Σκέφτεσαι και εσύ αν πρέπει να παραστείς στους φετινούς γάμους;

Γάμοι, βαφτίσια, δώρα. Και πουθενά λεφτά για τίποτε από αυτά.

Το ξέρουμε και εμείς οι ίδιοι ότι τον τελευταίο καιρό, έχουμε γράψει αρκετά κείμενα σχετικά με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κοσμάκης. Από το ρεύμα μέχρι την βενζίνη και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Αλλά ας το παραδεχτούμε παιδιά. Τα πράγματα είναι δύσκολα φέτος και μπορεί αυτή η ατάκα να έχει γίνει καραμέλα φέτος, αλλά πράγματι κάθε χρόνο η τσέπη στενεύει και περισσότερο. Πάμε τώρα στα άλλα. 

Έχετε και εσείς φίλους που παντρεύονται και βαφτίζουν; Που κανονίζουν τραπέζια και χορούς, δεξιώσεις και μεγαλεία και που, καλά να είναι οι άνθρωποι, σε κάνουν και αναρωτιέσαι «τι γίνεται ρε γαμώτο, που βρίσκουν όλοι λεφτά»; Όμως όταν σε καλούν, με άδεια χέρια δεν πας. Έχουμε να το λέμε αυτό. Μπορεί σαν λαός να είμαστε περίεργοι, να είμαστε θερμόαιμοι, να τραβάμε μεγάλα ζόρια με τα χρήματα, τους φόρους και γενικά όλη αυτή την παράνοια τριγύρω μας, αλλά με άδεια χέρια δεν πάμε πουθενά. Έτσι μας έχουν μάθει. Να τους παίρνουμε αγκαλιά, να τους δίνουμε φάκελο με λεφτά λες και είμαστε ο Godfather ή να πηγαίνουμε με τα δώρα στα χέρια. Φιλότιμο. Από τα λίγα πράγματα που δεν θα βρεις στο εξωτερικό.

 


Όμως να που φέτος τα πράγματα είναι δύσκολα. Είναι η πρώτη φορά που μπορεί ως γλεντζέδες να την βρίσκουμε με τους γάμους και τα βαφτίσια, αλλά τα οικονομικά δεν μας φτάνουν για όλους. Όλοι μας είμαστε καλεσμένοι φέτος και θα αναγκαστούμε να γειώσουμε φίλους και φίλες, επειδή απλούστατα δεν μπορούμε να πάμε με άδεια χέρια. Θα πάμε σε κάποιους αλλά όχι σε όλους. Χώρια ότι σε έναν γάμο, σε βαφτίσια, στην τέλος πάντων γιορτή που πας για να τιμήσεις τον άλλο, δεν μπορείς να πας ντυμένος λες και πας για τρέξιμο. Πρέπει να είσαι με τα καλά σου. Δεν λέμε να πας να δώσεις έναν μισθό για να ντυθείς, υπάρχουν πολλές οικονομικές επιλογές, αλλά και πάλι είναι χρήματα. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι υπάρχουν νοικοκυριά εκεί έξω που αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μετρούν και την δεκάρα για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Αυτή όμως είναι άλλη μία ελληνική πραγματικότητα. Όπως αυτή τη χρονιά θα πάμε λιγότερες ή και καθόλου μέρες για διακοπές επειδή τα εισιτήρια έχουν πιάσει φωτιά, έτσι θα γίνει και με τις «κοινωνικές υποχρεώσεις». Μετρημένα πράγματα, για μετρημένες τσέπες και πορτοφόλια. Έτσι και αλλιώς μην ξεχνάμε ότι έχουμε έναν ακόμη λογαριασμό ρεύματος να δώσουμε μέσα στο καλοκαίρι και το air condition το λες και απαραίτητο.

Τουλάχιστον διαλέξτε τον γάμο που ξέρετε ότι θα είναι ο καλύτερος. Πας που πας, ας περάσεις και καλά έτσι δεν είναι;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved