Untold | Malice at the Palace: Άγνωστες πτυχές από τη νύχτα που άλλαξε το ΝΒΑ

Έχεις πολλούς λόγους να ξεκινήσεις τη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, «Untold».  

Τι παραπάνω μπορεί να πει κανείς για τη φαινομενικά πιο μαύρη στιγμή στην ιστορία του ΝΒΑ; Τι άλλο μπορεί να διαθέτει το ντοκιμαντέρ «Untold» του Netflix για το περιβόητο «Malice at the Palace»; Τα ντοκουμέντα άλλωστε από το κατεδαφισμένο πλέον «Palace of Auburn Hills» δεν χωράνε αμφιβολία για όσα συνέβησαν στις 19 Νοεμβρίου του 2004, λίγο πριν τη λήξη του αγώνα Detroit Pistons-Indiana Pacers.  

Τι είχε γίνει ακριβώς εκείνη τη μέρα στο Detroit;

Τότε που ο Ron Artest με ένα άκομψο μεν, αλλά όχι και τόσο σκληρό φάουλ έκοψε τη φόρα του Ben Wallace και εκείνος χωρίς κανείς να καταλάβει το γιατί, τον απώθησε με τόση δύναμη που τον έστειλε από το τρίποντο στη γραμματεία και όλα όσα ακολούθησαν. Αυτό όμως που κανείς δεν ήξερε είναι ότι ο αφάνας σέντερ των Pistons εκείνη τη μέρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένος, καθώς είχε χάσει τον αδερφό του. Μια απώλεια που τον έκανε να είναι σε πολύ άσχημη και κυρίως ευμετάβλητη ψυχολογική κατάσταση. Μια λεπτομέρεια που ελάχιστοι ήξεραν και ποτέ δεν έκανε γνωστό το ESPN που παρείχε την πλήρη κάλυψη και τα ντοκουμέντα του αγώνα.

 

 

Άσχημο μεν σαν είδηση, ωστόσο δεν είναι ικανό να σου προκαλέσει το ενδιαφέρον για να δεις το «Untold». Οπότε επανέρχομαι στην πρώτη πρόταση του κειμένου για το «τι παραπάνω μπορεί να πει κανείς» για όσα έγιναν εκείνη τη νύχτα. Τι ένταση κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο παιχνίδι που φαινομενικά έμοιαζε με συνηθισμένο ματς της regular season το οποίο ουσιαστικά από το πουθενά εξελίχθηκε σε πεδίο μάχης, τι ήταν αυτό που πραγματικά πυροδότησε την ατμόσφαιρα και ποιες ήταν οι σχέσεις των παικτών που ουσιαστικά ήταν έτοιμες για έκρηξη; Ποιος παίκτης τελικά έχασε τα περισσότερα εκείνη τη νύχτα -να ξέρεις δεν ήταν ο Artest- και γιατί οι ποινές ήταν τόσο εξοντωτικές προς τους παίκτες που παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν μόνοι τους απέναντι στην αστυνομία και σε ένα κοινό μεθυσμένο που έβραζε παλεύοντας ουσιαστικά για τη ζωή τους;

 

Το Untold βάζει τα πράγματα σε μια σειρά

Με κεντρικούς ομιλητές τους Reggie Miller, Jermaine O’ Neal, Ron Artest (ή Metta World Peace), Stephen Jackson και τον δημοσιογράφο, Jim Gray που ήταν μπροστά στο συμβάν οι Pacers αποκαλύπτουν τα πάντα γύρω από την ημέρα που ουσιαστικά τους κατέστρεψε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για να πάρουν το πρωτάθλημα του ΝΒΑ, για την έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό της ομάδας απέναντι στον Artest, την ατάκα από συμπαίκτη που τον οδήγησε στο να κάνει το σκληρό φάουλ στον Wallace αλλά και τη φόρτιση που είχαν οι «Ινδιάνοι» για το συγκεκριμένο παιχνίδι.  

Για όποιον έχει ώρα, το παρακάτω βίντεο έχει όλο το παιχνίδι μεταξύ Pistons και Pacers:

 

 

Όπως και το «Last Dance» το οποίο μας φανέρωσε κρυφές πτυχές από τη σπουδαία καριέρα του Michael Jordan, πληροφορώντας μας με σκηνικά πίσω από τις κάμερες, διαφωνίες, χαρές και ιδιαίτερες σχέσεις που συντέλεσαν ώστε να είναι σήμερα ο κορυφαίος όλων των εποχών, έτσι και το «Untold» εστιάζει σε όλα εκείνα τα σημεία που ο απλός φίλαθλος δεν γνωρίζει.

Διότι με βάση τα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα, για όλα φταίει ο Ron Artest ο οποίος και έκανε το φάουλ στον Wallace και στη συνέχεια ανέβηκε στην κερκίδα για να δείρει τον μεθυσμένο οπαδό που του πέταξε το ποτήρι. Μαζί του φταίει ο Stephen Jackson που γρονθοκόπησε φίλαθλο μπροστά στην κάμερα, φταίει και ο Jermaine O’ Neal που παραλίγο να «αποκεφαλίσει» φίλαθλο με τη δική του γροθιά. Όλο το ΝΒΑ «έβραζε». 

Και το παρακάτω άλμπουμ αποκαλύπτει τις τιμωρίες: 

 

 

«Οι ακριβοπληρωμένοι αθλητές πρέπει να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται σε ένα κοινό που πληρώνει για να τους βλέπει» ήταν το κοινό σύνθημα της εποχής εκείνης σε όλα τα κανάλια της Αμερικής, ενώ άλλοι αναλυτές ούρλιαζαν «τιμωρήστε τους» με κάθε τρόπο. Ωστόσο αυτό ήταν μονάχα η μία όψη του νομίσματος. Αυτό που τα μίντια ήθελαν να ξέρουμε.

 

 

Μέσω του «Untold» μαθαίνουμε ότι παρότι υπήρχε η επιβεβαίωση ότι υπήρχε αστυνομία στο γήπεδο, τελικά υπήρχαν μονάχα τρεις (!) οι οποίοι μάλιστα αντί να ορμήσουν στο κοινό απειλούσαν να ψεκάσουν τον Artest με σπρέι πιπεριού, κάτι που θα είχαν κάνει αν δεν τον είχε προστατεύσει ο Reggie Miller.

Βλέποντας ένα ολόκληρο γήπεδο να έρχεται μενόμενο καταπάνω τους, οι παίκτες των Pacers δίχως να έχουν άλλη επιλογή ύψωσαν τις γροθιές τους και έκαναν το αυτονόητο. Αμύνθηκαν και τα βίντεο που δεν έδειξε ποτέ το ESPN τους δικαιώνουν.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμάς μας τιμώρησαν τόσο αυστηρά που ουσιαστικά υπερασπιζόμασταν τους εαυτούς μας, ενώ τους παίκτες του χόκεϊ επί πάγου τους αφήνουν να δέρνονται άφοβα μπροστά στον κόσμο» λέει ο Jermaine O’ Neal. Ένας παίκτης που είχε όλα τα φόντα να γράψει ιστορία στο μπάσκετ και να αναλάβει τη φλόγα από τον μεγάλο Reggie Miller στην επόμενη μέρα των Pacers.

Η ιστορία έδειξε ότι εκείνη η μέρα στο θρυλικό «Palace of Auburn Hills» άλλαξε αρκετό κόσμο, «σημάδεψε» καριέρες, διέλυσε όνειρα ενώ κατά γενική ομολογία άλλαξε τη φύση που παίζεται το μπάσκετ στο ΝΒΑ, καθώς η «σκληράδα» αποχώρησε δίνοντας την ευκαιρία στους floppers -αυτούς που κάνουν θέατρο- να κερδίσουν έδαφος.

Μπορεί στο «Malice at the Palace» να θεωρείται ξεκάθαρο πλέον, ότι ένα παιχνίδι μπάσκετ μετατράπηκε σε αρένα μεταξύ των Pacers και των οπαδών του Detroit, ωστόσο από πίσω κρύβονται αρκετά μυστικά και «σκιές» που ακόμα και σήμερα οι πρωταγωνιστές κρατάνε μέσα τους. Άλλοι προχώρησαν, άλλοι έμειναν συνέχισαν αλλά άφησαν στα συντρίμια ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Το «Untold» θα επιστρέψει με νέο επεισόδιο σύντομα και θα έχει τίτλο «Untold: Deal With the Devil» για τη θρύλο της πυγμαχίας, Christie Martin, και συνολικά θα βγουν 5 επεισόδια γεμάτα Άγνωστες Πτυχές του αθλητισμού.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved