Το Deep Throat ήταν η πρώτη mainstream porn ταινία που γυρίστηκε ποτέ

Κι έχει αφήσει μία κληρονομιά που ακόμη και σήμερα επηρεάζει το είδος.

Το Deep Throat είναι μια ταινία που εγκαινίασε την εποχή της mainstream πορνογραφίας πριν από 50 χρόνια. Η "ταινία" - διαρκεί μόλις 61 λεπτά, άρα είναι μια γενναιόδωρη δόση πορνό - κυκλοφόρησε στις 12 Ιουνίου 1972. Έγινε αμέσως διάσημη κι έκοψε πολλά εισιτήρια σε όλο τον κόσμο. Ναι ένα instant cult classic μόλις είχε γεννηθεί.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η ταινία, η οποία κόστισε λίγο και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από μαφιόζους, τελικά είχε εισπράξεις 600 εκατομμυρίων δολαρίων - τρομερό νούμερο, δεδομένου ότι η ταινία παιζόταν σε λίγες αίθουσες και η κυκλοφορία της προηγήθηκε της εποχής των VHS/Betamax. Ωστόσο, η ταινία σηματοδότησε μια στιγμή ορόσημο στην ποπ κουλτούρα: Η αποδοχή της ψυχαγωγίας των ενηλίκων από τις μάζες.

83χρονος ιερέας πέταξε τα ράσα για να γίνει πρωταγωνιστής σε πορνό

Παρά την πολιτιστική σημασία του Deep Throat, η ταινία είναι μια εκπληκτικά δύσκολη περίπτωση. Επίσης δύσκολα την βρίσκει κανείς να την αγοράσει και σίγουρα θεωρείται πολύ σπάνια ακόμη και στο διαδίκτυο.

 

 
 

Το ίδιο το πορνό είναι εκπληκτικά ποικιλόμορφο – όλα εδώ παίζουν εξαιρετική σημασία. Οι ερωτικές στιγμές είναι όλες πολύ δουλεμένες και δεν μένουν μόνο στο κλασικό πορνό. Όλες οι λεπτομέρειες είναι μελετημένες κι ακόμη και το φινάλε είναι καταπληκτικό. Κι όλα αυτά σε ένα πακέτο σκληρού πορνό.

Πλέον ίσως να μην λέει πολλά στη νέα γενιά, αν όμως σκεφτείς λίγο τι επικρατούσε εκείνη την εποχή, θα καταλάβεις πως ο ρόλος που έπαιξε αυτή η ταινία είναι γιγαντιαίος έτσι ώστε να αποενοχοποιηθεί η ερωτική ταινία σαν κατηγορία.

 

 
 

Το 2022, η παρακολούθηση του Deep Throat είναι μια βαρετή άσκηση. Αλλά δεν χρειάζεται να την δούμε σήμερα για να παραδεχτούμε την κληρονομιά της. Όπως έγραψε ο Joe Briggs στη νεκρολογία για τη Linda Lovelace το 2005: «Το Deep Throat, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, άλλαξε τις σεξουαλικές συμπεριφορές της Αμερικής περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Άλλαξε τη ζωή όλων όσων σχετίζονται με αυτό. Υπερφόρτισε το φεμινιστικό κίνημα. Έδωσε στη μαφία την πιο προσοδοφόρα επιχείρησή της από την ποτοαπαγόρευση. Και άλλαξε για πάντα τις απόψεις του έθνους περί αισχρότητας».

Πριν από πενήντα χρόνια, αυτή ήταν άλλη μία πορνογραφική ταινία που φαινομενικά είχε να κάνει με το σεξ αλλά που τελικά έτυχε να σηματοδοτήσει μια πολιτιστική αλλαγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν έξυπνη και πιο εξελιγμένη από οποιοδήποτε άλλο πορνογραφικό υλικό της εποχής του.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved