David Carradine: Ο Σαολίν που δεν ήξερε Kung Fu

Για τους νεότερους είναι ο Bill του Tarantino. Για τους παλιότερους θα είναι πάντα ο Kwai Chang Caine.

Το ημερολόγιο δείχνει 3 Ιουνίου του 2009 και σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Μπανγκόγκ ακούγονται σειρήνες και φωνές. Το μέρος στο οποίο εδρεύει η συγκεκριμένη εγκατάσταση στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης δεν είναι μια συνηθισμένη περιοχή, αλλά είναι χτισμένη πλάι σε βουδιστικό ναό αφιερωμένο στη λατρεία του πέους και της γονιμότητας.

Στο ξενοδοχείο σπεύδει πολύς κόσμος, καθώς ένας άνθρωπος βρίσκεται απαγχονισμένος στο δωμάτιό του σε μια πράξη που φαινομενικά «μυρίζει» αυτοκτονία. Τελικώς η ιατροδικαστική θα βγάλει άλλο πόρισμα. Το γυμνό και άψυχο κορμί του νεκρού αυτού άντρα, πέρα από το τυλιγμένο κορδόνι στο λαιμό έχει και άλλο ένα γύρω από τα γεννητικά του όργανα, ενώ τα χέρια είναι δεμένα στο κεφάλι του, την ίδια ώρα που το κρεβάτι είναι καλυμμένο με γυναικεία εσώρουχα. Δεν πρόκειται για αυτοκτονία, αλλά για μια προσπάθεια ερωτικής αυτοϊκανοποίησης με μέθοδο πνιγμού που εξελίχθηκε σε δράμα. Το άψυχο σώμα του 72χρονου άντρα με τα μακριά γκρίζα μαλλιά δεν ανήκει σε τυχαίο άνθρωπο. Είναι του David Carradine.

Για τους νεότερους μπορεί το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τους φανατικούς λάτρεις του Quentin Tarantino και του «Kill Bill». Μιλάμε για τον τύπο που μετενσάρκωσε τον γκουρού του σπαθιού, τη νέμεση της Uma Thurman και αδίστακτο δολοφόνο της διλογίας, ή αλλιώς Bill. Έναν τύπο που ακόμα και δεν έκανε πολλά κόλπα με το σπαθί σε έκανε διαρκώς να αισθάνεσαι την απειλή.

 

 

Βέβαια υπήρχε και υπόβαθρο και μάλιστα σπουδαίο, από τα 70’s.

 

Ένας Σαολίν Αμερικανός

Ο Carradine μπορεί για τους νεότερους να είναι ο Bill του Tarantino, αν όμως έπρεπε να διαλέξουμε ένα ρόλο για τον οποίο έχει μείνει στον κόσμο αυτός είναι στη σειρά Kung Fu των 70’s. Τότε που υποδύθηκε το σαολίν μοναχό Kwai Chang Caine που περιπλανιέται στην Αμερικανική Άγρια Δύση αναζητώντας τον αδερφό του, Danny και εξασφάλιζε πελατεία στους οδοντίατρους και το ΚΑΤ λόγω των πολλών σπασμένων δοντιών και καταγμάτων που μοίραζε στους εχθρούς του.

 

 

Μια σειρά τριών σεζόν με άπειρα flashbacks, spiritual theme και αρκετό ξύλο, που όμοιό της δεν είχε δει κανείς πριν από 50 χρόνια. To μεγαλύτερο παράδοξο ήταν ότι ο Carradine επελέγη για πρωταγωνιστής μη γνωρίζοντας καν από πολεμικές τέχνες. Και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι ο ρόλος γράφτηκε για τις προδιαγραφές ενός τύπου όπως ο Bruce Lee, γίνεται κατανοητό ότι κάτι άλλαξε εντελώς στην πορεία.

Έχεις δει ποτέ επίδειξη Kung Fu;

 

H μεγάλη αλήθεια είναι όμως ότι εκείνη την περίοδο ήταν αρκετά δύσκολο για τις αμερικανικές παραγωγές να δεχτούν Κινέζους πρωταγωνιστές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο Carradine ως ένα φαινομενικό αουτσάιντερ martial artist (που δεν ήταν) αλλά καλύτερος ηθοποιός από όλους να κερδίσει την εμπιστοσύνη των casting directors και τελικώς να γίνει ο Caine που κανείς δεν υπολόγιζε αλλά μπορούσε να σε διαλύσει με τη σαολίν εκπαίδευσή του. Όταν όλοι θυμούνται λόγια εκείνος μπορούσε να μιμηθεί περίφημα τη χορογραφία του εκπαιδευτή του.

Και έτσι γράφτηκε η ιστορία.

5 Kung Fu ταινίες που θα λατρέψεις.

Η σειρά Kung Fu ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την τηλεόραση και ο Carradine παρότι δεν έμαθε ποτέ πολεμικές τέχνες, έγινε ένας από τους πιο επιδραστικούς «καρατερίστες» της μικρής οθόνης. Το τέλος του μας άφησε με μια περίεργη γεύση και μια τεράστια απορία για το τι ακριβώς συνέβη -λέγεται ότι έχει βρεθεί και άλλο ένα αποτύπωμα στη σκηνή του φόνου- αλλά αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως δεν θα μάθουμε ποτέ.

Όπως και το αν τελικά συνέχισε να προσποιείται ότι γνωρίζει Kung Fu ή τελικά έγινε πραγματικός σαολίν εκπαιδευτής.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved