O Niki Lauda έπλασε τους πιλότους της νέας γενιάς

Όταν όλη η Formula One ήταν μέσα στους πλεϊμπόιδες, εκείνος δίδαξε πώς είναι να είσαι οδηγός και μηχανικός.

Δεν χρειάζεσαι πολλά λόγια για να περιγράψεις αυτό που σου ξυπνάει το όνομα «Niki Lauda». Η ιστορία του έχει γραφτεί από χιλιάδες πλευρές και με εκατομμύριους τρόπους, ωστόσο όλες καταλήγουν στον τύπο που κοίταξε το θάνατο με τα μάτια, αγνόησε τη φωτιά και τον τρόμο και στο τέλος επέστρεψε θριαμβευτής. Ένα καλογραμμένο σενάριο οσκαρικής ταινίας, το οποίο όμως ήταν γραμμένο στην πραγματική ζωή.

Αυτό ήταν όντως ο Niki Lauda.

 

Τέτοιοι ήρωες δημιουργούν μύθους, φτιάχνουν νέες καταστάσεις αλλά παράλληλα δημιουργούν νέα μονοπάτια για ανθρώπους που παραδειγματίζονται από αυτούς. Μπορεί ο Αυστριακός θρύλος της Formula One να έχει μείνει στην ιστορία ως εκείνος που μπήκε στη φωτιά και επέστρεψε δριμύτερος, ωστόσο η παρακαταθήκη του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι πολλή ανώτερη και από τον γολγοθά του προς την επιστροφή.

Διότι σε μια περίοδο που για όλους η Formula Οne σήμαινε αυθορμητισμός, αδρεναλίνη, χλίδα και ένα πολύ ακριβό χόμπι, ο Lauda το έκανε άθλημα.

 

H νέα γενιά

Η ταινία Rush μπορεί να έριξε λίγο παραπάνω σπίθα στη φωτιά, δείχνοντάς μας ότι Niki Lauda και James Hunt ήταν αντίπαλοι μέσα και έξω από τις πίστες μέχρι να επικρατήσει ο σεβασμός -στην πραγματικότητα είχαν καλύτερες σχέσεις- παρόλα αυτά πέτυχε 100% το ότι ο ένας έκανε συνεχώς καλύτερο τον άλλο.

 

 

Μέσα σε όλα όμως απεικόνισε την ωμή αλήθεια με την οποία αντιμετωπιζόταν εκείνη την εποχή η Formula One. Ο James Hunt ως απόλυτος πλεϊμπόι που έπινε και ύστερα πήγαινε για αγώνα δεν ήταν η εξαίρεση του κανόνα, αλλά ένα από τα πολλά κομμάτια του παζλ εκείνης της εποχής στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η εξαίρεση ήταν Lauda.

Αυτή ήταν η ζωή του μεγάλου του αντιπάλου.

Όταν όλοι απλώς νοιάζονταν για το πώς θα τρέξουν, ο Lauda όντας μηχανικός ήταν συνεχώς σε εγρήγορση και συνεννόηση με τους μηχανικούς του μονοθεσίου του, όταν οι νικητές τελείωναν τον αγώνα και έτρεχαν να πανηγυρίσουν παρέα με τη σαμπάνια εκείνος παρέμενε κολλημένος στο αμάξι και αναζητούσε τρόπους βελτίωσης για τον επόμενο αγώνα.

Ο Lauda δεν ήταν μόνο οδηγός αλλά και μηχανικός. Ένας αντι-σταρ που δίδαξε μια νέα σχολή οδηγών στη Formula One, αυτή που βασίζεται η σημερινή φουρνιά και έχει γεννήσει τεράστιους πιλότους και προσωπικότητες. Ποιοι είναι αυτοί;

 

 

Σαφώς και ο Lauda θα μνημονεύεται πάντα για όσα συνέβησαν σε εκείνη την πίστα του Nürburgring την 1η μέρα του Αυγούστου το 1976 και το μύθο της δραματικής του επιστροφής ύστερα από ένα μήνα, ωστόσο η επιρροή του στη Formula One είναι πολλή μεγαλύτερη ακόμα και από αυτό.

Διότι εκείνος πήρε τη λέξη μηχανοκίνητος και την πλάσαρε πλάι σε εκείνη του αθλητισμού.

Niki Lauda and Lewis Hamilton


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved