Σωτήρης Μουστάκας: Ο άνθρωπος που έμαθε την Ελλάδα να γελάει στα δύσκολα 80’ς

Ο θρύλος της βιντεοκασέτας που είχε στο αίμα του την κωμωδία.

Ποιος δεν έχει δει μια φορά στη ζωή του μία ταινία του Σωτήρη Μουστάκα; Ποιος δεν έχει γελάσει με κάποια από τις αιχμηρές του ατάκες; Στην αρχή μπορεί να σου μοιάζει κάπως γελοίος αλλά σιγά σιγά καταλαβαίνεις πως το χιούμορ του ήταν απόλυτα εναρμονισμένο με την Ελληνική πραγματικότητα της δεκαετίας του 80. Μία δεκαετία που μπορεί να έδωσε πολλά στην Ελλάδα αλλά την ίδια στιγμή πήρε άλλα τόσα.

Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννιέται στις 17 Σεπτεμβρίου 1940 σε ένα χωριουδάκι της κυπριακής Λεμεσού ως το όγδοο και τελευταίο παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας. Λατρεύει την όπερα, μαθαίνει βιολί και κλασικό τραγούδι, στα 16 όμως, λόγω εφηβείας, αλλάζει η χροιά της φωνής και η καριέρα του τενόρου έληξε  πρόωρα. Κι όμως αυτά τα πρώτα χρόνια του με την μουσική θα του χαρίσουν τελικά τις βάσεις για να αναπτύξει το ταλέντο του στην ερμηνεία.

 

 

Ο ίδιος ο Σταυρίδης του είχε πει πως σίγουρα είχε γνήσια φλέβα κωμικού. Αυτό είχε συμβεί όταν ο Μουστάκας είχε πάει να δει μία παράσταση του στο θέατρο όταν ήταν ακόμη έφηβος. Ο Σωτήρης ζητάει αυτόγραφο, μιμούμενος τον Σταυρίδη, όπως τον είχε δει να κάνει στον κινηματογράφο. Τον βλέπει ο Σταυρίδης που τον μιμείται, γελάει και του λέει: Μπα: Εσύ έχεις και φλέβα κωμικού, μπράβο. Πώς σε λένε αγοράκι μου;  Σωτήρη, απαντάει εκείνος. “Α, Σωτηράκη, καλά, άντε τώρα στην πλατεία να δεις παράσταση”.

 

 
 

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός στη γειτονιά μου όταν πηγαίναμε στο βίντεο κλαμπ να πάρουμε τις νέες βιντεοκασέτες από τα ελληνικά στούντιο. Τα πρώτα που νοικιάζαμε ήταν φυσικά ο Μουστάκας και ο Ψάλτης. Όποιος δεν έχει βιώσει την χαρά μιας βιντεοκασέτας του Μουστάκα δεν ξέρει τι θα πει γνήσια ελληνική κωμωδία των 80’ς.

Ο Σωτήρης Μουστάκας έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 60 αλλά στην πραγματικότητα έγινε γνωστός με τις βιντεοταινίες που έκανε την δεκαετία του 1980. Εκεί ήταν που τον έμαθε όλη η Ελλάδα αλλά έγινε πασίγνωστος και στους Έλληνες του εξωτερικού.

 

 
 

Το 1980 ξεκινά μια τρομερή δεκαετία κινηματογραφικής δράσης με ταινίες που θα έχουν εισπρακτική επιτυχία στις αίθουσες. Ο Παρθενοκυνηγός κάνει την αρχή, κι ακολουθούν: Καθένας με την τρέλα του, Γεύση από Ελλάδα, Πάτερ Γκομένιος, Το ψώνιο, Το μεγάλο ρουθούνι, Η νονά, Καμικάζι τσαντάκιας, Μήτσος ο ρεζίλης, Δυναστείας, Ροζ γάτος, Το παίζω και πολύ άντρας, Ο Τσιτσιολίνος και πολλές άλλες, που θα γίνουν καλτ και θα χαρακτηρίσουν τα ’80ς. Με την είσοδο του βίντεο, ο Σωτήρης Μουστάκας θα παίξει σε βιντεοταινίες αριστουργήματα, ενώ η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση θα είναι στον Ελ Γκρέκο το 2007.

Ο Μουστάκας είχε εκφράσει πολλές φορές την αγάπη του για την ηθοποιία και το θέατρο. Είχε δηλώσει ότι η ηθοποιία είναι "σαν ένα απάτητο κι ανεξερεύνητο βουνό. Σκαρφαλώνεις με κόπο, φτάνεις στην κορυφή και βλέπεις ότι υπάρχει κι άλλη κορυφή, κι ύστερα κι άλλη. Όταν πεις έφτασα, το έχεις χάσει το παιχνίδι. Έπαιξε σε άπειρες επιθεωρήσεις και θεατρικές παραστάσεις μέσα στην δεκαετία του 90 και στην ουσία αυτή ήταν η καριέρα που τον κράτησε έξω από το νερό και την αφάνεια.

 

 
 

Ο Μουστάκας αρεσκόταν στην αλήθεια της ηθοποιίας, καθώς δήλωσε: "Είμαι αληθινός σ' αυτό που κάνω, χωρίς ψεύτικα τερτίπια, χωρίς χυδαιότητες και αυτό το νιώθει ο κόσμος. Για μένα το θέατρο είναι χαρά, κατάθεση ψυχής". Τέλος, προτιμούσε το είδος της κωμωδίας, την οποία χαρακτήριζε ως "φάρμακο".

Πόσες φορές δεν έχω πιάσει τον εαυτό μου να βλέπει ακόμη και σήμερα ολόκληρες ταινίες του Μουστάκα στο YouTube; Άπειρες φορές έχω κάτσει κι έχω δει όλες τις ταινίες του από τα 80’ς στο σπίτι μου μετά από μία κουραστική μέρα.

Ναι ο Μουστάκας είναι ένα πραγματικό φάρμακο και οι ερμηνείες του είναι βάλσαμο για την ψυχή του κάθε ταλαιπωρημένου Έλληνα. Η φωνή και τα αστεία του πραγματικά ταιριάζουν γάντι στον μέσο Έλληνα που παλεύει με τα τέρατα του εαυτού και της ζωής του.

Δες εδώ στιγμές από την καριέρα του Σωτήρη Μουστάκα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved