Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: O Έλληνας μαθηματικός που ενέπνευσε τον Αϊνστάιν

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, παντού θα βρεις κάποιον Έλληνα. 

Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι τον πιο διάσημο Έλληνα μαθηματικό κι αυτό είναι κρίμα. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή έχει κάνει πράγματα που πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει σήμερα. Ένα από αυτά τα κατορθώματα ήταν όταν βοήθησε τον ίδιο τον Άλμπερτ Αϊνστάιν να λύσει ένα μαθηματικό πρόβλημα.

Ο Καραθεοδωρής ήταν γνωστός εκτός Ελλάδας ως Konstantin Carathéodory και συχνά αναφέρεται και ως Καραθεοδωρή. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες μαθηματικούς.

Πώς το Levi's τζάκετ του Albert Einstein έγινε το διασημότερο του κόσμου

Το επιστημονικό του έργο επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης. Τα περισσότερα έργα του τα έγραψε στα γερμανικά όμως. Κι εδώ φαίνεται και ο λόγος που δεν είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα. Μόνο ελάχιστοι Έλληνες τον γνωρίζουν κι αυτό είναι κρίμα.

 

 
 

Πολλοί μπερδεύονται και λένε πως ο Κ.Κ. ήταν δάσκαλος του Αϊνστάιν αλλά όμως δεν είναι έτσι ακριβώς. Η ιστορία λέει πως όντως ο ίδιος ο Αϊνστάιν τον φώναζε χαϊδευτικά δάσκαλο αλλά όμως στην ουσία ο Κ.Κ. τον βοήθησε να λύσει ένα μαθηματικό πρόβλημα.

Ο Καραθεοδωρή υπήρξε πολύπλευρος και παραγωγικός μαθηματικός που έβαλε τη σφραγίδα του σε όλα τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε.

Πεδία της έρευνάς του ήταν: ο λογισμός των μεταβολών, οι μερικές διαφορικές εξισώσεις, οι πραγματικές συναρτήσεις, οι μιγαδικές συναρτήσεις, η γεωμετρική οπτική, η θερμοδυναμική, η θεωρία των συνόλων, η αστρονομία και η ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του στον λογισμό των μεταβολών, η οποία χρονολογείται από το 1904.

Η επιστήμη σου εξηγεί πως νιώθεις όταν βρίσκεις το άλλο σου μισό

 
 

Ποια ήταν όμως τελικά η σχέση του Κ.Κ. με τον μεγάλο Αϊνστάιν;

Για τις σχέσεις των δύο μεγάλων επιστημόνων, έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Επειδή όμως, όπως και σε όλα μας τα άρθρα, δεν αναφέρουμε ό,τι είναι αναπόδεικτο, θα παραθέσουμε όλα όσα προκύπτουν από τις πηγές που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ο Καραθεοδωρή γεννήθηκε όπως αναφέραμε το 1873, ενώ ο Αϊνστάιν το 1879. Όταν το 1905 ο Αϊνστάιν παρουσίασε την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, ο Καραθεοδωρή έχοντας τελειώσει τη διδακτορική του διατριβή, αναζητούσε εργασία. Το 1916, ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Ανάμεσα στις φήμες που κυκλοφορούν, είναι ότι ο Αϊνστάιν οικειοποιήθηκε τη Θεωρία της Σχετικότητας (Ειδικής και Γενικής) από τον Καραθεοδωρή. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχτεί και πολύ αμφισβητούν αυτή τη φήμη.

Ουσιαστικά ο Κ.Κ. βοήθησε τον μεγάλο μαθηματικό να τελειώσει την θεωρία του. Οι φήμες όμως συνεχίζονται μέχρι σήμερα, φυσικά είναι όλες αβάσιμες.

Πιο επιεικείς φήμες, αναφέρουν ότι η συμβολή του Καραθεοδωρή στην ολοκλήρωση τόσο της ειδικής, όσο και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, ήταν πολύ σημαντική. Όταν ο Αϊνστάιν ολοκλήρωσε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας το 1916 και την δημοσίευσε στο περιοδικό “Annalen der Physik” με τον τίτλο “Die grundlagen der allgemeinen Relativitatstheorie”, πολλοί είπαν ότι η συμβολή και η βοήθεια του Καραθεοδωρή στην επεξεργασία των μαθηματικών σχέσεων της θεωρίας αυτής, ήταν πολύ μεγάλη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved