Amy Winehouse: Η ευαίσθητη πλευρά της soul έφυγε απελπιστικά γρήγορα

Μία γυναίκα που έσωσε τον κόσμο αλλά ξέχασε τον εαυτό της.

Η Amy Winehouse ήταν μία γυναίκα που έκανε τον κόσμο της μουσικής να παραμιλάει. Μία φωνή που σημάδεψε τη γενιά μας αλλά και τη πορεία της μοντέρνας soul. Οι στίχοι της ήταν και θα είναι ποίηση, αστική στιχομυθία και πόνος. Ο πόνος αυτός ήταν που την οδήγησε στον απρόσμενο της, τον πρόωρο θάνατο.

 Οι Blind Guardian στην Πλατεία Νερού θύμισαν την αξία του power metal

 
 

Η μικροσκοπική στο σώμα αλλά γιγαντιαία στη φωνή, Amy Winehouse, δεν άντεξε την δημοσιότητα και στράφηκε στις ουσίες. Μόνο έτσι μπορούσε να διατηρηθεί στη αιχμή της, να μπορέσει να αποδώσει στη σκηνή αλλά και στο στούντιο.

Frank Sinatra: Ο Ol' Blue Eyes είχε και κρυφές πτυχές

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που «μιλούσε» πολύ κοντά στο πρόσωπο του θανάτου, όταν ήταν 9 χρονών έκανε την πρώτη της απόπειρα αυτοκτονίας γιατί οι γονείς της είχαν μόλις χωρίσει. Από μικρή ήταν ευαίσθητη και δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο από ποιήτρια και τραγουδίστρια. Μία γυναίκα γεμάτη φλόγα, πάθος αλλά και πληγές που δεν μπορούσαν να επουλωθούν.

 

 
 

Η δουλειά που έκανε σαν μουσικός είναι φαντασμαγορική, γνήσια και απίστευτα δυνατή. Η καριέρα της, αν και πολύ σύντομη, κατάφερε να ανυψώσει τη γυναίκα σε επίπεδα δυσθεώρητα. Η Amy Winehouse κατάφερε σε πολύ λίγο καιρό αυτό που άλλοι δεν καταφέρνουν σε πολλά χρόνια.

Λάτρευε τον Frank Sinatra δίνοντας ακόμα και το όνομα του στον πρώτο της δίσκο. Η Amy ήταν ένα μελαγχολικό αλλά ανέμελο κορίτσι που έμοιαζε να έρχεται από μια άλλη εποχή. Αυτό όμως που την έκανε τόσο μοναδική και σπουδαία ήταν ο πόνος με τον οποίο τραγουδούσε ακόμη και όταν έμοιαζε χαρούμενη.

 

 
 

Αυτή η γυναίκα είχε ένα πνεύμα μποέμ, ένα σφρίγος στη φωνή που έδειχνε πως από μέσα της φλέγονταν από πάθος για ζωή αλλά όμως τελικά βρήκε αυτό που έψαχνε μέσα στον πρόωρο θάνατο της. Μία ιστορία συγκινητική αλλά και φρικτή την ίδια στιγμή. Αυτή η γυναίκα μπορούσε να δώσει πολλά ακόμη και είναι τόσο κρίμα που χάθηκε νωρίς.

Το καλοκαίρι του 2011 και σε ηλικία 27 χρονών η Amy Winehouse φεύγει από την ζωή μπαίνοντας στο ”Club 27” μαζί με άλλους θρύλους της μουσικής που έφυγαν από την ζωήστα 27 τους χρόνια. Έφυγε νέα και δεν πρόλαβε να σκουριάσει όπως λένε οι στίχοι από το τραγούδι του Neil Young.

 

 
 

Μια γυναίκα  σύμβολο με τα τραγούδια της να μιλούν για μια δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναικεία ύπαρξη που όμως μπροστά στον έρωτα πολλές φορές φαντάζει να καταρρέει. Ο έρωτας για την ίδια ήτα το παν και το έκφραζε κάθε στιγμή με τη φωνή της.

Η μοναδική της jazz χροιά σαν σπάνιο διαμάντι που στο άκουσμά της νόμιζες ότι ακούς μια μαύρη ντίβα της δεκαετίας του ’60 τότε που η jazz και η soul βρίσκονταν στην κορυφή όλων. Η Amy θυμίζει εκείνη την ελπίδα που έρχεται μετά το πόλεμο και τα όνειρα που ο έρωτας κρύβει μέσα στον πόνο του.

Από εκείνους του έρωτες του τότε, τους αληθινούς με μια ακατανίκητη δύναμη να μάχονται όσο τίποτα το τώρα. Εκείνη ερωτεύτηκε βαθιά και ίσως ακαριαία με μονάχα το αλκοόλ να την συνοδεύει στο τέλος της ζωής της.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved