8 ατάκες από το Godfather που πρέπει να εφαρμόσεις στη ζωή σου

Σίγουρα τις γνωρίζεις, αλλά πόσες έχεις καταφέρει να ακολουθήσεις;

Ο καθένας από εμάς έχει να θυμάται τις δικές του αγαπημένες ατάκες από το Godfather. Χώρια του ότι είναι καλογραμμένες, μας έβαλαν στον κόσμο της Cosa Nostra και μας δίδαξαν πως σκέφτονται τα μέλη της. Όμως στον πραγματικό κόσμο που δεν βρίσκεται μέσα στο σενάριο του Godfather, κάποιες από αυτές τις ατάκες δεν θα μπορούσες να τις χρησιμοποιήσεις πουθενά.

 

 

Υπάρχουν όμως και οι άλλες. Λιγότερο γνωστές -ίσως- που δεν ανήκουν αποκλειστικά στα μέλη της οικογένειας Corleone. Δεν γράφτηκαν για γκάνγκστερς αλλά για άντρες. Είναι διδάγματα που αν καταφέρεις να βάλεις στη ζωή σου, θα καταφέρεις να την κάνεις -αν όχι καλύτερη- σίγουρα πιο ουσιαστική. Γιατί οι κανόνες που ορίζουμε εμείς οι ίδιοι για την ζωή μας, υπερνικούν όλους τους άλλους. Εμείς διαλέξαμε τις παρακάτω.

 

  • Vito Corleone: ‘‘Friendship is everything. Friendship is more than talent. It’s more than the government. It is almost equal to the family’’.

O κανόνας που οφείλεις να θυμάσαι αν θέλεις η ζωή σου να κυλήσει με σιγουριά και ευτυχία. Οι φίλοι, ορίζουν την ζωή ενός άντρα. Οι κολλητοί, αποτελούν κομμάτι του. Την στιγμή που θα προδώσεις μία μεγάλη φιλία, έχεις προδώσει τον ίδιο σου τον εαυτό.

  • Sollozzo: I don’t like violence, Tom. I’m a businessman. Blood is a big expense.

Όχι ότι πρέπει να πάρεις στο 100% την ατάκα του Solozzo, αλλά πριν αποφασίσεις να σηκώσεις τα χέρια για να μονομαχήσεις, οφείλεις να θυμάσαι το παραπάνω: το αίμα κοστίζει. Το μεθοδευμένο σχέδιο και η επιχειρησιακή στρατηγική, μπορούν πολλές φορές να φέρουν αποτελέσματα πριν αποφασίσεις να σηκώσεις τα μανίκια.

Αν θεωρείς ότι γνωρίζεις τον Νονό, παίξε αυτό το κουίζ.

  • Don Vito Corleone: A man who doesn’t spend time with his family can never be a real man.

Η παραπάνω ατάκα έχει δέκα φορές μεγαλύτερη σοφία από το an offer he can’t refuse. Ό,τι και αν νομίζεις για τον εαυτό σου, δεν θα φτάσεις ποτέ στο επίπεδο που θέλεις αν δεν ξοδέψεις χρόνο με την οικογένεια σου. Με τα παιδιά σου και την γυναίκα σου, με τους συγγενείς σου. Είναι οι ρίζες σου και οι ρίζες είναι για να τις περιποιούμαστε. Όχι να τις ξεριζώνουμε.

 

 

  • Michael Corleone: Fredo, you’re my older brother and I love you, but don’t you ever go against the family again. Ever.

Την στιγμή ωστόσο που εσύ θα φροντίζεις να θυμάσαι το τι πάει να πει να είσαι οικογενειάρχης, καλό είναι να το θυμίσεις και στα δικά σου αδέρφια. Η οικογένεια δεν είναι θεσμός. Είναι τα πάντα. Και οι άνθρωποι που στρέφονται ενάντια στην οικογένειά τους, ουσιαστικά εξοστρακίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Βοήθησέ τους να δουν την αλήθεια.

  • Don Vito Corleone: Revenge is a dish best served cold.

Και είναι αλήθεια. Να είσαι υπομονετικός και να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή. Η εκδίκηση δεν είναι ο στόχος, αλλά πολλές φορές είναι αναγκαία. Αυτό που κάνει την διαφορά, είναι να έχεις την υπομονή και την σοφία για να ξέρεις πότε να χτυπήσεις.

Διάβασε εδώ για το πως το Godfather μας έκανε να αγαπήσουμε την μαγειρική.

  • Michael Corleone: I respect those who tell me the truth no matter how hard it is.

Οι φίλοι λένε την αλήθεια. Όσο σκληρή και αν είναι αυτή. Το αν θέλεις την ακούσεις ή ακόμη καλύτερα αν μπορείς να την ακούσεις, έχει να κάνει με τον δικό σου χαρακτήρα. Γνωρίζουμε όμως σίγουρα αυτό. Οι φίλοι που εκτιμήθηκαν για τις αλήθειες που είπαν, κατέληξαν να γίνουν αδέρφια με τους κολλητούς τους.

  • Don Vito Corleone: Great men are not born great, they grow great.

Όχι, τα πράγματα στη ζωή δεν γίνονται όπως στις ταινίες. Πρέπει να κοπιάσεις για να γίνεις σπουδαίος, να έχεις όραμα και να πασχίσεις ξανά και ξανά. Ακόμη και όταν έχεις αποτύχει άλλες εκατό φορές. Για να αγγίξεις το σπουδαίο, πρέπει εσύ ό ίδιος να γίνεις σπουδαίος. Οι μεγαλύτεροι άντρες στην ιστορία κατέληξαν σπουδαίοι. Και όσοι πίστεψαν ότι γεννήθηκαν σπουδαίοι, τους έφαγε το χώμα. Και τα μυαλά τους.

  • Michael Corleone: There are many things my father taught me here in this room. He taught me: Keep your friends close but your enemies closer.

Μην κάνεις τα λάθη του Sonny. Για να μπορέσεις να κόψεις το φίδι από το κεφάλι, πρέπει πρώτα να βρεις την φωλιά. Και αυτό σημαίνει ότι θα καλεστείς πολλές φορές στη ζωή σου να παίξεις με φίδια, ακόμη και αν δεν είσαι ένα από αυτά.

Ακολουθούν άλλες 6 ατάκες προς γνώση και συμμόρφωση.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved