Η επιβράβευση στα Emmy είναι το επιστέγασμα για μια σειρά φαινόμενο που αξίζει να τη δεις.

Δεν αποτελεί υπερβολή ότι το «Ted Lasso» ήρθε στη ζωή μας τη στιγμή που το χρειαζόμασταν περισσότερο. Μία η καραντίνα και ύστερα οι γενικότερες δυσκολίες της καθημερινότητας δεν ήθελαν πολύ για να μας ρίξουν με τα μούτρα στο καλοκάγαθο συναίσθημα το οποίο έφερε στη ζωή μας ο Jason Sudeikis και αξιολάτρευτη σειρά του coach Lasso. Του προπονητή American Football που μετατρέπεται σε κόουτς ποδοσφαιρικής ομάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

 

Ένα συναίσθημα που πραγματικά αγγίζει όποιον τη βλέπει, τη στιγμή που τα αουτσάιντερ αποκτούν τόλμη και οι αδύναμοι μία ελπίδα στη διεκδίκηση των πιο τρελών τους ονείρων. Πάνω από όλα όμως το «Ted Lasso» πέτυχε νεύρο σε ένα κομμάτι του εαυτού μας το οποίο πραγματικά λείπει από την καθημερινότητά μας. Αυτή την αφέλεια, την καλοκάγαθη αίσθηση των πραγμάτων η οποία ωστόσο δεν περνάει μέσα ως μια πραγματικότητα που υφίσταται μόνο στον φανταστικό κόσμο της σειράς, αλλά που θα μπορούσε να συμβεί και στον καθέναν από μας.

Πώς όμως μπορεί το Ted Lasso πραγματικά να μας κάνει καλύτερους;

 

Ποιος είναι Άθικτος;

Ο Ted τα καταφέρνει και ας μην ξέρει κυριολεκτικά τι του γίνεται. Το γεγονός ότι πιάνει δουλειά σε μια θέση ιδιαιτέρως νευραλγική όπως αυτή του προπονητή σε μια ομάδα που παλεύει μάλιστα να σώσει την κατηγορία, παρόλα αυτά η ασχετοσύνη του με το άθλημα δεν έχει να κάνει με τη θέλησή του για νίκη.

 

 

Το ότι είναι αδύναμος στον κόσμο του ποδοσφαίρου το γνωρίζει και με το παραπάνω, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κρύψει την αδυναμία του. Μάλιστα μέσω αυτής είναι που γίνεται δυνατότερος, από την αδυναμία του καταφέρνει να περάσει το δικό του και τελικώς να δώσει στο σύνολο, από την πρόεδρο μέχρι και τον τελευταίο του παίκτη τη «φλόγα» που τον διακατέχει. Αυτή του νικητή.

 

Ο πιο θετικός πάντα έχει το πάνω χέρι

Είναι κλισέ; Σίγουρα. Θα σου προσφέρει τη νίκη; Μάλλον όχι. Το ότι θα σε βοηθήσει να κερδίσεις όμως πολλές μάχες είναι δεδομένο. Κανένας άνθρωπος με θετικό τρόπο σκέψης, με αισιόδοξο πνεύμα και πίστη στις δυνατότητές του δεν απέτυχε ποτέ, ή τουλάχιστον έπεσε προσπαθώντας.

 

 

Ο Ted Lasso σε ένα κόσμο όπως αυτός που ξέρουμε θεωρητικά θα ήταν το παιδί της φάπας, ωστόσο αυτό που καταφέρνει να σου περάσει είναι ότι είναι προτιμότερο να δείχνεις αυτό που είσαι –μάλλον να μην κρύβεις την αθώα πλευρά σου- στα δύσκολα και ας το θεωρήσουν οι γύρω σου αιτία εκμετάλλευσης. Ειδικά στις πιο ακραίες συνθήκες πρέπει να μην ξεχνάς ποιος είσαι. Μόνο τότε θα έχεις καθαρό μυαλό και πλεονέκτημα.

 

Μην αφήνεις τα λάθη σου να καθορίσουν το ποιος είσαι

Σε αυτή την περίπτωση το μάθημα δεν έρχεται από τον Ted αλλά από τη Rebecca. Το αφεντικό της ομάδας θα λέγαμε ότι είναι η κακιά της υπόθεσης που εξαιτίας ενός άσχημου διαζυγίου μένει με μία ομάδα στο χέρι για την οποία δεν νοιάζεται ουσιαστικά καθόλου.

Βλέποντας τον Ted να τα πηγαίνει περίφημα κάνει ότι μπορεί για να τον σαμποτάρει, ωστόσο μέσα από την καθημερινή τριβή και ένα ιδιαίτερο δέσιμο, η κακιά της σειράς θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταματήσει να κατηγορεί τον εαυτό της για το διαζύγιο, ότι εν τέλει δεν θα καθορίσει η πορεία του διαζυγίου της το άτομό της, ενώ παράλληλα θα κάνει ένα βήμα προς την καταπολέμηση των δαιμόνων της.

 

 

Οι λάθος επιλογές δεν μας κάνουν απαραίτητα και κακούς ανθρώπους, όχι όσο τις αφήνουμε να μας κάνουν κουμάντο. Η τελική ομολογία της προς τον Ted είναι το μεγαλύτερο παράσημο που μπορεί να μας κάνει η αλήθεια και η επίγνωση του ότι κάτι κάνουμε λάθος.

 

Εκτίμηση: Μια μορφή επιβεβαίωσης

Το να δείχνεις στην ομάδα ή τους ανθρώπους γύρω σου ότι τους εκτιμάς είναι κάτι σαν την επιβεβαίωση στη σχέση. Ή μάλλον είναι η κίνηση ματ του coach Lasso στην ομάδα του. Μόνο που το μυστικό δεν είναι να το πεις απλώς, αλλά να το εννοείς. Ο κόσμος γύρω σου δεν χρειάζεται απλώς να ακούει ότι τον εκτιμάς, το χρειάζεται συστηματικά. Από αυτούς που το αξίζουν αυτονόητα, μέχρι και εκείνους που δεν το περιμένουν.

 

 

Ειδικά σε μια ομάδα, χρειάζεται να υπάρχει ένας τύπος που να συντονίζει τους πάντες, που να είναι η καρδιά της. Με το να κάνεις συνεχώς πράγματα για το έργο σου, θα δεις έναν καλύτερο κόσμο να φτιάχνεται γύρω σου. Φτάνει τα λόγια και οι φιλοφρονήσεις να έρχονται από την καρδιά σου και όχι επειδή κάποιος σε ανάγκασε. Τα μάτια σου πάντα θα σε προδίδουν.

Αν ακόμα δεν την έχεις δει, έχεις κάνει μεγάλο φάουλ. Δώσε μια ευκαιρία στον Ted Lasso όπως έδωσε και ο κόσμος του ποδοσφαίρου σε έναν τύπο που δεν είχε ιδέα από το άθλημα.

 

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved