Μήπως το «Top Gun: Maverick» θα είναι καλό τελικά;

Οι κριτικές από τη CinemaCon το αποθεώνουν σε βαθμό λατρείας και εμείς αναρωτιόμαστε.

Δεν είναι δα και από τις ταινίες εκείνες που περιμέναμε ότι θα δούμε και δεν θα ρίξουμε κράξιμο για λόγους ασέβειας προς το original, το οποίο δεν είναι δα καμιά ταινία που πέρασε και απλώς ακούμπησε, αλλά διαμόρφωσε μια ολόκληρη γενιά ανδρών και ταινιών.

Τι σημαίνει το Top Gun για τον κόσμο;

 

Το διάστημα 1986 μέχρι σήμερα είναι μεγάλο, οι πρωταγωνιστές της ταινίας μεγάλωσαν μεν (Val Kilmer, Kelly McGillis), αλλά ένας εξ αυτών ακόμα και στα 60 του (Τοm Cruise) δείχνει ακόμα ακμαίος και ίδιος με πριν 36 χρόνια, για αυτό και επιβιβάζεται στο F-18 του και ετοιμάζεται για νέες πτήσεις. Ίσως για αυτό και το σίκουελ του Top Gun έχει πάρει το όνομά του. Top Gun: Maverick.

 

Θυμίζουμε την υπόθεση

Αυτή τη φορά λοιπόν ο Pete «Maverick» Mitchell δεν είναι ένας νεαρός μάχιμος πιλότος αλλά ένας εκπαιδευτής των πλέον ατρόμητων χειριστών πολεμικών αεροπλάνων, ζώντας ακόμα τη ζωή στα όρια με την αδρεναλίνη να τον διακατέχει σε καθημερινή βάση η οποία είναι αρκετή να τον κρατήσει στον αέρα και όχι σε κάποιο γραφείο.

Το μονοπάτι του ωστόσο θα διασταυρωθεί απρόσμενα με εκείνο του υποσμηναγού Bradley Bradshaw (Milles Teller) ο οποίος δεν είναι άλλος από τον γιο του αδικοχαμένου φίλου του Goose και ένα μπαράζ ενοχών και φαντασμάτων του παρελθόντος στοιχειώνουν τον πρωταγωνιστή. Ο Maverick θα πρέπει να χειριστεί το ενοχικό παρελθόν, τις αναμνήσεις από το θάνατο του φίλου του και ταυτόχρονα να χειριστεί με μαεστρία μία ακόμα αποστολή από αέρος που ενδεχομένως να του κοστίσει τη ζωή.

Καλή ακούγεται στη θεωρία η υπόθεση, ωστόσο μέχρι να τη δούμε στη μεγάλη οθόνη δεν εμπιστευόμαστε τίποτα και κανέναν. Ούτε καν το επικό τρέιλερ του νέου φιλμ.

 

 

Οι κριτικές ωστόσο μας κάνουν να αναθεωρήσουμε

Μπορεί να είναι από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες του 2022 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρκετός κόσμος δεν είναι έτοιμος (συναισθηματικά) για ένα φιλμ που μπορεί να χαλάσει την αισθητική του αυθεντικού, κάτι που είναι απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε δει πολλές παπάτζες ταινίες που γυρίστηκαν μετά από χρόνια και δεν έφτασαν σε κανένα βαθμό την αισθητική των προκατόχων τους. Είτε ως sequel, είτε ως reboot.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν η ταινία που θα βγει στις αίθουσες 25 Μαΐου στις αίθουσες παίζεται για ορισμένους τυχερούς στην CinemaCon αλλά προς μεγάλη μας έκπληξη τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι διθυραμβικά.

Μια ματιά στο παρακάτω άλμπουμ θα σε πείσει ότι ίσως και να ήμασταν υπερβολικοί για τις αρνητικές σκέψεις προς την επιστροφή του Tom Cruise στη μάχη των αιθέρων:

 

 

Είναι βέβαιο ότι κάποια movie classics οφείλεις να μην τα αγγίζεις ούτε κάνοντας reboot, ούτε καν δίνοντας συνέχεια, ειδικά όταν αυτή γίνεται 40 χρόνια από την εποχή του original. Όταν όμως αυτή γίνεται με σεβασμό στο original και βρίσκει ζωή στη νέα πραγματικότητα τότε ενδεχομένως να αξίζει μια προσπάθεια.

Ατάκες όπως «μια υπέροχη επιστροφή για το franchise που άξιζε τόσα χρόνια υπομονής», «η σκηνοθεσία είναι εξωπραγματική» ή «πρόκειται για ένα αριστούργημα αδρεναλίνης» όσο να είναι ανεβάζουν κατακόρυφα το hype για μια ταινία που πολύς κόσμος είχε αμφιβολίες και σίγουρα πατάει πιο γερά στα πόδια της όσο πλησιάζει η μέρα που θα τη δούμε και στη χώρα μας.

Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει  ο σκηνοθέτης Joseph Kosinski που πήρε τη θέση του αδικοχαμένου Tony Scott (σκηνοθέτης του original) αλλά και η φλόγα του Tom Cruise στους αιθέρες.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved