AP Images Zach Galifianakis: Πώς είναι να είσαι συμπατριώτης με έναν τρελό του Hollywood;

Ένας συντάκτης ανακαλύπτει τον Κρητικό μέσα στον γνωστό ηθοποιό.

Πώς είναι άραγε να είναι κανείς συμπατριώτης με έναν πολύ διάσημο τύπο του Χόλυγουντ; Κι όμως ο Γαλυφιανάκης είναι από την Κρήτη. Ο ίδιος την εκτιμάει πολύ και μάλιστα έχει κάνει πολλές δηλώσεις στο παρελθόν για το αγαπημένο του νησί όπου κρατάνε οι ρίζες του.

Εγώ ο ίδιος όμως αισθάνομαι κάπως περίεργα να βλέπω αυτόν τον παράξενο τύπο που κάνει τόσα και τόσα στην οθόνη, που τον γνωρίζει όλος ο κόσμος και να φαντάζομαι πως θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε στο ίδιο σχολείο και να έχουμε παρόμοιες εμπειρίες από το νησί.

Τώρα πως σου ήρθε αυτό θα μου πεις; Είδες τι βάζει με το μυαλό του κανείς όταν κάθεται όλη μέρα μπροστά από τον υπολογιστή;

 

 
 

Ποιος είναι ο Ζακ Γαλυφιανάκης;

Έλληνας δεύτερης γενιάς, ο Ζακ Γαλυφιανάκης μπορεί να μην μιλάει ελληνικά, ωστόσο διατηρεί την ελληνικότητα του χαρακτήρα του. Είναι περήφανος που είναι Έλληνας και μάλιστα θέλει κάποια στιγμή να μετακομίσει σε κάποιο βουνό της Κρήτης για να ζήσει μόνιμα. Σε αυτή τη σκέψη δεν γίνεται να μην με πιάσει γέλιο. Σκέφτομαι τον Γαλυφιανάκη να σκαρφαλώνει σε κάποιο βουνό της Κρήτης και να έχει εκείνο το αστείο ύφος που τόσο τον χαρακτηρίζει.

Σίγουρα θα γελούσαν και οι πέτρες αν έσκαγε σε κανένα "μιτάτο" για να φάει βραστό με μακαρόνια από τα χέρια του βοσκού από την άλλη όμως είναι κάπως θετικό που ο Γαλυφιανάκης είναι Κρητικός. Σε πιάνει μία παράξενη ταύτιση. Ίσως να λέγαμε πως είναι ένας «εναλλακτικός Κρητικός» που ξεστράτησε κι έγινε διάσημος του Χόλυγουντ.

 

 
 

Oι γονείς του πατέρα του Ζακ μετανάστευσαν από την Κρήτη στις ΗΠΑ. Φοίτησε στο Wilkes Central High School και στη συνέχεια σπούδασε Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο North Carolina State University, αν και δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του.

Μετρ της κωμωδίας – όπως τον χαρακτηρίζουν έγκριτοι κριτικοί, παραδέχεται ότι δεν ήταν εύκολο να μεγαλώσει σαν Έλληνας, καθώς η οικογένειά του, ήταν η μόνη ελληνική στη μικρή πόλη που έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Νότια Καρολίνα. Με λίγα λόγια ήταν ένας Κρητικός στη μέση της αμερικάνικης ηπείρου που είναι γιγαντιαία. Ποτέ όμως δεν ξέχασε το πνεύμα του πραγματικού Κρητικού.

 

 

Γιατί ο Γαλυφιανάκης είναι μάλλον ένας αληθινός Κρητικός

Μάλιστα, θυμάται ακόμη πως υπήρχαν παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία, ένα εξ αυτών, ότι μετά από κάθε οικογενειακό τραπέζι, όλο το σπίτι μύριζε σκόρδο, ψητό κρέας και ελαιόλαδο. Αυτό σημαίνει πως η οικογένεια του κρατούσε όλες τις παραδόσεις κι αυτό το ασπάστηκε και ο ίδιος.

Επισκέπτεται την Ελλάδα μάλλον σπάνια, πρώτη φορά βρέθηκε στην Κρήτη όταν ήταν δεκατεσσάρων ετών και πάλι πριν από λίγα χρόνια. Όμως έχει δηλώσει απερίφραστα την επιθυμία του μα μείνει στην Κρήτη και να ασπαστεί τα Κρητικά έθιμα. Μάλιστα αναφέρει πως λατρεύει τα κατσίκια και τα βουνά της πατρογονικής του κληρονομιάς.

 

 
 

Πώς θα ήταν ο Ζακ Γαλυφιανάκης να ζούσε στην Κρήτη;

Από αυτή τη δήλωση αμέσως το μυαλό μου φτιάχνει εικόνες για το πως θα ήταν ο Γαλυφιανάκης να είναι γείτονας μου στο χωριό και να αράζουμε μαζί στο περιβόλι και να πίνουμε ρακές. Σίγουρα θα είχε πολλές ιστορίες να μου πει από το Χόλυγουντ. Σίγουρα ο Γαλυφιανάκης θα ήταν η χαρά των γέρων στο καφενείο.

Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέψει, ότι αμέσως μετά από ένα τέτοιο ταξίδι, η επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα στις ΗΠΑ είναι πάντα δύσκολη. Κρήτη ή Αμερική; Σίγουρα ο άνθρωπος εκεί εργάζεται αλλά πολύ απλά εγώ το φαντάζομαι κάπου κοντά στη σύνταξη του να σκάει μόνιμα Κρήτη, κάπου Νότια, σε κάποια ερημική παραλία και να γίνεται ένα με το Κρητικό τοπίο. Γιατί όχι ρε Ζακ; Σκέψου το.

Δες εδώ μερικές από τις πιο διάσημες στιγμές του Ζακ:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved