O «πρύτανης» του Χόλιγουντ παραμένει και σήμερα ένας παντοδύναμος γίγαντας.

Μέχρι και σήμερα και παρότι έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 ταινίες, ο Dolph Lundgren είναι γνωστός ως Ιβάν Ντράγκο, ο αντίπαλος του Rocky Balboa στο Rocky 4, αλλά και ως μέντορας του νεότερου Drago στο Creed 2. Για όσους δεν είναι σινεφίλ, τον ξέρουν μέχρι σήμερα ως «τον Ρώσο που τα έβαλε με τον Ρόκι». Ένας χαρακτηρισμός που είναι ευχή και κατάρα για τον Σουηδό ηθοποιό, που σήμερα γίνεται 64 χρονών. Ναι παιδιά, ο «Ιβάν» μεγάλωσε. Και το να αποκτήσει αυτόν τον ρόλο που τον καθιέρωσε, είναι πιο δύσκολο απ’ ότι νομίζεις.

 

 

Είναι πολλά που δεν ξέρεις γι’ αυτόν

Σε αντίθεση με τα περισσότερα «νταμάρια» του κινηματογράφου, ο Dolph ήταν τόσο macho όσο έδειχνε. Ήταν πρωταθλητής του καράτε με 2 dan στην κατοχή του, υπήρξε προπονητής της Εθνικής Σουήδιας στο καράτε, ενώ πέρασε και από τις Ειδικές Δυνάμεις. Δούλεψε ως μπράβος στο Σίδνεϊ και έφτασε να γίνει μέχρι και ο σωματοφύλακας της Grace Jones – τελικά έκανε και σχέση μαζί της. Το ακόμα καλύτερο; Όσο μεγάλοι ήταν οι μύες τόσο είναι και το IQ του. Ο Dolph παραμένει μέχρι και σήμερα μέλος της Mensa, ενώ σε επίπεδο σπουδών έφτασε μέχρι το μεταπτυχιακό ως χημικός μηχανικός. Μάλιστα πήρε και υποτροφία για το ΜΙΤ, αλλά η Jones τον έπεισε να εγκαταλείψειτις σπουδές και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις ταινίες. Ήταν κάπου εκεί που έκανε την πιο ανέλπιστη εμφάνιση στην πιο ανέλπιστη ταινία. Στο «A View to A Kill» του James Bond.

 

 

Από μπράβος, μποξέρ

«Ο Dolph δεν είναι απλά τεράστιος. Είναι μεγαλύτερος από την Δανία» είχε δηλώσει ο Roger Moore, που προφανώς είχε μπερδέψει την χώρα καταγωγής του ηθοποιού. Ο Lundgren έπαιξε έναν μπράβο στο πλευρό του Max Zorin (του ρόλου του Christopher Walken) στο A View to A Kill. Όταν έμαθε για τον ρόλο του Ivan Drago, ο Lundgren έστειλε στον ατζέντη του Stallone φωτογραφίες και βίντεο ώστε να δείξει την σωματοδομή του. Όταν τελικά κατάφερε να περάσει από οντισιόν, οι παραγωγοί σκέφτηκαν πως δεν κάνει για τον ρόλο καθότι ήταν πολύ ψηλός για τον Stallone. Ωστόσο επιλέχτηκε με τον Ρόκι να του λέει: «Καταλαβαίνεις πως σε προτιμήσαμε από 5.000 άλλους υποψηφίους;».

 

 

Η προπόνηση ενός γίγαντα

Η σωματοδομή του Dolph είχε τρομάξει τον Stallone. Είχε αποφασίσει πως τα χτυπήματα στην ταινία (τα περισσότερα από αυτά), πρέπει να είναι αληθινά. Ο Σταλόνε ήξερε άλλωστε πως η ταινία θα προκαλούσε λόγω της κόντρας Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης. Η πρώτη  κόντρα του Σουηδού έγινε με τον Καρλ Γουέδερς, τον Apollo Creed της καρδιάς μας. Σε μία από τις προπονήσεις, ο Λούντγκρεν εκτόξευσε τον Γουέδερς στην άλλη άκρη του ρινγκ. Απείλησε ότι θα παραιτηθεί από την ταινία και χρειάστηκε να τον ηρεμήσει ο Σταλόνε για συνεχιστούν τα γυρίσματα. Αλλά ούτε ο τελευταίος την έβγαλε καθαρή. Την τέταρτη ημέρα της προπόνησης, ο Σταλόνε ένιωσε δυνατό πόνο στο στήθος. Έμεινε στο νοσοκομείο 4 ημέρες, με τους γιατρούς να τον ενημερώνουν πως ο Ντολφ τον είχε χτυπήσει τόσο δυνατά στο στέρνο, που δημιουργήθηκε οίδημα. Η καρδιά δεν μπορούσε να διαμοιράσει σωστά το αίμα στο υπόλοιπο σώμα προκαλώντας ζαλάδες και πόνο. Οι προπονήσεις συνεχίστηκαν, με τον Ντολφ να βάζει 10 κιλά μυϊκής μάζας για τις ανάγκες του ρόλου, κάνοντας καθημερινά πυγμαχία, αεροβική και βάρη.

 

Mιας και τα λέμε, θυμάσαι έναν άλλο γίγαντα από το Κόναν;

Η εικόνα του αήττητου Ρώσου

Για το σινεμά, τις κριτικές και την κοινή γνώμη, η νίκη του Rocky ήταν μία νίκη έναντι της Σοβιετικής Μηχανής. Ο γίγαντας έπεσε, όπως συνέβη και με την περεστρόικα λίγα χρόνια αργότερα. Αυτός που δεν έχασε ποτέ την μάχη ωστόσο, ήταν ο Dolph Lundgren. Ήταν το ξεκίνημα μίας καριέρας γεμάτης action movies, που συνεχίστηκε με τον «Παγκόσμιο Στρατιώτη» και έφτασε μέχρι τους «Αναλώσιμους». «Αυτό που μου αρέσει είναι πως, στο μυαλό του κόσμου, ο Ivan Drago παραμένει να είναι ένας από τους πιο απειλητικούς χαρακτήρες που έγιναν ποτέ», είχε δηλώσει ο Λούντγκρεν σε συνέντευξη. Ήταν το στήσιμο. Το ύψος. Η τρομαχτική ου σωματική διάπλαση. Όλα όσα σε έβαζαν στη θέση του Rocky και σε έκαναν να λες ότι «κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή την αρκούδα». Και ίσως γι’ αυτό ο Lundgren να έχει συνδεθεί με τον ρόλο αυτό. Γιατί κατάφερε να μετατρέψει τον εαυτό του, χωρίς καμία επαφή με την υποκριτική, σε ζωντανή απειλή. Δεν ήταν ένας δύσκολος ρόλος, αλλά ο χαρακτήρας δεν θα είχε την διαχρονικότητα αυτή χωρίς τον Lundgren. 

Μπορεί να μην είδαμε ποτέ τη μάχη του με τον Rocky στο «Creed 2», τουλάχιστον το Youtube μας χάρισε την κομμένη σκηνή έστω και με αυτό τον τρόπο.

 

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved