Μήπως οι πρωταγωνιστές μας παραέγιναν σκοτεινοί και συναισθηματικοί;

Με αφορμή το Sandman αναρωτιόμαστε μήπως η εποχή του brutal έφυγε, αν και είμαστε εντελώς σίγουροι για αυτό.

Ναι οι σκοτεινοί κι απαισιόδοξοι ήρωες επιτέλους έρχονται ξανά στη μόδα. Θυμάται κανείς τι χαμός είχε γίνει με τους emo καμιά δεκαετία πριν και βάλε; Τώρα όλα γίνονται ξανά emo κι αυτό έχει προέκταση στην τηλεόραση αλλά και στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Όταν συναντάμε για πρώτη φορά τον Μορφέα, τον βασιλιά των ονείρων του Sandman τον οποίο υποδύεται ένας μονίμως σκυθρωπός Tom Sturridge, αιχμαλωτίζεται σε ένα αποκρυφιστικό τελετουργικό από έναν αριστοκράτη και φυλακίζεται σε μια γυάλινη φούσκα. Καθισμένος σταυροπόδι και γυμνός στην αιχμαλωσία (θα μπορούσαν να δώσουν στον τύπο μερικά ρούχα, τουλάχιστον, αλλά ξεφεύγω), δίνει στους απαγωγείς του τη σιωπηλή μανία του για έναν ολόκληρο αιώνα.

Το Sandman είναι η σειρά-όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Στο επίκεντρο της επιτυχίας του Neil Gaiman του Netflix βρίσκουμε έναν σκυθρωπό ήρωα. Με τα ατημέλητα μαλλιά του, ο Μορφέας ντύνει την ψυχρή του συμπεριφορά με μια ολόμαυρη οπτική.

 

 
 

Το κυρίαρχο μήνυμα όμως στον πυρήνα του The Sandman είναι ένα μήνυμα ελπίδας, όπως αποδεικνύεται από τη μάχη ευφυΐας του Μορφέα με τον Εωσφόρο της Gwendoline Christie – αλλά η σειρά εμμένει κυρίως σε μια σκοτεινή αισθητική. Η σειρά σηματοδοτεί την επιστροφή του κορυφαίου άνδρα της emo γενιάς, του μοχθηρού αντιήρωα που νιώθει σαν στο σπίτι του καθώς λιώνει όλη μέρα με My Chemical Romance.

Από τότε που ο Edward Cullen ενώθηκε με την Bella υπό τους ήχους του Paramore στο Twilight, το emo ήρθε ξανά στη μόδα. Και έτσι όπως τα έφερε η μοίρα ο πρωταγωνιστής του συγκεκριμένου saga έτυχε να συνεχίσει αυτή την παράδοση και λίγα χρόνια αργότερα.

 

Για σένα μιλάμε κύριε Pattinson

Δυνάστης της καρδιάς της Bella (και άπειρων κοριτσιών) από τη μία, σκοτεινός εκδικητής λίγα χρόνια αργότερα στη νέα εποχή του προστάτη της Gotham City. Ο Matt Reeves εφτιαξε ένα μοναδικό σύμπαν και αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να το επεκτείνει με νέες σειρές και χαρακτήρες.

Τα νέα για τη σειρά Joker μας άρεσαν πολύ.

Παράλληλα το μεγαλύτερο δημιούργημά του είναι ένας ο Bruce Wayne πολύ διαφορετικός από κάθε άλλον που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ο Robert Pattinson στο The Batman πήρε τη σκυτάλη από τον Christian Bale αλλά είπε αλλιώς την ιστορία του. Με περισσότερο makeup.

 

 

Ο Bruce Wayne του The Batman καθοδηγείται από την επιδίωξή του για δικαιοσύνη, κάτι που είναι ηθικά ορθό. Από την άλλη είναι άλλος ένας σκοτεινός κι αρκετά συναισθηματικά ήρωας. Αυτοί οι ήρωες είναι ελάχιστα φιλόδοξοι, αλλά υπάρχει κάτι επιτακτικό στην ευθραυστότητα τους – κάτι που τους κάνει αμέσως γοητευτικούς κι αγαπητούς στο κοινό. 

Σίγουρα ψηφίζουμε σκοτάδι και emo αλλά από την άλλη αναρωτιόμαστε πόσο θα κρατήσει πάλι αυτή η νέα μόδα; Το μόνο βέβαιο είναι ότι απέχουν πολύ από τους brutal και γεμάτους σιγουριά πρωταγωνιστές που γνωρίζαμε μια δεκαετία πίσω. Αν λάβουμε υπ' όψην μας το ότι ο James Bond πλέον είναι συναισθηματικός και όχι Don Juan όπως τον μάθαμε, μάλλον πάμε για ολοκληρωτικά αλλαγή καθεστώτος.

Τουλάχιστον αυτή η οπτική φαίνεται να επικρατεί. Θα δούμε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved