Η Rey έβαλε στο πάνθεον του Star Wars την δυναμική και χαρισματική γυναίκα

Σε ένα ανδροκρατούμενο -μέχρι τότε- genre, γεννήθηκε η ηρωίδα που έκανε την διαφορά. Και η Δύναμη ήταν μαζί της.

Όταν το 2012 η Disney αγόρασε την Lucasfilm από τον George Lucas, όλοι ήξεραν ή αν μη τι άλλο υποψιάζονταν το κίνητρο που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση. Για κάθε ικανό επιχειρηματία, το νέο απόκτημα του κολοσσού είχε εν δυνάμει την ικανότητα να αποτελέσει τη νέα αστείρευτη πηγή εσόδων. Για τους φανς, το μήνυμα ήταν σαφές: το Star Wars θα έκανε τη μεγάλη επάνοδο, όμως όχι με τον τρόπο που πολλοί φαντάζονταν.

Το franchise των Star Wars ήταν εξαρχής μία καθαρά ανδροκρατούμενη οικογένεια. Μπορεί στην ιστορία να εμφανίζονταν γυναικείοι χαρακτήρες, όμως αυτοί ήταν εμφανώς λιγότεροι σε σχέση με τους άντρες πρωταγωνιστές. Όταν είχαμε την πριγκίπισσα Leia, για παράδειγμα, ναι μεν ήταν βασικός χαρακτήρας, ωστόσο η ιστορία βασιζόταν στον Luke Skywalker. Στην prequel τριλογία, υπήρχε η βασίλισσα Padme, αλλά αυτή έπρεπε να θυσιαστεί ώστε ο Anakin να γίνει Darth Vader. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι ηρωίδες επιτελούσαν έναν ρόλο περισσότερο διεκπεραιωτικό. Ήταν το μέσον προς τον στόχο και ποτέ ως ο στόχος. Μέχρι που ήρθε η Rey.

 

 

Το όραμα της Disney ήταν ξεκάθαρο. «Θέλουμε μία γυναίκα ηρωίδα που να μπορεί να βασιστεί όλο το reboot πάνω της και να είναι τόσο badass που σε κανέναν να μη λείψει ο Luke Skywalker ή ο Ben Solo ως βασικοί πρωταγωνιστές». Ή κάπως έτσι φαντάζει στα δικά μου μάτια τέλος πάντων με βάση το τελικό αποτέλεσμα.

Η Rey ήταν το μεγάλο outsider και το μεγάλο στοίχημα, σε κινηματογράφο και πραγματικότητα. H Daisy Ridley, το κορίτσι για το οποίο κανείς δε γνώριζε το παραμικρό πριν το μεγάλο breakthrough και δεν ενέπνεε καμία εμπιστοσύνη στο κοινό, βρήκε την τέλεια αντανάκλαση στη Rey, το χωρίς ρίζες κορίτσι που τα έβαλε με τη Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης και νίκησε, παρά το ότι αποδείχθηκε εγγονή -και κόρη- του Palpatine οπότε εξ αίματος μία ροπή προς το κακό την είχε. Για πρώτη φορά, έγινε αυτή για την οποία ο άντρας πρωταγωνιστής θυσιάζεται -Kylo Ren- και εκείνη στην οποία εναποτίθεται το μέλλον του γαλαξία και του ονόματος ενός δημιουργήματος που μετράει 45 χρόνια ζωής. Η απόδειξη ότι μία γυναίκα είναι απόλυτα ικανή να ηγηθεί όπως και ένας άντρας.

 

rey4

 

Το πιο σημαντικό στον χαρακτήρα της Rey είναι ότι δεν έσπασε μόνο το στερεότυπο του φύλου αλλά κατέρριψε κάθε άγραφο, απαρχαιωμένο κανόνα σχετικά με το ποιος πληροί τα κριτήρια του να είναι ήρωας. Κριτήρια που σε έναν βαθμό καθρεπτίζουν τον καθωσπρεπισμό και την αγαθοφάνεια της κοινωνίας. Δυστυχώς. Ο σωτήρας έπαψε να είναι ο καθόλα καλός. Ο προερχόμενος από το καλό και προοριζόμενος για το καλό. Έχει πάθη και τα αναγνωρίζει. Το φως και το σκοτάδι συνυπάρχουν μέσα του και επικρατεί πότε το ένα και πότε το άλλο ανάλογα με τη δική του εσωτερική μάχη. Όπως ένα από τα πιο βαθυστόχαστα αποφθέγματα του Martin Luther King που ενίοτε -εσφαλμένα- θεωρούμε κλισέ: «Υπάρχει λίγο καλό στους χειρότερους από εμάς και λίγο κακό στους καλύτερους από εμάς. Όταν το ανακαλύψουμε, θα είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στο να μισούμε τους εχθρούς μας».

Αποκορύφωμα των παραπάνω, όταν η Rey αυτοαποκαλέστηκε Skywalker. Για να είμαστε ειλικρινείς, το να πεις τη Rey «Palpatine» και όχι «Skywalker» είναι σαν να λες μάνα αυτή που γέννησε το παιδί και όχι αυτήν που το μεγάλωσε. Όμως, η Rey δε νοιάστηκε ούτε για το παρελθόν της, ούτε για την πραγματικότητα. Ενδιαφέρθηκε μόνο για την ουσιαστική αλήθεια. Τη δική της αλήθεια και την ψυχή της. Αν αυτό δεν είναι πρότυπο δύναμης, δεν ξέρω τι είναι. Και εκεί ακριβώς είναι που κέρδισε προσωπικά και κινηματογραφικά.

 

 

Μία γυναίκα ρακοσυλλέκτρια από τον Jakku, παρά τις πάσης φύσης δυσμενείς πιθανότητες, παρά το φύλο και την καταγωγή της, έγινε τελικά η ελπίδα των αποδεκατισμένων Jedi. Την ίδια στιγμή που το ξεγραμμένο αντιφαβορί, που αρκετοί κατέκριναν πριν καν δουν στην οθόνη, αναζωπύρωσε τις προσδοκίες για την επική συνέχεια ενός ιστορικού franchise, αποδεικνύοντας ότι και μία γυναίκα μπορεί να ηγηθεί στα μεγάλα box office και δίνοντας τον δυναμισμό της ως απάντηση σε όποιον την αμφισβητούσε.

Της τα είπε και η στρατηγός -πια- Leia που όσο να ‘ναι κάτι παραπάνω ήξερε: «Ό,τι και να κάνεις, όπου κι αν πας, έχεις την ελπίδα ενός γαλαξία μαζί σου».

 

Πολλά κείμενα σε περιμένουν στο αφιέρωμα του Ratpack.gr, κάνοντας κλικ στην παρακάτω φωτογραφία:

 

main starwars



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved