Assosiated Press Αυτό λέγεται μηχανοκίνητος αθλητισμός

Είτε στηρίζεις Verstappen, είτε Hamilton η απάντηση του Michael Masi στον Toto Wolff περιγράφει ακριβώς το πιο μαγικό φινάλε της Formula 1.

Είναι η στιγμή που άπαντες έχουν γουρλώσει τα μάτια τους. Ο Lewis Hamilton έχοντας πάρει το ρίσκο να τερματίσει με φθαρμένα ελαστικά, πλησιάζει προς τον όγδοο τίτλο της καριέρας του, την ώρα που στη Red Bull Racing Honda τα βάζουν με την τύχη τους βλέποντας τη διαφορά του Max Verstappen με τον πρωτοπόρο να μειώνεται μεν αλλά το χρονικό πλαίσιο να στενεύει. Μόνο ένας εξωγενής παράγοντας μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

 

 

Ένας ολόκληρος τίτλος μπορεί να κριθεί στη λεπτομέρεια, αλλά ο Hamilton δεν είναι ένας οδηγός της σειράς που θα κάνει το λάθος. Τα πάντα μοιάζουν προδιαγεγραμμένα. Σε κάθε γύρο που περνάει ο Verstappen θα μειώνει τη διαφορά του από την προπορευόμενη Mercedes με όπλο τη φρέσκια μαλακή γόμα, αλλά τα μαθηματικά δείχνουν ότι ο Hamilton θα κρατήσει μέχρι τέλους. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την έκβαση αυτού του αγώνα. Μάλλον έτσι νομίζαμε όλοι. Μετά από αυτόν τον ιστορικό αγώνα στο Grand Prix του Abu Dhabi, δεν θα ησυχάσουμε ποτέ ξανά για τον νικητή, μέχρις ότου δούμε και επίσημα κάποιον να περνάει τη γραμμή του τερματισμού.  

Στον 52ο από τους 58 γύρους, αυτός ο παράγοντας Χ ονόματι Nicholas Latifi της Williams προσκρούει στα προστατευτικά, τα θραύσματα του μονοθεσίου του απλώνονται στην πίστα και το Safety Car του αγώνα λαμβάνει δράση. Ο κόσμος δεν ξέρει τι να πιστέψει. Από τη μία το κομβόι που αναμένεται να δημιουργηθεί πίσω από τη λαμπρή Aston Martin θα εξανεμίσει τη διαφορά των οδηγών, από την άλλη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο αγώνας να έχει λάβει ήδη τέλος καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν θα προλάβει να καθαριστεί η πίστα μέχρι την τελευταία καρό σημαία.

 

latifi

To μοιραίο τρακάρισμα του Latifi έξι γύρους πριν το φινάλε
 

Οι γύροι περνούν βασανιστικά αργά, αλλά το βλέπεις από την οδήγηση του Hamilton, κυρίως όμως από την αναστάτωση του Toto Wolff στο συνεργείο της Mercedes ότι κάτι πάει να στραβώσει. Ο Hamilton είναι μπροστά, τα ελαστικά ου κοστίζουν συνεχώς χαμένα δευτερόλεπτα αλλά τα πέντε μονοθέσια στα οποία έχει ρίξει γύρο και  τον χωρίζουν από τον Verstappen ενδεχομένως να του δίνουν το οξυγόνο για να αντέξει μέχρι το τέλος.

Ο αγωνιστικός διευθυντής των Grand Prix, Michael Masi έχει μπροστά του ελάχιστα δευτερόλεπτα να πάρει μια απόφαση. Να ακολουθήσει τους κανονισμούς και να αφήσει τα μονοθέσια ως έχουν ή να δώσει στο κοινό μια ευκαιρία για το απόλυτο highlight. Η απόφασή του είναι ειλημμένη: Στον τελευταίο γύρο ο Verstappen πρέπει να πάει ακριβώς πίσω από τον Hamilton για να παίξουν στα ίσα τον τίτλο. Αυτή η κίνηση μοιάζει καταδικαστική για τη Mercedes, ωστόσο είναι αυτή που για χάρη του θεάματος μπορεί να γράψει ιστορία.

 

formula one

Η στιγμή της προσπέρασης
 

Το απόλυτο contrast

Ο Ολλανδός έχει ένα μόνο γύρο για να φέρει τα πάντα τούμπα. Τοποθετείται πίσω από τον Hamilton και δεν χάνει καθόλου χρόνο. Πατάει το γκάζι, σχεδόν αμέσως προσπερνάει τον Hamilton και τα γουρλωμένα μάτια του κόσμου αναζητούν τρόπο να ανοίξουν ακόμα περισσότερο από την αδρεναλίνη και ένα περιστατικό βγαλμένο από το τρελό σενάριο. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τι έχει γίνει. Ο Hamilton χωρίς ελαστικά κάνει την απέλπιδα προσπάθεια να περάσει αλλά με τόσο φθαρμένη γόμα δεν μπορεί να τη φέρει στον αντίπαλό του.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, μια ολόκληρη κερκίδα που φοράει τα «οράνιε» πανηγυρίζει δίχως αύριο το απόλυτο contrast συναισθημάτων, σε έναν αγώνα διαφορετικών ταχυτήτων. Στο μυαλό των περισσότερων έρχεται το σκηνικό του 2008 όταν ο Hamilton ως πιλότος της McLaren με την προσπέρασή του στον τελευταίο γύρο προκαλεί καρδιακά στη Ferrari και τον Felipe Massa που νομίζει ότι έχει κατακτήσει τον τίτλο. Αυτή τη φορά όμως η απογοήτευση είναι στο πλευρό της Mercedes και στη Red Bull αδιαφορούν που έχασαν για μια ακόμα χρονιά το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Έχουν ζήσει ένα μικρό θαύμα καθώς ο Verstappen κατακτάει το πιο συγκλονιστικό πρωτάθλημα τον τελευταίων ετών, με τον πλέον συναρπαστικό τρόπο.

 

 

Η μέρα δεν ανήκει στον Hamilton, αλλά του αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα για αυτό που έχει καταφέρει τη φετινή σεζόν. Είναι εκείνος που με ντεμαράζ εμφανίσεων μετέτρεψε έναν περίπατο του Verstappen σε θρίλερ της τελευταίας στροφής, είναι εκείνος που προσπέρασε με το «καλημέρα» τον αντίπαλό του δίνοντας σε όλους το δικαίωμα να πιστέψουν ότι μπορεί να τα καταφέρει κερδίζοντας εκτός από τον νέο πρωταθλητή και τον Sergio Perez που εν τέλει ήταν αυτός που του στέρησε τον τίτλο καθυστερώντας τον για χάρη του teammate του.

 

 

Τέσσερις λέξεις που λένε μονάχα την αλήθεια

Μπορεί μετά από αυτό ο Lewis Hamilton να μην επιστρέψει ποτέ το ίδιο ανταγωνιστικός όπως στο παρελθόν, ενδεχομένως και του χρόνου να διαλύσει την κάθε λογική και να προσπεράσει τον Michael Schumacher στο πάνθεον των οδηγών. Κανείς δεν γνωρίζει από του χρόνου ποιο μονοθέσιο θα επωφεληθεί πραγματικά, αν ο Verstappen θα φτιάξει σερί πρωταθλημάτων ή αν ο Charles LeClerc με τον Lando Norris θα διεκδικήσουν πρωτάθλημα, ή πώς θα είναι οι Κυριακές μας δίχως τον «Iceman», Kimi Raikkonen.

 

 

Μετά και το τελευταίο αποτέλεσμα στο Grand Prix του Abu Dhabi είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που έλειπε στη Formula 1 τόσα χρόνια επέστρεψε για τα καλά. Το απρόβλεπτο που περιγράφει απόλυτα την απάντηση του Michael Masi στον έξαλλο Toto Wolff, όταν ο δεύτερος ζήτησε το λόγο για την τοποθέτηση του Verstappen πίσω από τον Hamilton στον τελευταίο γύρο.

«Αυτό λέγεται μηχανοκίνητος αθλητισμός». Τέσσερις λέξεις που κρύβουν την απόλυτη αλήθεια σε ένα άθλημα που είχε χάσει το ενδιαφέρον του εδώ και πολλά χρόνια.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved