John Frusciante: Ο κιθαρίστας που μετουσίωσε τους εφιάλτες του σε μελωδίες

Η ιστορία του και η μεγάλη επιστροφή του στους Red Hot Chili Peppers.

Οι φωνές στο κεφάλι του John Frusciante ήταν όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθούν. Αυτές οι φωνές ήταν εκεί από τότε που θυμόταν ο κιθαρίστας – στην πραγματικότητα ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας τους που πήρε την κιθάρα για πρώτη φορά σε ηλικία επτά ετών – αλλά εδώ και μήνες προέβλεπαν την καταστροφή, λέγοντάς του ότι έπρεπε να προχωρήσει, προτρέποντάς τον να εγκαταλείψει τη ζωή που είχε χαράξει για τον εαυτό του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και κατά βάθος ο Frusciante ήξερε ότι είχαν δίκιο.

Ο John Anthony Frusciante είναι Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής, συνθέτης και μουσικός παραγωγός. Γνωστός στο ευρύ κοινό έγινε λόγω της παρουσίας του στο διάσημο αμερικανικό alternative rock συγκρότημα, Red Hot Chili Peppers, με τους οποίους ηχογράφησε πέντε άλμπουμ.

 

 
 

Ο Frusciante έχει δημιουργήσει δέκα σόλο άλμπουμ. Όσο αφορά το στυλ της μουσικής του, έχει επηρεαστεί από διάφορα είδη. Ο ίδιος επικεντρώνει την μουσική του στην μελωδία και το συναίσθημα.

Ποιος όμως δεν έχει λατρέψει τα σόλο του στην κιθάρα; Ποιος δεν έχει ακούσει έστω κι ένα από τα αριστουργήματα που έχει βγάλει κατά καιρούς, και με τους Red Hot Chili Peppers αλλά και μόνος του, μέσα από τα προσωπικά του άλμπουμ;

Εγώ προσωπικά τον έμαθα μέσα από ένα δικό του δίσκο. Το λεγόμενο To Record Only Water For Ten Days. Είχα πάθει την πλάκα μου θυμάμαι, εκεί γύρω στο 2001.

 

 
 

Για να μπούμε όμως στην παράδοξη νοοτροπία του John Frusciante πρέπει να θυμηθούμε ένα βασικό fact από την καριέρα του: Την περίοδο που πλαισιώνει την αποχώρησή του από ένα από τα πιο επιτυχημένα ροκ συγκροτήματα του κόσμου (Red Hot Chili Peppers), χρειάζεται μόνο να ακούσετε τη μουσική του πρώτου σόλο άλμπουμ του, το Niandra La Des And Usually Just A T Shirt του 1995.

Ηχογραφημένο σε ένα τετρακάναλο και επηρεασμένα έντονα από τους ηχητικούς εκκεντρικούς Syd Barrett και Captain Beefheart, τα «τραγούδια» με περίεργο τίτλο (Your Pussy's Glued To A Building On Fire, Blood On My Neck From Success) έχουν μία κουδουνιστή ακουστική κιθάρα και σουρεαλιστικούς/παράλογους στίχους από τη ροή της συνείδησης του. Αυτός είναι ο ήχος του υπερφορτωμένου νοητικού κυκλώματος του που λιώνει. Εκείνη η περίοδος ήταν η πιο σκληρή γι’ αυτόν οικονομικά, αλλά προσωπικά την προτιμώ ακόμη και από εκείνη με τους Red Hot.

Πλέον όμως η επιστροφή του είναι μόνιμη και απ’ ότι φαίνεται έχει όρεξη να βγάλει αρκετά άλμπουμ με τους Red Hot.

 

 

Σίγουρα είναι ένας κιθαρίστας που έχει αφήσει ιστορία με τις πιο φανκ μελωδίες του, μελωδίες όμως που είναι βγαλμένες μέσα από τους προσωπικούς του εφιάλτες, μιας και ήταν για χρόνια εξαρτημένος σε ουσίες.

Ο John Frusciante θα είναι πάντα ένας θρύλος της μοντέρνας μουσικής και σίγουρα πλέον θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες τη γενιάς του. Τα δάχτυλα του είναι μαγικά και δε είναι τυχαίο πως το παρατσούκλι του είναι Trickfinger.

Εμείς περιμένουμε πολλά από αυτόν η αλήθεια είναι. Γιατί; Μα γιατί γύρισε και πάλι στους Red Hot. Ελπίζουμε όμως την ίδια στιγμή να μην αφήσει την προσωπική του πορεία η οποία είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved