Όταν η μητέρα σου λατρεύει να σε «βασανίζει»

Το κάνουν από αγάπη αλλά τους αρέσει να μας βασανίζουν. Τι να κάνουμε, μητέρες μας είναι.

Όταν ήσουν μικρός ήταν το «φάε για να ψηλώσεις», ύστερα πήγαμε στο «αν δεν διαβάσεις θα φωνάξω τον πατέρα σου» και όταν πλέον έγινες άνδρας βαρύς και ασήκωτος, μορφωμένος και λαμπρός επιστήμων το ποιηματάκι μετατράπηκε σε «εγώ γιαγιά πότε θα γίνω;» έτσι για να κλείσουμε με τα σιγουράκια που όλοι κάπου έχουν ακούσει.

Αναμφίβολα οι χιλιοειπωμένες, πατροπαράδοτες ατάκες της Ελληνίδας μάνας προς τον υιό-θησαυρό είναι ανεξίτηλες και δεν θα παλιώσουν ποτέ, όσο και αν περάσουν τα χρόνια και οι καιροί θα την κάνουν πιο σύγχρονη και λιγότερο συντηρητική στην αντιμετώπισή μας.

Οι ατάκες προς τους υιούς πριν παντρευτούν ειδικά είναι το κάτι άλλο:

 

 

Όπως και να έχει, η ατάκα της Ελληνίδας μητέρας διαθέτει ποικιλία, έχει πολλούς παράγοντες και πολλές φορές δεν είναι καθόλου ευχάριστη καθώς αποτελείται από ένα κράμα απίστευτης ανησυχίας, κάποιου ενδιαφέροντος και ατέρμονης διάθεσης να μας βασανίσουν. Έτσι επειδή θέλουν και τις αφήνουμε.

Μάνα είναι μόνο μία λέει η παροιμία και εμείς συμφωνούμε απόλυτα. Το τι «μία» εξαρτάται από την περίσταση, ιδίως την ατάκα. Ακολουθούν 5 καταστάσεις μητέρας και γιου -συμπεριλαμβανομένης της ατάκας- που αρκετός κόσμος θα ταυτιστεί.

 

Όταν ξέρει με ποια είσαι και τι κάνεις στο δωμάτιο αλλά θέλει να τη δει

Είσαι στις τρυφερές σου στιγμές με το κορίτσι, ξέρεις ότι όλοι λείπουν από το σπίτι αλλά η μητέρα σου είναι ακόμα στο διαμέρισμα και ακούει τους «τρομακτικούς» θορύβους της απόλαυσης και το τρίξιμο των τείχων. Είναι η πρώτη φορά που εύχεται να έπαιζες PlayStation ή να ασχολείσαι με τον «εαυτό» σου από το να καταλάβει ότι κάνεις κάτι «πονηρό» με άλλη. Δεν είναι ότι θα στήσει αφτί έξω από την πόρτα αλλά θα θέλει να μάθει περισσότερα. «Τι κάνει αυτή στο παιδί μου;» αναφωνεί και «λιώνει» μέσα της, ακόμα και αν είσαι τόσο κόσμιος και διακριτικός που υπό νορμάλ συνθήκες δεν θα σε έπαιρνε κανείς χαμπάρι. Πίστεψέ με, άμα της έχει κάτσει στραβά από την αρχή δεν πρόκειται να συμπαθήσει ποτέ το κορίτσι και ας είναι το καλύτερο παιδί και ταυτόχρονα η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου. Εσύ όμως το ξέρεις αυτό και την οδηγείς στην έξοδο χωρίς να τη δει η μητέρα σου. Αυτό τη «σφάζει» εσωτερικά, γιατί το μόνο που ήθελε ήταν απλώς να τη δει, έτσι για να επιβεβαιώσει αυτό που φοβάται για το «βασανισμένο» της παιδί.

Πιθανή ατάκα: «Πότε θα τη δούμε την κοπέλα; Διότι για την ώρα μόνο την ακούμε».

Για αυτό όμως τις αγαπάμε πραγματικά τις μητέρες μας.

 

Όταν έρχεσαι αδυνατισμένος στο πατρικό

Έχεις ξεκινήσει πλέον την κοινή σου σταδιοδρομία με το κορίτσι στο νέο σας σπίτι, η πολυαγαπημένη σου μητέρα ακούει συνεχώς ότι κάνεις πολλές επισκέψεις στην πεθερά που σου ετοιμάζει ταπεράκι, σου στρώνει τραπέζι ή σε περιποιείται με διάφορους τρόπους και μέσα της ένα μικρό νεύρο έχει αρχίσει να σαλτάρει από τη ζήλια. Δεν της φτάνει που σε προσέχει κάποια άλλη «μαμά» -αφήνουμε στην άκρη τη γυναίκα σου για την οποία έχει πολλά ράμματα για τη γούνα της – ωστόσο το ότι και δεν σε βλέπει και ταυτόχρονα σε «ταΐζει» κάποια άλλη είναι διπλό χτύπημα. Έτσι όμως και πάρει χαμπάρι ότι «κολυμπάς» μέσα στα ρούχα σου, ότι ψάχνεις τις παλιές ζώνες του πατέρα σου, οι κοντομάνικες μοιάζουν πάνω σου με εξοπλισμό ομάδας NFL και ότι το μαγουλάκι έχει γίνει ένα με τη γνάθο τότε έχει οπλίσει ατάκα-δηλητήριο που πολύ θα ήθελε να πέσει στις αντίπαλες -γυναίκα και πεθερά- αλλά επειδή τις προτίμησες ετοιμάσου να βιώσεις εξ ολοκλήρου τον όλεθρο.

Πιθανή ατάκα: «Σήμερα πώς και δεν θα πας από την μητέρα της Σοφίας (αν τη λένε Σοφία);»

 Έχεις σκεφτεί ποτέ αλήθειες που δεν έχεις πει ποτέ στην μητέρα σου;

Όταν φέρνεις το παιδί σου σπίτι της

Δεν πα να έχουν περάσει «αιώνες» από τότε που έπαιζες με το ποδηλατάκι ή έκανες τα πρώτα σου βήματα με τη βοήθεια της μανούλας, για εκείνη θα είσαι πάντα κάτι πιο ευαίσθητο και μη μου άπτου πλάσμα και από κουτάβι. Όταν όμως σε βλέπει να δίνεις εσύ οδηγίες, να κάνεις εσύ κουμάντο στο παιδί σου, της φαίνεται λίγο περίεργο. Για εκείνη όσο καλός πατέρας και αν είσαι, ποτέ δεν θα είσαι τόσο «σωστός» όσο εκείνη. Μαλώνεις το παιδί; Σου λέει να μην είσαι σκληρός. Κλαίει το μωρό συνέχεια; Σου βάζει χέρι που δεν του το κόβεις. Γενικώς σε διορθώνει διαρκώς, αλλά αυτό που καταφέρνει είναι να σε κάνει «Τούρκο» παρά να σου εμφυσήσει την αίσθηση σοφίας που νομίζει ότι σου μεταδίδει. Και τσακώνεστε. Καμιά φορά πάρα πολύ, μέχρι που την απειλείς ότι δεν θα ξαναδεί το εγγόνι.

Πιθανή ατάκα: «Εντάξει αγόρι μου όπως θες. Θα ηρεμήσω». Όμως αυτό που θέλει να σου πει είναι: «Όταν κάνει υποδείξεις η σακαφιόρα η πεθερά σου είσαι στρατιωτάκι. Σαν τον πατέρα σου και εσύ.»

 

 
 

Όταν την αγνοείς επιδεικτικά

Έρχεσαι σπίτι μετά τη δουλειά, ύστερα από διακοπές, μετά από καιρό τέλος πάντων και εκείνη προσπαθεί να μάθει τα πάντα αλλά εσύ θες να δώσεις την ίδια προσοχή με εκείνη και σε όλους όσοι είναι μαζί στη σύναξη. Μάλιστα επειδή έχετε τη συγκεκριμένη «στενή» σχέση, δίνεις στους υπόλοιπους μια μικρή προτεραιότητα χωρίς ωστόσο να έχεις καταλάβει ότι μόλις πλήγωσες τον βαθύ εγωισμό της μανούλας. Σαν την εμμονικά ερωτευμένη κοπέλα που τα είχες στο Λύκειο θα δοκιμάσει τα πάντα για να κερδίσει έστω για λίγο την ματιά σου, αλλά εσύ είσαι σαν τον Tim Duncan στα trash talking του Kevin Garnett. Από το ένα μπαίνει και από το άλλο βγαίνει. Μην σου φανεί περίεργο που για να κερδίσει την προσοχή σου μπορεί να ξεστομίσει κάτι πολύ έντονο. Από ένα μήνυμα που της έστειλε κάποιος πρώην που είδε στο δρόμο, μια fake ιστορία που μόνο στις ταινίες βλέπουμε μέχρι και ένα reminder μιας άβολης στιγμής από το παρελθόν σου, ακόμα και αν δίπλα σου κάθεται η ζηλιάρα κοπέλα σου.

Πιθανή ατάκα: «Τόσο παθιασμένο φιλί δεν τον έχω ξαναδεί να δίνει ποτέ όπως σε εκείνο κορίτσι». Μπλέξιμο.

 

 

Όταν έχεις αρρωστήσει αλλά δεν θέλεις τη φροντίδα της

«Θα σου φέρω σούπα», «αγόρασα Depon αναβράζων για να μην πνιγείς με τα χάπια», «σου έχω πάρει ήδη αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά και ό,τι άλλο είχε το φαρμακείο» είναι μερικές ατάκες που μια φοβισμένη μητέρα εκσφενδονίζει προς τον γιόκα της, ακόμα και αν αυτός έχει ένα μικρό βηχαλάκι. Και μόνο που έχεις ακούσει όλα αυτά τα πιεστικά «ποιήματα» ενδεχομένως να αρρώστησες περισσότερο από τη ζάλη, με αποτέλεσμα να μην θες να τη βλέπεις ζωγραφιστή, ούτε και να της απαντάς στα τηλέφωνα. Το βάζεις στο αθόρυβο και οι κλήσεις της μαμάς είναι περισσότερες και από τους ειδικούς φόρους του ρεύματος. Εκεί είναι όμως που πρέπει να δώσεις σημάδια ζωής, έστω ένα «ναι μαμά, είμαι τέλεια. Πάω στη δουλειά τώρα» και ας έχεις 40 πυρετό γιατί αλλιώς θα έχεις επισκέψεις στο σπίτι. Θα είναι τάχα μου περαστική αλλά θα σου φέρει τέσσερις σακούλες και μια μπηχτή για τη γυναίκα σου μόλις δει έστω και ένα πράγμα ότι λείπει από το σπίτι.

Πιθανή ατάκα: «Καλά και αυτή η γυναίκα σου πολύ ανεύθυνη, σε άφησε χωρίς βούτυρο». Αυτό είδε ότι λείπει από το ψυγείο, αλλιώς θα σου έλεγε ότι δεν έχετε αναψυκτικά για την κοιλίτσα σου.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved