O Dennis Hopper έβαλε τις βάσεις για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο

Ηθοποιός, σκηνοθέτης αλλά και μία γνήσια φιγούρα του αμερικάνικου underground.

Ο Dennis Hopper δεν είναι μόνο ένα καλός ηθοποιός, δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης. Ο Dennis Hopper ένας ογκόλιθος της αμερικάνικης underground σκηνής, είναι μία περίπτωση ιδιαίτερη που δεν είναι εύκολο να την βρει κανείς στη σύγχρονη εποχή.

O Pierce Brosnan ήταν ο άνθρωπος που χρειάστηκε ο James Bond

Παρουσιαστικό που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καουμπόη και παιδί των λουλουδιών με συμπεριφορά που παραπέμπει σε μαστουρωμένο φοιτητή. Ένας άνθρωπος γεμάτος ταλέντο, που δεν μπόρεσε ποτέ να συμβιβαστεί με τα δεδομένα του Χόλυγουντ.

 

 
 

Ποιος είναι όμως ο τύπος αυτός; Ο άνθρωπος που αγαπήσαμε μέσα από τόσες ταινίες;

Στην ηλικία των 28 ετών ο Hopper έπαιρνε δεύτερους ρόλους σε γουέστερν της εποχής. Το 1965, ενώ ήταν στο Μεξικό -δημοφιλή προορισμό για τις περιπέτειες της εποχής- και κατά τη διάρκεια του wrap party της νέα ταινίας του John Wayne, είχε μία επιφοίτηση: "Ρε φίλε, μόλις είχα την πιο τρελή ιδέα για ταινία. Είναι για το πως είναι να είσαι πραγματικά ελεύθερος, να ζεις τη στιγμή, όταν όμως οι δυνάμεις της κοινωνίας  σε εμποδίζουν να χαρείς τη ζωή σου, τι γίνεται;" εκμυστηρευόταν σε νεαρό συνάδελφό του. Κάπως έτσι του ήρθε η ιδέα για την μεγαλύτερη εποτυχία του, το Easy Rider.

«Μήπως δεν είμαι ο άντρας που ήθελα να γίνω;»

Ο Dennis Hopper γεννήθηκε στο Κάνσας το 1936, περνώντας μια ζωή 55 χρόνων σαν καλλιτέχνης, ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Ο Hopper πιθανόν θα μείνει αξέχαστος περισσότερο από την ταινία του 1969 "ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΣ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΣ (Easy Rider)", στην οποία είχε διπλό ρόλο καθώς την σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε δίπλα στους Peter Fonda και Jack Nicholson.

 

 
 

Η ταινία έγινε σύμβολο αναφοράς τη δεκαετία του 1960 - και όχι μόνο - καθώς έδωσε στο Hopper τον χαρακτηρισμό του ανεξάρτητου δημιουργού και την καταξίωση από τους κριτικούς και πνευματικούς της 7ης Τέχνης.

Η φήμη στο πρόσωπό του, γεννήθηκε από την απειθαρχία στο Σύστημα και την αμφισβήτηση του Αμερικάνικου ονείρου και των συντηρητικών προτύπων, υποστηρίζοντας την ειρηνική επανάσταση στην μουσική και τον έρωτα (και τα ..ναρκωτικά), που ξεκίνησαν τα παιδιά των λουλουδιών. Τούτη μεγάλη του επιτυχία, όμως στάθηκε μοιραία στην προσωπική του ζωή - καθώς ο οχτάχρονος γάμος του με την πρώτη του γυναίκα Brooke Hayward διαλύθηκε και ο ίδιος βρέθηκε άσχημα μπλεγμένος με κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ.

 

 
 

Έκανε σύντομες εμφανίσεις στο "Cool Hand Luke" του Paul Newman καθώς και στις ταινίες του John Wayne: "The Sons of Katie Elder" (1965) και "True Grit" (1969), ενώ ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικής ερμηνείες που τον καταξίωσαν, περιλαμβάνονται οι ταινίες του Francis Ford Coppola "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ" (1979), "Out of the Blue" (1980) and "Rumble Fish" (1983).

Ο Hopper ήταν πάντα ένας επαναστάτης χωρίς αιτία, ίσως ο γνήσιος επαναστάτης της εποχής του. Δεν συμβιβάστηκε ποτέ με καμία πρακτική οδηγία του Χόλυγουντ και κάθε φορά βρισκόταν μπλεγμένος με κάποια υπόθεση όπου τον κατηγορούσαν πως ίσως και να είναι κάτι παραπάνω από ηλίθιος και άσχετος με το πως πρέπει κανείς να συμπεριφέρεται στην βιομηχανία του θεάματος.

Ο Hopper θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας σαν ένας πολύ ταλαντούχος επαναστάτης της οθόνης.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved