Ambrose Bierce: Ο συγγραφέας που έκανε συμφωνία με τον Διάβολο

Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου έχει αφήσει την δική του ξεχωριστή ιστορία στην λογοτεχνία.

Αν μιλάμε για αλλόκοτους και παράξενους συγγραφείς τότε ο Bierce είναι ίσως ο βασιλιάς, μαζί με τον Poe, τον Lovecraft και τον Lautreamont. Ο Ambrose Bierce μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο σπάνιους και αστείους τύπους στην Αμερικάνικη λογοτεχνία, ένας άνθρωπος που έβαλε τις βάσεις για το αλλόκοτο και το περίεργο στα βιβλία και στις ιστορίες.

Cormac McCarthy: O συγγραφέας που αποδόμησε τον μύθο της Αμερικάνικης Δύσης

Το πιο ιστορικό του βιβλίο είναι φυσικά το Αλφαβητάρι του Διαβόλου. Εκεί ο Ambrose Bierce πήρε έννοιες και τις μετάλλαξε, τις παράθεσε σαν ένα κανονικό λεξικό μόνο που έβαλε στην θέση των εννοιών τα δικά του πιστεύω, πιστεύω που είναι αρκετά καυστικά και προβοκατόρικα με την καλή σημασία του όρου.

 

 
 

Ο Ambrose Bierce γεννήθηκε το 1842 στο Ohio. Παρακολούθησε μαθήματα ενός χρόνου στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο του Kentucky και ήταν απ' τους πρώτους που κατατάχτηκαν στο στρατό του Lincoln όταν ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος.

Πολέμησε σε όλες τις μεγάλες μάχες, από το Silo έως την Chicamagua, με το στρατό των Βορείων. Μετά τη νίκη των Βορείων επέστρεψε στο San Francisco και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία καυτηριάζοντας την εγκληματική συμπεριφορά των Χριστιανών συμπολιτών του, τον κλήρο και τους πολιτικούς.

 

 
 

Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της γενιάς του που είχε τα κότσια να καυτηριάσει την υποκρισία των Αμερικανών και γενικότερα της θρησκείας.

Έγραψε διηγήματα, μικρές ιστορίες, άρθρα και από το 1868 ανέλαβε μια σατιρική στήλη στην εφημερίδα «San Francisco News Letter», εκεί γράφτηκαν τα πρώτα λήμματα τα οποία αργότερα συγκεντρώθηκαν και συγκρότησαν "Το αλφαβητάρι του Διαβόλου". Το 1871 παντρεύτηκε κι έκανε 3 παιδιά, δύο από τα οποία πέθαναν πριν από αυτόν, το 1884 χώρισε και πήρε τελικά διαζύγιο το 1904.

Η ζωή του πολυτάραχη αλλά το μυαλό του πάντα παρέμενε σε εξαιρετική διαύγεια. Ο Ambrose Bierce είχε περάσει από πόλεμο μέχρι θάνατο των ίδιων του των παιδιών, τίποτα όμως δεν μπορούσε να καταλαγιάσει το μίσος του για την κοινωνική υποκρισία του καιρού του.

Ο Ambrose Bierce παρόλο που δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό (τουλάχιστον όχι τόσο, όσο άλλοι διάσημοι συγγραφείς), η ζωή και το έργο του τον κάνουν ακριβώς αυτό. Ιδιαίτερο. Λόγιος και πιστολάς, συγγραφέας και τυχοδιώκτης, στρατιώτης και επικριτής του κατεστημένου, ήταν μερικά από τα στοιχεία που έφτιαξαν το πολύπλοκο μωσαϊκό της προσωπικότητάς του.

 

 
 

Αυτές οι αντιθέσεις στη ζωή και τον χαρακτήρα του, είναι που τον κάνουν ξεχωριστό, σε σχέση με άλλους ανθρώπους των γραμμάτων, οι οποίοι προτιμούσαν την βολή τους και κάποια πανεπιστημιακή έδρα.

Το τέλος του όμως έμελλε να είναι σαν τον ίδιο, μυστήριο και σχεδόν άγνωστο στον πολύ κόσμο. Ήταν καταδικασμένος να γίνει διάσημος μόνο μετά τον θάνατο του.

Από το 1872 μέχρι το 1875 ο Ambrose Bierce έζησε στο Λονδίνο όπου αρθρογραφούσε για διάφορα περιοδικά. Επιστρέφοντας στο San Francisco εργάστηκε ως δημοσιογράφος και εκδότης, κι επειδή στα άρθρα του σατίριζε και καυτηρίαζε την κοινωνία, κυρίως την Χριστιανική υποκρισία, τον καπιταλισμό, τον κλήρο και τους πολιτικούς, του κόλλησαν το παρατσούκλι «ο πικρόχολος Bierce».

Το 1913 και καθώς βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του, πήγε στο Μεξικό για να μάθει από πρώτο χέρι για την Μεξικανική επανάσταση. Εθεάθη τελευταία φορά μαζί με μια ομάδα επαναστατών κι έκτοτε χαθήκαν τα ίχνη του, εικάζεται πως σκοτώθηκε εκείνον το χρόνο (1913) αλλά ποτέ δεν μαθεύτηκε πού και πότε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved