Πώς είναι να ζεις μόνος σου για ένα χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;

Ο Chris Cassidy μέτρησε 378 μέρες. Πέρυσι με το ξέσπασμα του Covid-19 ήταν ο ένας εκ των τριών αστροναυτών που παρέμειναν στον ISS.

Το να είσαι μόνος σου στο διάστημα δεν είναι κάτι το εύκολο, τόσες μέρες εκεί πάνω σίγουρα δεν θα είναι ότι πιο ευχάριστο.

Ο Chris  Cassidy πρόσφατα αποχαιρετίστηκε στους συναδέλφους του αστροναύτες της NASA, Doug Hurley και Bob Behnken ιστορική αποστολή στο ISS. Κι όμως ο άνθρωπος αυτός άντεξε εκεί πάνω. Ο ίδιος τραβούσε για σχεδόν ένα χρόνο φωτογραφίες από το διάστημα. 

Ο ίδιος ήταν πρώην πεζοναύτης και το 2004 επιλέχτηκε να γίνει αστροναύτης από τη NASA. Πέρασε 378 μέρες στο διάστημα, μόνος του, εκανε 10 space walks και συμμετείχε σε πολλές αποστολές του ISS, δηλαδή του Διεθνούς ΔΙαστημικού Σταθμού. 

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν μόνος του στο διαστημικό σταθμό ISS για πάνω από ένα χρόνο..Ο ίδιος λέει πως το να είσαι σε ένα διαστημόπλοιο είναι ακριβώς σαν να βρίσκεσαι σε ένα σπίτι, πρέπει να το τακτοποιείς και να το καθαρίζεις κανονικά. 

 

 

Η συναρμολόγηση του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998 ενώ το πρώτο του πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2000. Ο ΔΔΣ εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 400,2 χλμ. και 409,5 χιλιομέτρων.

Ο Cassidy ονειρευτόταν από μικρός να περπατήσει στο διάστημα και στην ουσία αυτό ήταν το όνειρο της ζωής του. Ο ίδιος λέει πως η εκτόξευση μπορεί να διαρκεί μόνο μερικά λεπτά αλλά στην ζωή του ατροναύτη κυριαρχεί κυρίως το τεχνικό κομμάτι. Στην ουσία ο αστροναύτης είναι απλά ένας καλός τεχνικός.

 

 
 

Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα ως προς την επιφάνεια της Γης 27.744 χιλιόμετρα ανά ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιφορές την ημέρα. Ο ίδιος ο Cassidy λέει πως όσα simulators κι αν περάσει ένας αστροναύτης ποτέ δεν θα είναι το ίδιο με το πραγματικό πράγμα. Κανείς ποτέ δεν πρόκειται να σου πει πως είναι οι κραδασμοί από τους πυραύλους όταν αφήνουν τη Γη. Στο σπίτι του στη Γη ο Cassidy ποτέ δεν χρησιμοποιεί μάσκα ύπνου αλλά μέσα στο διαστημόπλοιο την χρειάζεται μιας κι έχει τόσα πολλά μ ικρά led lights που πραγματικά δεν μπορεί να κοιμηθεί. 

 

 
 

Επειδή η περίοδος της τροχιάς του σταθμού γύρω από τη Γη είναι μία φορά κάθε 90 λεπτά, οι παρατηρητές εντός του ΔΔΣ βιώνουν μια ανατολή ή δύση του ηλίου περίπου κάθε 45 λεπτά. Ο ίδιος ο Cassidy λέει πως καμιά φορά όταν είσαι στο διαστημόπλοιο ξεχνάς πως ταξιδεύεις 5 μίλια κάμε δευτερόλεπτο. Όταν ξυπνάς μέσα στο σκάφος όλα είναι εντελώς σκοτεινά και μπορείς να δεις τη Γη από ψηλά. Είσαι 250 μίλια πάνω από τη Γη. 

Πώς είναι όμως να ζεις εκεί πάνω για πάνω από έναν χρόνο;

Δες εδώ τι είπε γι' αυτό ο αστροναύτης Cassidy: 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved