Assosiated Press Led Zeppelin: Η άνοδος και η πτώση των θρυλικών ιερέων του hard rock

Μία ιστορία με ανεβασμένα decibels και πολλά μυστικά.

Η μπάντα αυτή ήταν το απόλυτο κοινωνικό φαινόμενο της δεκαετίας του '70 – σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ξανά μία τέτοια μπάντα, είχε αναφέρει ο διάσημος δημοσιογράφος Bill Graham στον κινηματογραφιστή Tony Palmer το 1975. «Δεν νομίζω ότι θα το ζήσουμε ποτέ αυτό ξανά – τη λατρεία, τη μαζικότητα αυτής της μουσικής».

Είναι oι Metallica η κορυφαία metal μπάντα ever; Έρευνα αυτό δείχνει

Μιλάμε φυσικά για το φαινόμενο των Led Zeppelin (με αφορμή τα γενέθλια του θεού Robert Plant, τραγουδιστή και μπροστάρη) της τότε μεγαλύτερης μπάντας στον κόσμο. Γιατί η ροκ μουσική ποτέ δεν ξεπέρασε τη «μαζικότητα» που απολάμβαναν τότε οι Zeppelin, μια ιστορία που ειπώθηκε σαν την νέα προφορική ιστορία του γκρουπ. Μία ιστορία γεμάτη θόρυβο και τρελά σόλο.

 

 
 

Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, το περίφημο “Led Zeppelin I”, ήταν ένα πραγματικό αριστούργημα. Ο ήχος τους θύμιζε βαριά blues με έμφαση στα riff, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιζαν και ο ήχος των keyboards του Jones καθώς και η υπέροχη φωνή του Plant. Λέγεται ότι το πρώτο αυτό album ηχογραφήθηκε μέσα σε 30 ώρες συνεχόμενης δουλειάς στο studio.

Η Αμερική ερωτεύτηκε τους Led Zeppelin επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν την ευκαιρία να δουν τους Beatles.

Επρόκειτο για ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσικά debut όλων των εποχών. O Page ανέλαβε την παραγωγή.

 

 
 

Οι κορυφαίες στιγμές του album είναι το magnum Opus “Dazed And Confused” (γραμμένο από τους Yardbirds, κατά άλλους από τον Jake Holmes), το γρήγορο “Communication Breakdown” (και τα δυο με βαρύ blues ήχο) αλλά και κομμάτια με εντελώς διαφορετικό ήχο όπως το θρυλικό “Babe, I’m Gonna Leave You”, βασισμένο στην εκδοχή της Joan Baez γι αυτό το παλιό παραδοσιακό φολκ τραγούδι, που βέβαια στα χέρια των Zeppelin έγινε ένα πανέμορφο, αξιοσημείωτο μίγμα ακουστικών και ηλεκτρικών στοιχείων.

Judas Priest: Η ιστορική metal μπάντα πίσω από το αριστουργηματικό Sin After Sin

Επαναπροσδιόρισαν τη δεκαετία του '60 σύμφωνα με την εικόνα όλων των εφήβων για τους οποίους το hippiedom ήταν ένα πολιτιστικό δεδομένο παρά ένα ιστορικό αναπόφευκτο. Όλα τα παιδιά που αναγκάστηκαν από την οικονομική πραγματικότητα και τον προσωπικό περιορισμό να συμβιβαστούν με την εκπροσώπηση της εξουσίας γιατί η πραγματική δύναμη που προσποιούνταν τα μεγαλύτερα αδέρφια τους ήταν προφανώς μια παραίσθηση, έπεσαν με τα μούτρα στα τραγούδια τους. Είναι όμως πλέον κοινό μυστικό πως η μπάντα ασχολιόταν μία εποχή έντονα με τον μυστικισμό και το occult. Πολλοί τους είχαν κατηγορήσει για σατανιστές και δολοφόνους. Έλεγαν μάλιστα πως έκαναν θυσίες στο Διάβολο για να πουλάνε οι δίσκοι τους. Φυσικά όλα αυτά ήταν βλακείες της εποχής και κόλπα για δημοσιότητα.

 

 
 

Τα πρώτα έξι άλμπουμ των Led Zeppelin – από το Led Zeppelin μέχρι το Physical Graffiti – παραμένουν με διαφορά οι καλύτεροι δίσκοι σκληρού ροκ που έχουν γίνει ποτέ.

Αξιοσημείωτη ήταν και παρουσία τους στα live show. Το πρώτο τους live έγινε στις 15 Οκτωβρίου του 1968, στο Surrey University. Έπαιζαν συχνά για περισσότερο από 4 ώρες και η απόδοση τους πάντα κυμαινόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, προϊόν της χημείας που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους.

John Bonham: O ρυθμικός «καταστροφέας» των Led Zeppelin θα ζει για πάντα

Επιδίδονταν σε μακρά solo και αυτοσχεδιασμούς (βλέπε “Dazed and Confused” που κρατούσε για περίπου μισή ώρα, με τους εντυπωσιακούς αυτοσχεδιασμούς του Page στην κιθάρα του με ένα δοξάρι βιολιού). Αξέχαστα έμειναν και τα ογκώδη drum solo του Bonham στο “Moby Dick”. Σίγουρα οι Zeppelin ήταν μια εντυπωσιακή, χαρισματική live μπάντα.

 

 
 

Ο θάνατος του μεγάλου John Bonham από δηλητηρίαση με βότκα ήταν η αρχή του τέλους των Led Zeppelin.

Οι John Paul Jones, Robert Plant και Jimmy Page αποφάσισαν να το διαλύσουν και με μια λιτή ανακοίνωση τον Δεκέμβριο του 1980, δυο μήνες περίπου μετά το θάνατο του θρυλικού ντράμερ, εξέδωσαν μια λιτή και περιεκτική ανακοίνωση γνωστοποιώντας στο κοινό ότι το συγκρότημα τελείωσε. Η ροκ μουσική δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved