάνουν είναι να ελέγχουν όλους τους υπόλοιπους. Είναι επίσης εκείνοι οι άτυχοι τύποι που εφευρίσκουν νέα Bullshit jobs και τα δίνουν σε άλλους κακομοίρηδες να τα κάνουν έτσι ώστε να συνεχίζει ο κόσμος να είναι ένα μίζερο μέρος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved