Ο Raul Julia «έφυγε» λίγο πριν το γύρισμα

Θυμόμαστε την ευγενική φυσιογνωμία που έδινε συνεχώς λόγους να τον συμπαθείς αλλά δεν πρόλαβε να συμμετάσχει στην τελευταία του ταινία.

Για το ελληνικό κοινό το όνομα Raul Julia ενδεχομένως να είναι συνδεδεμένο με εκείνο του Αριστοτέλη Ωνάση (The Richest Man in the World) και για τους gamers στο Street Fighter του 1995 αν και δεν είναι ακριβώς αντιπροσωπευτικό του ποιόντος του ηθοποιού από το Πουέρτο Ρίκο. Αν είμαστε ειλικρινής ένας είναι ο ρόλος που τον έκανε πραγματικά συμπαθή σε όλους και αυτός έχει να κάνει με την πιο μαύρη κωμωδία των 90’s, την ανεπανάληπτη Addams Family και το σίκουέλ της. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τις επικές του στιγμές σε δύο ταινίες με gothic χαρακτήρα, μαύρο και ωμό χιούμορ, αστείο «τρόμο» και ατάκες που δεν έβγαζαν κανένα απολύτως νόημα αλλά σου άναβαν το φιτίλι του γέλιου.

 

 

Στην Οικογένεια Addams είχες πολλούς χαρακτήρες να εστιάσεις: Από την μικρή και τρομακτική Wednesday (Christina Ricci), τον στρουμπουλό και γκαφατζή αδερφό της, Pugsley, τον αλά Frankenstein υπηρέτη, Lurch, την Morticia Addams της Anjelica Houston, τον υπέροχο Uncle Fester του Christopher Lloyd, ακόμα και το pet-παλάμη ονόματι Thing. Κανείς όμως δεν τραβούσε τόση προσοχή όσο ο Gomez Addams του Raul Julia.

 

 

Τα προβλήματα ξεκίνησαν αμέσως μετά

Οι αναποδιές είναι μέσα στη ζωή και ο Raul Julia πάνω στην επιτυχία του είδε τον καρκίνο να εμφανίζεται την πιο ακατάλληλη στιγμή. Η διάγνωση έγινε το 1993 και ανάφερε ότι έπασχε από καρκίνο του στομάχου, κάτι που τον οδήγησε γρήγορα στο χειρουργείο και την επέμβαση. Με την εγχείριση να είναι επιτυχημένη ο χαμογελαστός ηθοποιός -53 ετών τότε- έκλεισε να παίξει και σε ταινία, «The Burning Season» η οποία μάλιστα του έδωσε Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο Emmy. Δυστυχώς για εκείνον δεν έλαβε ποτέ τα βραβεία του.

 

 

Τρώγοντας το αγαπημένο του sushi, o Julia υπέστη τροφική δηλητηρίαση με αποτέλεσμα να μεταφερθεί άμεσα από τα σκηνικά στο Μεξικό σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες και παρότι η υγεία του ήταν επιβαρυμμένη ο ίδιος δεν σκέφτηκε στιγμή να τα παρατήσει. Βγήκε από το νοσοκομείο και ακόμα και αν έμοιαζε σωματικά εξασθενημένος έχοντας χάσει πολλά κιλά κατάφερε να ολοκληρώσει την ταινία και ταυτόχρονα να κλείσει συμφωνία για το φιλμ «Desperado» του Robert Rodriguez. Εκεί που όλοι περίμεναν να συμπρωταγωνιστήσει πλάι στον Antonio Banderas.

Τα προβλήματα όμως δεν έλεγαν να τον αφήσουν και τον Οκτώβριο του 1994 διακομίζεται ξανά στο νοσοκομείο με οξύ στομαχόπονο, έχοντας όμως στις αποσκευές το σενάριο για την νέα του ταινία προκειμένου να μελετήσει καλά το ρόλο του. Στις 24 Οκτωβρίου του 1994 ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τα γυρίσματα του «Desperado» και οι παραγωγοί μαθαίνουν ότι τα νέα για την υγεία του δεν είναι καλά. Παρόλα αυτά δεν πιστεύουν στιγμή ότι δεν θα ξεπεράσει τα προβλήματα.

Τέσσερις μέρες πριν όμως, ο Julia υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ και ανήμερα της πρεμιέρας των γυρισμάτων το τεράστιο χαμόγελό του έσβησε για πάντα. Μια ευγενική φυσιογνωμία που «έφυγε» σε μικρή ηλικία και το Hollywood έχασε έναν άνθρωπο που πρόλαβε να αφήσει εξαιρετικό έργο, κυρίως όμως κέρδισε παντού συμπάθειες όποιο ρόλο και αν επέλεξε να κάνει. Φτάνει μόνο να δεις τον Gomez του «Addams Family» για να τον συμπαθήσεις πραγματικά.

 

Gomez Addams


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved