Πώς αντιμετωπίζει ένας άντρας τις δουλειές του σπιτιού

Κάπου ανάμεσα στο πλυντήριο και το σιδέρωμα, έχουμε την μαγική ικανότητα να τα κάνουμε μαντάρα.

Ναι εντάξει, δεν λέμε πως είμαστε αυθεντίες στο πώς να περιποιηθούμε ένα σπίτι. Κάποιοι μπορούν πιο εύκολα, εμείς όχι και τόσο. Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν καλείσαι να το αναλάβεις εξ΄ολοκλήρου, αυτομάτως κάποια πράγματα θα τα καταλάβεις με την πρώτη. Υπάρχουν όμως και εκείνα στα οποία θα ζοριστείς. Επειδή ωστόσο για πολλούς άντρες μέχρι σήμερα οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν terra incognita, είπαμε να μοιραστούμε και τις δικές μας εντυπώσεις ώστε να μην νιώθουν μειονότητα. 

 

 

Σφουγγάρισμα

Από τα εύκολα. Το έχεις κάνει σίγουρα στο στρατό (αν ήσουν πεζικό δηλαδή) και σίγουρα αν έχεις μείνει μόνος σου. Εύκολα, απλά, ξεκάθαρα. Βάζεις το νερό, βάζεις το σαπούνι και στραγγίζεις καλά. Οι μανάδες μας, μας λέγανε να ρίχνουμε και ξίδι όταν θέλουμε να εξαφανίσουμε λεκέ που κάνει τα πλακάκια να κολλάνε. Οι άσχετοι σφουγγαρίζουν πρώτα και μετά ξεχνούν πως δεν έχουν σκουπίσει. Οπότε δημιουργείται ένα μαύρο υγρό μπόχας, που περιέχει σκόνη, βρόμα και τρίχες αν έχεις κατοικίδιο. Μέχρι και τώρα θυμάμαι την μαγική ατάκα: από μέσα προς τα έξω. Γιατί διαφορετικά φτάνεις στη γωνία σφουγγαρίζοντας και συνειδητοποιείς ότι πρέπει να περιμένεις να στεγνώσει. Ε όχι και σκάκι στο σφουγγάρισμα. Το λες και επικίνδυνο.

 

Πλυντήριο

Την πρώτη φορά το αντιμετώπισα σαν να είναι η χρονομηχανή από το Dark. Δεν ήξερα πως ανοίγει, που μπαίνει το σαπούνι, τι κάνει ο κάθε διακόπτης. Πίστευα ότι αν προσπαθούσα να το «ανάψω», θα έπρεπε να καλέσω πυροτεχνουργό για να με βοηθήσει να το κλείσω. Το μεγαλύτερο λάθος εδώ είναι η απροσεξία. Κάνε το λάθος να μπλέξεις άσπρα με χρωματιστά και τα ρούχα σου θα γίνουν Moulin Rouge. Χρωμοπαγίδα; Τι είναι αυτό; Μόνο όνομα για νηπιαγωγείο θα μπορούσε να είναι. Και μετά το στύψιμο. Επίσης τι εννοείς ότι αλλού μπαίνει το σαπούνι και αλλού το μαλακτικό. Πάντως καταλαβαίνω τι εννοεί ο κόσμος όταν λέει «δεν μπορώ για καφέ, έχω να βάλω πλυντήριο». Θέλει και αυτό την ώρα του. Για γερά νεύρα και με προσοχή για να μην κλαις τα ρούχα σου. Ακόμα μπερδεύομαι πάντως.

 

laundry

 

Άπλωμα 

Βαρετό. Αφάνταστα βαρετό. Συναγωνίζεται εύκολα το πέταγμα φελλού μέχρι να ωριμάσει το ουίσκι. Υποτίθεται ότι πρέπει να τα απλώνεις και αρμονικά, τις κάλτσες εδώ, τα σώβρακα εκεί, τα t-shirts παραπέρα. Αλλά αυτό κάνει την όλη διαδικασία ακόμη πιο βαρετή από ότι είναι ήδη. Το άπλωμα υπάρχει για να σου θυμίζει ότι κάποια πράγματα στη ζωή μπορούν να σε κάνουν να πεθαίνεις από την βαρεμάρα, αλλά πρέπει να γίνουν είτε σου αρέσει είτε όχι. Γιατί; Γιατί έτσι συμβαίνει στη ζωή. Κανείς δεν είπε πως όλα τα πράγματα στη ζωή είναι χαβαλές. Ειδικά όταν έχεις μόλις απλώσει και ξεκινάει να βρέχει.

 

Σιδέρωμα

Σε φοβίζει το σιδέρωμα. Όσες φορές και αν το έχεις κάνει, φοβάσαι πάντα μην κάψεις κάποιο ρούχο. Ξεκινάς από τα εύκολα. Τα t-shirts – που κατά προτίμηση καλύτερα να μην έχουν στάμπες γιατί αν σου ξεφύγει το σίδερο, θα μοιάζει το μπλουζάκι με πίνακα του Νταλί. Οπότε χαλαρά. Μετά έρχονται τα jeans και τα υπόλοιπα παντελόνια. Εύκολα επίσης εκτός και αν θες να κάνεις τσάκιση. Αλλά ποιος κάνει τσάκιση το 2019, οπότε όλα καλά. Τα πουκάμισα; Εδώ τα πράγματα ζορίζουν. Προσωπικά δεν έχω καταφέρει ποτέ να σιδερώσω τέλεια ένα πουκάμισο. Με ενοχλούν τα κουμπιά, τα κάνω θάλασσα στα μανίκια, με μπερδεύουν οι ραφές στους ώμους. Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές τα πηγαίνω για πλύσιμο και σιδέρωμα στο καθαριστήριο. Δεν ξέρω αν είμαι απαράδεκτος αλλά από τότε που μαύρισα ένα μανίκι, συνειδητοποίησα πως οι άνθρωποι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα τέλεια.

 

ironmanironing 

 

Κουρτίνες

Ναι γιατί αν μείνεις μόνος σου συμβαίνει και αυτό. Ειδικά αν είσαι στον τρίτο όροφο και ο ήλιος χτυπάει ντάλα το δωμάτιο και το παραθυρόφυλλο δεν αρκεί. Η πικρή αλήθεια ωστόσο είναι αυτή: δεν κατάφερα ποτέ να βάλω κουρτίνες μόνος μου. Ανέβαινα στη σκάλα και πριν καλά-καλά προσπαθήσω να περάσω θυλάκι για να την κρεμάσω ή το θυλάκι θα μου έπεφτε ή η ίδια η κουρτίνα. Σίγουρα θέλει υπομονή, σίγουρα θέλει επιμονή, σίγουρα δεν έχω τόσο χρόνο. Δεν τα κατάφερα. Προχωράμε.

 

Πότισμα

Άπαξ και θέλεις να το παίξεις οικολογικό παιδί με ευαισθησίες είτε απλά σου αρέσουν τα φυτά και θες να τα έχεις στο μπαλκόνι, χρειάζεσαι μόλις ένα πράγμα: πρόγραμμα. Αν είσαι αφηρημένος όπως εγώ, βάζεις δεκάδες ειδοποιήσεις στο κινητό σου και κολλά post-it παντού. Γιατί αν τα ξεχάσεις τα δόλια τα φυτά, δεν είναι πως θα γυρίσουν να σου πουν «μεγάλε όλα καλά, με το πάσο σου». Θα ξεραθούν. Πριν από λίγο καιρό ένας φίλος μου έκανε δώρα τρία γλαστράκια με αβοκάντο. Τα ξέρανα. Τα κατάστρεψα. Προσπάθησα πολύ, αλλά πιστεύω ότι κάποιος που θα ήθελε να τους κάνει σκόπιμα κακό, δεν θα τα έκανε τόσο σκατά όσο τα έκανα εγώ. Αν με έβλεπαν οικολογικές οργανώσεις, θα με εκτελούσαν. Ντροπή και πάλι ντροπή.

 

Godfather tomatoes

 

Υδραυλικά

Καλά τι υδραυλικά δηλαδή, βασικά πράγματα. Να σφίξω κανένα σωλήνα που έχει χαλαρώσει ή να αλλάξω λαστιχάκι γύρω από αυτόν. Έχω αλλάξει και φλοτέρ για καζανάκι βλέποντας βίντεο στο YouTube – ναι ρε, τόσο καλός είμαι. Ξέρω από που κλείνει το νερό αν χρειαστεί να μην τρέχει και τέλος. Ως εκεί. Παραπάνω πράγματα δεν θέλω να κάνω γιατί ο κανόνας λέει το εξής: σε κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα μαντάρα, δεν κάνεις ποτέ τον έξυπνο. Οπότε από το να γεμίσουν υγρασία τα πλακάκια σου και να πρέπει να τα σπάσεις για να μονώσεις και φτου κι απ’ την αρχή, να βάλεις χέρι στην τσέπη και να φέρεις υδραυλικό. Δεν είναι όλα για όλους.

 

Internet

Τι εννοείς; Δεν είναι η λειτουργία του router νοικοκυριό; Φυσικά και είναι όταν έχεις συνδέσει με δαύτο ένα σωρό έξυπνες συσκευές που παθαίνουν κοκομπλόκο άμα πέσει το ρεύμα. Δεν παίζει το Xbox, δεν λειτουργεί η Smart TV και αν μάλιστα είσαι σε κάποια φάση που δουλεύεις από το σπίτι και μείνεις χωρίς Internet, παθαίνεις έναν μικρό πανικό. Ο κανόνας λέει το εξής: splitter και φίλτρα. Αν αυτά είναι στη θέση τους και είναι σωστά συνδεδεμένα, τότε έχεις απομονώσει ένα από τα προβλήματα. Αυτό που λέει ότι είσαι άχρηστος. Από εκεί και πέρα έχει να κάνει ξεκάθαρα με την υπομονή σου. Να πάρεις τηλέφωνο την εξυπηρέτηση πελατών, να είσαι ευγενικός, να είσαι υπάκουος σε όσα σου πουν και παράλληλα έτοιμος να φωνάξεις αν χρειαστείς «ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ;». Εντάξει ψυχραιμία, δεν είμαστε και τεχνικοί δικτύων.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved